[UCIECZKA,CHOWANIE SIĘ] jak wywabić? itp
Moderator: Junior Moderator
Re: Chowanie się
Wydaje mi się że takie WIELKIE miejsce po prostu go przeraża.
"jestem tu sam,nie wiem co mnie tu czeka' - i robi myk! i chowa sie we wszystkim.
Może pokaż mu że łóżko nie jest takie straszne? ja chowalam na łóżku kawałki serka,makaron itp,siedziałam z nią na łóżku,śpiewałam sobie a ona sobie chodziła a mój głos chyba ją uspokajał. Może spróbuj?
"jestem tu sam,nie wiem co mnie tu czeka' - i robi myk! i chowa sie we wszystkim.
Może pokaż mu że łóżko nie jest takie straszne? ja chowalam na łóżku kawałki serka,makaron itp,siedziałam z nią na łóżku,śpiewałam sobie a ona sobie chodziła a mój głos chyba ją uspokajał. Może spróbuj?
-
[UCIECZKA] co zrobic? jak wywabić ogonka? itp
Witam
dzisiaj rano przed praca wypusciłam jak zawsze swoje szczury zeby pochodził sobie po pokoju ale nowy szczur wszedł za szafe i wogole nie chce wyjsc .Moj brat siedzi przy szafie i czeka juz tak godzine stuka w szafe zeby jadzie wypłoszyc a tu nic co mam zrobic ja nie wiem czy ten szczur sie tak wystraszył ze go wogole nie słychac czy moze spi a moze mu sie cos stało.
Co mam zrobic a zapomniałam dodac szafy nie da sie odsunąć
dzisiaj rano przed praca wypusciłam jak zawsze swoje szczury zeby pochodził sobie po pokoju ale nowy szczur wszedł za szafe i wogole nie chce wyjsc .Moj brat siedzi przy szafie i czeka juz tak godzine stuka w szafe zeby jadzie wypłoszyc a tu nic co mam zrobic ja nie wiem czy ten szczur sie tak wystraszył ze go wogole nie słychac czy moze spi a moze mu sie cos stało.
Co mam zrobic a zapomniałam dodac szafy nie da sie odsunąć
-
Re: pomocy szczur uciekł nie umiem go wyciagnąć
czy ktos mi wkoncu odp nie wiem co zrobic moja mama odda komus te szczury jesli nie wypłosze z pod tej szafy tej glupiej jadzi .Moja mama panicznie boi sie szczurow a teraz wmówiła sobie ze szczura tam nie ma ze uciekł gdzie indziej brat probował go wypłoszyc odkurzaczem ale nic nie dało co zrobic???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Połóżcie gdzieś dalej jedzenie, picie. Poczekajcie. Kiedy ja nie mogłam znaleźć Naki, po prostu czekałam. Zawsze wracała do klatki. Pamiętaj, że szczur musi coś jeść, więc w końcu WYJDZIE. Jak tylko wyjdzie- złapcie go i zabezpieczcie szafę, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła.
Ze mną: Chibi, Riku, Shinju, Kambru, Arai, Chiki, Hagu, Sukui
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya
Teraz doczytałam- to jest nowy szczur. Więc raczej nic dziwnego, że się chowa. Może lepiej najpierw go oswoić, a później wypuszczać do pokoju? To normalne, że maluch boi się nowego otoczenia. Najpierw niech pobiega na biurku, łóżku.
I starajcie się nie wypłaszać go za pomocą odkurzacza czy czegoś innego. Niech sam wyjdzie. Może to trwać godzinami, ale w końcu wyjdzie.
I starajcie się nie wypłaszać go za pomocą odkurzacza czy czegoś innego. Niech sam wyjdzie. Może to trwać godzinami, ale w końcu wyjdzie.
-
ja go mam od 2 lipca nie umiem go wogole oswoic jest dzien ze bardzo sie nie boi a czaem boi sie tak ze nawet dotkac sie nie da boje sie ze ona gdzies sie zablokowala za ta szafa .Moze ty wiesz co mam zrobic zeby ja oswoic biore ja na reze 3 razy dziennie po ok godzinie moj brat ja tez bierze ale zadnych efektow mam jeszcze jedna szurcie 1 rok i 7 miesiecy jest rozbiegana i nie lubi byc głaskana ale jest osowjona ,2 miesiace temu musiałam uspac jedna szczurke ktora była oswojona jak zaden inny szczur .
Ogolnie mam doswiadczenie ze szczurami bo i moj chlopak ma 2 szczury ale z nowa jadzia nie umiem sobie poradzic
Ogolnie mam doswiadczenie ze szczurami bo i moj chlopak ma 2 szczury ale z nowa jadzia nie umiem sobie poradzic
Ja mam szczurki dopiero od czerwca. Więc nie znam się na nich JESZCZE tak bardzo, jakbym chciała. Przeczytaj posty w dziale "Oswajanie". Czasem oswajanie trwa tydzień, czasem całe miesiące. Więc nie zrażajcie się!
Spróbujcie choć minimalnie ruszyć tę szafę, bo może rzeczywiście się zablokowała. Nie wiem, jak ta szafa wygląda, więc trudno mi jest cokolwiek powiedzieć. Może jakieś zdjęcia? Wymiary? Ale jeśli jakoś tam wlazła, to prawdopodobnie może się stamtąd wydostać. Ale nie wiem, jak to wygląda, więc no nie wiem, czy może, czy nie...
Przypuszczam, że po prostu strasznie się boi wyjść. Poczekajcie, wołajcie, dajcie jedzonko. Jak tylko wyjdzie- powkładajcie pod szafę jakieś książki, cokolwiek, żeby ją zabezpieczyć i nie dopuszczajcie więcej do takich sytuacji!
Spróbujcie choć minimalnie ruszyć tę szafę, bo może rzeczywiście się zablokowała. Nie wiem, jak ta szafa wygląda, więc trudno mi jest cokolwiek powiedzieć. Może jakieś zdjęcia? Wymiary? Ale jeśli jakoś tam wlazła, to prawdopodobnie może się stamtąd wydostać. Ale nie wiem, jak to wygląda, więc no nie wiem, czy może, czy nie...
Przypuszczam, że po prostu strasznie się boi wyjść. Poczekajcie, wołajcie, dajcie jedzonko. Jak tylko wyjdzie- powkładajcie pod szafę jakieś książki, cokolwiek, żeby ją zabezpieczyć i nie dopuszczajcie więcej do takich sytuacji!
-
I przede wszystkim NIE NAWALAJCIE W SZAFĘ!!! Szczur się wtedy dodatkowo stresuje i na pewno nie wyjdzie w nieznane, skoro pod szafą czuje się w miarę bezpiecznie.
Całkiem możliwe, że tam zasnęła - moje szczury też często zasypiają w swojej kryjówce za szafą, ale na dole jest szuflada, więc wystarczy ją wyciągnąć, żeby wyjąć zwierzaki. Wypuszczaj je w porze, gdy są najbardziej ożywione, żeby nie było takich sytuacji, że chcą spać i zaszywają się w najciemniejszy kąt. Moje chcą biegać rano, po południu śpią i znowu się ożywiają pod wieczór, ale z Twoimi może być inaczej
Pozastawiaj dojścia za szafę grubymi książkami tak, aby nie dochodziło więcej do takich sytuacji. I oswajaj Jadzię cierpliwie - wsadzaj ją pod bluzę i siedź spokojnie, dawaj jej mokre jedzonko z ręki (takie, żeby nie mogła go chwycić i uciec), przeczytaj też odpowiednie tematy w dziale "Oswajanie" 

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
- CzarrnaWdowa
ucieczka.
Witam.
Już 3h usiłuję wydobyć swojego szczurka zza szafy. Nie mam kompletnie pomysłu co robić. Szczurek tak się usadowił że nie mam żadnego dostępu do niego. Zaraz wam to pokażę na ' rysunku ' . Próbowałam już wystawiać smakołyki, ale nic z tego bo szczurek przed ucieczką porządnie się najadł
. Macie jakiś pomysł jak go stamtąd wydobyć? ja muszę niedługo wyjść z domu, a nie mogę go tam zostawić! ;-(
'rysunek' -> http://i46.tinypic.com/1ovtqc.jpg
Szczurek siedzi między 'nogami' od szafy, zaraz przy ścianie. Dodam jeszcze, że te nogi mają góra 7 cm wysokości. Nie mam możliwości wsadzenia tam ręki ani nic ;(. proszę pomóżcie..
[ dla czepialskich- szukałam tematu o ucieczce i owszem był, ale tam szczurek wyszedł do jedzenia, a mój siedzi i siedzi
]
Już 3h usiłuję wydobyć swojego szczurka zza szafy. Nie mam kompletnie pomysłu co robić. Szczurek tak się usadowił że nie mam żadnego dostępu do niego. Zaraz wam to pokażę na ' rysunku ' . Próbowałam już wystawiać smakołyki, ale nic z tego bo szczurek przed ucieczką porządnie się najadł

'rysunek' -> http://i46.tinypic.com/1ovtqc.jpg
Szczurek siedzi między 'nogami' od szafy, zaraz przy ścianie. Dodam jeszcze, że te nogi mają góra 7 cm wysokości. Nie mam możliwości wsadzenia tam ręki ani nic ;(. proszę pomóżcie..
[ dla czepialskich- szukałam tematu o ucieczce i owszem był, ale tam szczurek wyszedł do jedzenia, a mój siedzi i siedzi

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
— George Bernard Shaw
— George Bernard Shaw
Re: ucieczka.
Zgłodnieje to wyjdzie, w koncu mu się znudzi siedzenie tam. Moje regularnie włażą za szafę i wychodzą później same.

Poczekaj do wieczora, bo teraz możliwe że tam zasnął i mu wygodnie
Wieczorem zechce pobiegać i sam wyjdzie. Dobrze, że przynajmniej wiesz gdzie jest, bo mi się dwa razy zdarzyło "czekanie aż wyjdzie", a szczur był zamknięty w łóżku razem z pościelą 

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
-
- Numer GG: 4379189
- Kontakt:
Jak mu się znudzi spanie i siedzenie w kąciku, to sam wyjdzie.
Wieczorek jak zgłodnieje możesz go też wywabiać jedzonkiem, które mocno pachnie. Jeśli nie wyjdzie - można wziąć np. rurę od odkurzacza i delikatnie go wypchnąć.
I koniecznie trzeba zabezpieczyć pokój tak, aby szczur nie mógł wejść do żadnej "dziury" czy w przestrzeń między meblami...
Połączone z istniejącym tematem. /mod. Telimenka

I koniecznie trzeba zabezpieczyć pokój tak, aby szczur nie mógł wejść do żadnej "dziury" czy w przestrzeń między meblami...
Połączone z istniejącym tematem. /mod. Telimenka
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Za TM: 88 szczurzych duszyczek

- CzarrnaWdowa
Re: [UCIECZKA,CHOWANIE SIĘ] jak wywabić? itp
uff.. wylazł w końcu.
bidulek, od razu dostał wodę i jedzenie..
bidulek, od razu dostał wodę i jedzenie..
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
— George Bernard Shaw
— George Bernard Shaw
Re: [UCIECZKA,CHOWANIE SIĘ] jak wywabić? itp
O bogowie, ale jaja - w życiu bym nie zgadła, że to ja ten temat przed laty założyłam...
Ja mam jeden prosty sposób na uciekinierów, którzy jeszcze nie zasnęli pod szafą czy w innym ciemnym kącie (bo jak szczur zaśnie, to nie ma rady, trzeba czekać albo siłą zwierza wywlec
). Ponieważ szczury ciągnie do przytulnych, ciasnych przestrzeni przypominających nory, dość dobrze sprawdza się podstawienie pod szafę (czy innym ciemny kąt) rękawa bluzy lub zrobienie małego namiociku z koca. Szczur nie będzie musiał wychodzić z bezpiecznego schronienia na "groźną", otwartą przestrzeń, a nowa niby-norka sama zachęca do zbadania. W ten sposób po chwili ma się szczura w bluzie lub kocu i można spokojnie zanieść go do klatki (najlepiej wpierw nagrodziwszy go czymś smacznym).
Nie daję stuprocentowej gwarancji na skuteczność, ale wierzcie mi na słowo - zwykle się sprawdza.

Ja mam jeden prosty sposób na uciekinierów, którzy jeszcze nie zasnęli pod szafą czy w innym ciemnym kącie (bo jak szczur zaśnie, to nie ma rady, trzeba czekać albo siłą zwierza wywlec