Inteligencja szczura
Moderator: Junior Moderator
- AngelsDream
- Kontakt:
Inteligencja szczura
W jakis badaniach udowodniono, ze szczurki odróżniają różne jezyki - uczono szczurki, ze na zdanie w jez. holenderskim maja przyciskac jakis przycisk, a na zdanie w jez. japonskim inny. Po pewnym czasie nie tylko odroznialy te zdania, ktorych byly uczone, ale rowniez te, ktore slyszaly po raz pierwszy.
Wyjątki i dwa psy.
Inteligencja szczura
..hmmm...raczej to, ze rozrozniaja jezyki jest malo prawdopodobne, bo to domena ludzka....predzej wiarygodne jest to, ze rozrozniaja dzwieki - slowa
co moim zdaniem jest oczywiste i nie trzeba tego udowadniac 

Pozdrawiam,
Aguśka
Aguśka
Inteligencja szczura
Co do inteligencji szczurów... przykłady moich cudaków:
- Julcia siedzi na brzegu miski i ogląda sobie ogon. Nagle pociągnęła za niego... i spadła...
- Julka siedzi na samym brzegu dachu domku, kiwa się i przysypia... obudziła się jak stuknęła głową w podłogę...
- Julka próbuje skoczyć z dachu domku na hamak... nie doleciała...
Właściwie to tylko Julka odwala takie numery... hmmm...
- Julcia siedzi na brzegu miski i ogląda sobie ogon. Nagle pociągnęła za niego... i spadła...
- Julka siedzi na samym brzegu dachu domku, kiwa się i przysypia... obudziła się jak stuknęła głową w podłogę...
Właściwie to tylko Julka odwala takie numery... hmmm...
dziołchy: Nona, Kira, Oliwka, Sue, Tika, Fatima, Zulejka, Maszka, Latina, Penelopa, Kasjana
kawalery: Czarnul, Eliasz, Borys, Klimek, Ziemek, Milan, Dylan, Pedro, Cedrik, Maksim
kawalery: Czarnul, Eliasz, Borys, Klimek, Ziemek, Milan, Dylan, Pedro, Cedrik, Maksim
- AngelsDream
- Kontakt:
Inteligencja szczura
Nie ja to stwierdzilam tylko naukowcy, a pisali o tym w Newsweeku.
Wyjątki i dwa psy.
Inteligencja szczura
[quote="ajlii"]Co do inteligencji szczurów... przykłady moich cudaków:
Właściwie to tylko Julka odwala takie numery... hmmm...[/quote]
buhahahahahaah :lol:
dobre, dobre
....aż mnie brzuszek rozbolał ze śmiechu ! hihihi
Właściwie to tylko Julka odwala takie numery... hmmm...[/quote]
buhahahahahaah :lol:

Pozdrawiam,
Aguśka
Aguśka
Inteligencja szczura
[quote="angelsdream"]Nie ja to stwierdzilam tylko naukowcy, a pisali o tym w Newsweeku.[/quote]
Wiem wiem, i nic Ci nie zarzucam.....a naukowcy to często naciągają wyniki badań pod swoją teorię
Wiem wiem, i nic Ci nie zarzucam.....a naukowcy to często naciągają wyniki badań pod swoją teorię

Pozdrawiam,
Aguśka
Aguśka
- AngelsDream
- Kontakt:
Inteligencja szczura
A ja tam wierze, ze szczurki nauczyly sie odrozniac dźwieki z obu, w koncu zupelnie roznych, językow.
Wyjątki i dwa psy.
Inteligencja szczura
Jest to możliwe - język holenderski ma bardzo charakterystyczne brzmienie, szczurki mogły rozumieć, że jeśli ktoś do nich "charczy", to mają nacisnąć jeden przycisk, a jeśli mówi bez charczenia, to drugi. Ale nazywanie tego "odróżnianiem języków" jest trochę naciągane...
Tak że w wynik doświadczenia wierzę, ale wnioski były raczej błędne.
Tak że w wynik doświadczenia wierzę, ale wnioski były raczej błędne.
"Naszym celem jest pomszczenie krzywd, które przyroda poniosła z rąk ludzi. Cel ten osiągniemy poprzez zatapianie tankowców, wykolejanie pociągów wiozących toksyczne substancje oraz wysadzanie w powietrze elektrowni atomowych. Bądźcie z nami".
- AngelsDream
- Kontakt:
Inteligencja szczura
Wnioski zapewne były błędne, ale samo doswiadczenie pokazuje, ze szczurki naprawdę wiele potrafia zrozumieć. A poza tym maja rozbudowana inteligencje emocjonalna. Jak ostatnio mialam zyciowe problemy i plakalam to szczurek ewidentnie usilowal mnie pocieszać i sam tez byl smutny... Z niewiadomych dla mnie przyczyn tylko maluch od mastertonki jest tak na mnie otwarty. Sklepowy samczyk zajmuje sie soba i maluchem, a ze mna tylko sie bawi...[czyzyby roznica chrakterow, a wiec i wrazliwosci?]
Wyjątki i dwa psy.
Inteligencja szczura
ta Julka to superancka.........własnie chyba ona ma najwyzszy stopien inteligencji,bo wie jak rozśmieszyć właściciela............heheheeheh :lol:
i wszystkich na forum
i wszystkich na forum
Inteligencja szczura
Poczucie humoru jest napewno przejawem inteligencji, młoda ma talent aktorski. Mnie strasznie rozmiesza widok szczurka biegnącego ze zbyt dużym kawałkiem papu :lol: mordka do góry i pit xD
Inteligencja szczura
Euzebio, to wyobraź sobie moją Julkę zasuwającą w podskokach z pierogiem w mordzie... oczywiście kradzionym...
dziołchy: Nona, Kira, Oliwka, Sue, Tika, Fatima, Zulejka, Maszka, Latina, Penelopa, Kasjana
Inteligencja szczura
Moja Dziunia raz cały plaster szynki mojej Mamie ściągnęła z kanapki... :lol: Albo nie umiała opłatka jak jej w Święta dałam zanieść na dół klatki, tak dużo dostała...
(...) szczurki nie znają dobrych manier. Ale chłopcy powinni.
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
Inteligencja szczura
Artykul z pewnje gazety (zwiewrciadlo)
"(...)Z pomoca spiesza inzynierowi kosmiczni - zaprezentowali urzadzenie, ktore nalezt wszczepis do dolnej czesci kregloslupa i od tej pory a pomoca pilota mozna juz sterowac liczba i nasileniem orgazmow. Mozemy je dobie zaaplikowac niezaleznie od miejsca, czasu i okolicznosci, a co najwazniejsze - bez koniecznosci posiadania partnera. Pierwsze doswiadczenia tego typu wykonano na szczurach. Szczury tak namietnie naciskaly przycisk wyzwaajacy rozkosz, ze zapomnialy o jedzeniu i pici i malry z glodu. Naukowcy uznali to za wielki sukces. Szczury prawdopodobnie nie podzielily tego radosnego pogladu (...)"
no i tak po pierwsze
1) tu sie ukazuje ze nie tylko czlowiek i delfin sa zdolni do odczuwania rozkoszy zwiazanych ladnie mowiac z polaczeniem dwoch cial (zeby bylo tak poetycko
)
2) hehe sa tak inteligetne ze wiedza ktory guzik da im rozkosz (a prawdopodobnie byl tam tylko jeden guzik na tym pilociku co iodrazu zmiejsza prawdopodobiestow mojej tezy
)
no ale samo to ze szczury sa brane do roznych typow badan, swiedczy o tym ze sa inteligetne
"(...)Z pomoca spiesza inzynierowi kosmiczni - zaprezentowali urzadzenie, ktore nalezt wszczepis do dolnej czesci kregloslupa i od tej pory a pomoca pilota mozna juz sterowac liczba i nasileniem orgazmow. Mozemy je dobie zaaplikowac niezaleznie od miejsca, czasu i okolicznosci, a co najwazniejsze - bez koniecznosci posiadania partnera. Pierwsze doswiadczenia tego typu wykonano na szczurach. Szczury tak namietnie naciskaly przycisk wyzwaajacy rozkosz, ze zapomnialy o jedzeniu i pici i malry z glodu. Naukowcy uznali to za wielki sukces. Szczury prawdopodobnie nie podzielily tego radosnego pogladu (...)"
no i tak po pierwsze
1) tu sie ukazuje ze nie tylko czlowiek i delfin sa zdolni do odczuwania rozkoszy zwiazanych ladnie mowiac z polaczeniem dwoch cial (zeby bylo tak poetycko

2) hehe sa tak inteligetne ze wiedza ktory guzik da im rozkosz (a prawdopodobnie byl tam tylko jeden guzik na tym pilociku co iodrazu zmiejsza prawdopodobiestow mojej tezy

no ale samo to ze szczury sa brane do roznych typow badan, swiedczy o tym ze sa inteligetne