Wypuszczanie po pokoju
Moderator: Junior Moderator
Wypuszczanie po pokoju
Iset jak się boi to właśnie nieruchomieje i gdzieś się chowa, a jak ją wyciągam to ode mnie ucieka. Skakanie i gonienie "czegoś niewidzialnego" to oznaka chęci do zabawy 

Wypuszczanie po pokoju
to moze byc nerwoy odruch, kiedy te ruchy sa plynne i spokojne to zabawa, ale nerwowe i sztywne podskoki to juz zaniepokojenie
za tęczowym mostem: Karolcia
Wypuszczanie po pokoju
ehh no i wypuściłam ją,pozasłaniałam wszytskie zamakarki mogła wejsc tylko pod łozko a tam i tak nic jej sie nie stanie . No i... biegałam za nią pół godziny próbujac zmusić ja do wyjscia,przekupywałam jedzeniem ,wołałam i NIC.podniosłam łozko i wyciagnełam ją siłą:(Ehh to chyba jeszcze nie czas na puszczanie jej samej?Wasze szczurki tez nie przychodzą jak je wołacie,czy moja jest jeszcze po prostu za mloda :?:
Wypuszczanie po pokoju
Jak puszczam moje warioty mają ok 4 miesięcy, to gdy im sie znudzi zwiedzanie pokoju to od razu hop do klatki na jedzonko i zaraz idą spać
JEST PYSZNIE! KFC
Wypuszczanie po pokoju
musisz umozliwic samodzielny powrot do klatki, to sama wskoczy jak sie zmeczy, pozatym mow do nie duzo po imieniu niech sie nauczy, w artykulach jest chyba sposub na nauczenie reagowania na imie. jak tak ucieka to poczekaj jescze z puszcaniem na podloge niech biega po luzku, jescze nie jest gotowa, za malo ci ufa, musi byc silniejsza wiez miedzy wami, a jak znowu zwieje to nie panikuj bo ja starszysz niepotrzebnie tylko wez smakoyk usiadz na podlodze i poczeka az przyjdzie i nie splosz jej jak wysciubi nosek probując ją capnac
za tęczowym mostem: Karolcia
Wypuszczanie po pokoju
według mnie najlepszy jest sposób na skrobanie
jeśli szczurek jest w pobliżu zacznij skrobać delikatnie i daj mu smakołyk, po pewnym czasie zacznie kojarzyć skrobanie z czymś smacznym (na początek używaj najlepszych przysmaków) i nauczy się przychodzić z większych odległości, a jak mu się utrwali to nawet spod ziemi się wykopie
czasem jeszcze używam tej metody, żeby wydobyć Iset zza łóżka, ale zazwyczaj reaguje na głos
(chyba myśli, że ma na imię CHODŹ
)