Papryka

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
falka

Papryka

Post autor: falka »

A dlaczego pietruszki nie można? :roll: Paprykę można, ale później są podobno niemiłe efekty zapachowe :lol:
Nisia

Papryka

Post autor: Nisia »

Niemiłe efekta to mają po "ziołach i warzywach II" z Herbala - ach ten por....... A po paryce sa tylko porozrzucane skórki po klatce. Bo one wyjadają tylko miąższ.
Nie wiem, czemu nie mozna. W temacie z tą listą ktoś tak pisał.
Dzięki Falka. Dziś małe dostaną ukochanej papryki. Pewnie będą Ci wdzięczne ;)
falka

Papryka

Post autor: falka »

Moja je pietruszkę, czasem malutką prosto z ogródka, a w karmie ma suszoną. A co do papryki to nie je. Ale jak Twoim smakuje to S M A C Z N E G O :*!
nezu
Kontakt:

Papryka

Post autor: nezu »

Papryka jak najbardziej. To rowniez zrodlo witaminy c i paru innych skladnikow. Oczywiscie jak kazde warzywo dobrze gdyby byla wzieta ze znanego zrodla.

Jest soczysta i slodkawa, wiekszosci ogonkow smakuje, moje ja wrecz uwielbiaja. Nie wyczuwam specjalnie nieprzyjemnych efektow zapachowych u moich ogoniastych po skonsumowaniu rzeczonej.

Za to za pietruszka nie przepadaja i im nie podaje, nie wiedzialam ze jest szkodliwa o_o.
Awatar użytkownika
WildMoon

Papryka

Post autor: WildMoon »

A dlaczego niby pietruszka ma byc szkodliwa dla szczurow? Pierwsze slysze!
Wiem, ze zawiera duzo wapnia i witaminy C... Dziala silnie moczopednie... No i ze moze wywolac bole porodowe u kotnych samic, wiec w okresie ciazy lepiej pietruszki nie podawac. Ale szkodliwa lub trujaca nie jest.
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
Nisia

Papryka

Z tego samego rozumowania wychodząc podałam moim pietruszkę (nać) bardzo chętnie ją jadły (a ja się cieszyłam, bo mi zawsze tłumaczono, że pietruszka jest zdrowa). I bardzo się zdziwiłam, jak przeczytałam, że jest dla szczurów trująca.
A co do tych ciężarnych samic. Nie wiesz, Wild, czy odnosi się to też do ciężarnych kobiet (sorki za porównanie, ale przecież ludzie to też ssaki)?
Awatar użytkownika
WildMoon

Papryka

Post autor: WildMoon »

U ludzi tez :) Rowniez bazylia, curry, cynamon, kolendra... dalej musialabym sprawdzic.. Antagonistycznie dziala magnez ;) Ale byc w ciazy jeszcze nie mialam zaszczytu :P Czysta teoria :lol:
W napojach typu 'Bitter Lemon' zawarta chinina (mam nadzieje, ze dobrze napisalam) tez wywoluje bole porodowe a podana tuz po porodzie dziala sciagajaco. (o ile sie nie myle) Usmierza rowniez bol...
Bym powiedziala co jeszcze wywoluje bole porodowe, ale sie wstydze ;) :oops:
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Papryka

Post autor: Ania »

Podobie również działają maliny - nawiązując do posta Wildmoon - herbatka i soczki malinowe są ogólnie polecane przez lekarzy, jeśli poród się opóźnia.

Wracając do wątku głównego - moje papryki nigdy nie jadły i nie jedzą, nie lubią jej i tyle. Przy okazji polecam dawać już bez skórki, bo ta podobnie jak pomidor (jeśli zjedzona, szczury zazwyczaj zostawiają ale może się zdażyć) przykleja się do ścianek żołądka i powoduje bóle, u ludzi wymioty - u szczurów z tym trochę gorzej. Lepiej chuchać na zimne.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Nisia

Papryka

Ech, skórek to moje bestie nie jedzą żadnych - nawet od chleba. Ślicznie wygryzione są porozrzucane po całej klatce. A jeszcze piękniej wyglądają dokładnie oblizane owoce z jogurtów.
Wackowa
Kontakt:

Papryka

Post autor: Wackowa »

Moje kochają papryczkę. Ale skórkę też zawsze zosttawiają :-)
Basik

Papryka

Post autor: Basik »

Spróboje dać mojej szczurci papryke. Zobaczymy czy bedzie jej smakowała. Szczurkom które lubią paprykę życzę SMACZNEGO !! i pozdrawiam je i ich włascicieli:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”