Duecik Bez Siostrzyczek: Trochę inne uszka - RENIA :)

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
tahtimittari
Kontakt:

Re: Dueciki dwa - Czarnulka prosi o kciuki!

Post autor: tahtimittari »

Trzonowce u szczurków nie rosną, to jestem pewna ;)

Mam nadzieję, że ktoś od nas jest w stanie coś z tym Dżumkowym problemem zrobić, bo jak nie na klinikach to ja już nie wiem, gdzie. Przykre, że mamy tak mało weterynarzy zajmujących się tak drobnymi zwierzakami, ale z tego co widzę nie zapowiada się na to, by ich grono się zamierzało zwiększyć. Na internie był jeden chłopak ze stetoskopem specjalnie dla takich maluszków, uznałam, że też muszę taki posiąść, bo z takim zwykłym przy mniejszym szczurze to różnie bywa ::)

Mizianko dla wszystkich czterech panienek, dużo, dużo zdrowia życzę!
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Chciałabym, żeby ktoś zrobił badanie specjalnie oświetlonym otoskopem i dokładnie obejrzał te trzonowe, policzki oraz język i podniebienie w głębi. Króliczkom można specjalnym wiertłem szybkoobrotowym skorygować niedobre zmiany, nie wiem natomiast czy da się to zrobić u szczurka, no i na dodatek z wybitą/ i może pękniętą żuchwą - co z niewielkim rozmiarem szczęki szczurka, co z jej rozwarciem do badania... ???
Dałam dziś Dżumce przetartą przez drobne sitko papkę, z której tylko wylizała rzadkie, więc w ruch poszedł mikser i wtedy zjadła małą łyżeczkę, a ze strzykawki jeszcze trochę i zawiesinę z lakcidem, Śpi teraz biedna po płukaniu szałwią i pędzlowaniu...
Weekend - więcej czasu dla młodszych w drugim pokoju. Zdjęcia sprzed tygodnia, muszę porobić nowe :P
Fotorelacja z odwiedzin u młodszego dueciku:

Obrazek - Pachnie czymś obiecującym...
Obrazek Finlandia też już coś zwietrzyła swoim ruchliwym noskiem :D
Obrazek sjesta na kartonie. :D
... ... krótka, bo przecież koleżanka wyraźnie jeszcze przed chwilą mlaskała...! :P Obrazek

Martini wyszła z kartonu dopiero po skończeniu deseru, bardzo roztropnie... ;D

Obrazek Obrazek

Przyglądamy się Martince:

Obrazek - Może jak szczurek tak cichutko tutaj przycupnie, to może go już nikt nie zauważy?
Obrazek nieśmiała ocena aktualnej sytuacji
Obrazek szczurzo - ludzkie spotkania nos w nos :)
Obrazek - Nadal tu jesteś?! Dałabyś już spokój kobieto..! :P
Obrazek - Już mnie zęby od tego bolą!

Troszkę podglądania szczurka:

Obrazek Obrazek
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
ol.

Post autor: ol. »

http://img819.imageshack.us/i/img1550ih.jpg/ - wiem, że dla Was to widok powszedni i pewnie już nie zwracacie uwagi, ale zawsze jak widzę Finlandię z prawego boku, taki niewinny chichot mnie dopada :D ;)
http://img716.imageshack.us/i/img1572u.jpg/ jaki pytający pysio :)
http://img600.imageshack.us/i/img1561e.jpg/ miękki półcień intymnego zakątka ^-^ piękne zdjęcie

dlatego tutaj:

"Obrazek - Nadal tu jesteś?! Dałabyś już spokój kobieto..! :P "

mimo całej sympatii, nie mogę się z Martini zgodzić :P - podglądaj kobieto i dawaj nam podglądać !

a żeby w pogodzie i z lekkim sercem Ci to przchdziło - trzymam kciuki za zdrowie kapturków :)
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

ol. pisze:http://img819.imageshack.us/i/img1550ih.jpg/ - wiem, że dla Was to widok powszedni i pewnie już nie zwracacie uwagi, ale zawsze jak widzę Finlandię z prawego boku, taki niewinny chichot mnie dopada :D ;)
;D szczurza bogini w łyse paski :D

ja co do guzów jestem zdania ze najlepiej ciąć jak najszybciej. nigdy nie wiadomo co się dzieje pod spodem, dookoła itp. tak jak u Lilki - guz naciekowy, paskudztwa było pełno dookoła i pod guzem, im dłużej bym czekała tym więcej by się tego nazbierało. u Myszy z kolei wyhodowałam sporego guza zanim zdecydowaliśmy się na operację i był bardzo mocno ukrwiony. pomijając to, że pewnie zdążył się w tym czasie przerzucić na inne organy (ale sekcji nie było więc tego nie wiem akurat, wet tylko podejrzewała, że Mysza odeszła przez przerzuty bo nie miała żadnych symptomów chorobowych tylko po prostu słabła coraz bardziej
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
unipaks

No właśnie też jestem tego zdania, a tu - wziewka zepsuta :( Rozglądam się za jeszcze alternatywnym gabinetem z narkozą wziewną i wetem dobrym w operacjach... ::) Gruczolak jest już moim zdaniem ładnie odgraniczony i już się nadaje pod cięcie.
Te jej poważne neurologiczne problemy przyszły bardzo nie w porę, ale ogolnie nie jest chyba w tak złej kondycji, żeby nie spróbować ???
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

no właśnie - nie wiem jak taki mózg może zareagować na narkozę...
a wziewka u Strugały? (choć nie wiem czy ona w ogóle istnieje czy mityczna jest, bo mi tylko z obietnic znana :P) jeśli faktycznie ma wziewkę to do jej umiejętności raczej nie można mieć zastrzeżeń.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
manianera

Re: Dueciki dwa - Dżumka prosi o kciuki!

Post autor: manianera »

http://img87.imageshack.us/i/img1560g.jpg/ - obgryzanie paznokci u stóp - jedna z tych rzeczy, w których szczury są znacznie lepsze od ludzi ;)
http://img8.imageshack.us/i/img1569b.jpg/ - tylko buziaka dać w ten nochalek :-*
http://img88.imageshack.us/i/img1551k.jpg/ - "dobry (=futrzasty) boczek ;)
Buziaki dla pięknotek!
Widzę Twoją gwiazdę, ale podążam za swoją. [B. Hellinger]
Słodziaki
Awatar użytkownika
unipaks

Pięknoty wycałowane, dziękują :)
Alken, właśnie u doktor Doroty wziewka się zepsuła i nie wiem, kiedy znów będzie - miałam nadzieję, że uda nam się w piątek dokładne badanie a tak muszę znaleźć kogoś innego - nie wiem, może na Ślężnej, słyszałam o dobrym wecie tam ::)
Jakiś okropny proces zapalny toczy się w pyszczku Dżumy , biedna cierpi i jest w złej kondycji . Jeszcze trochę liczę na zadziałanie tej marbofloksacyny , ale jak długo trzeba czekać? Robimy co możemy, ale potrzebne byłoby badanie otoskopem dla takich maleństw, a potem jakaś specjalistyczna pomoc , tylko gdzie jej szukać :-\
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

A moze daloby się pobrac próbkę tego paskudztwa z Dźumowego pysia i dac do laboratorium ? Dwa tygodnie poczekasz, ale może sie okaze jakie tam sa bakterie ?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
unipaks

Bakterie są tam jakieś na pewno i chciałabym to sprawdzić, ale także trzeba byłoby zobaczyć, gdzie i jaka rana tam jest, bo kawałek tkanki został przegryziony , pewnie teraz sprawia ból,resztki pokarmu przylegają i mogą gnić :-\
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

To mozna otworzyć pycholek u weta i zobaczyć. Moim wetka zaglądała wszystkim w pyszczek i sprawdzała stan trzonowców . Wkłada sie taki patyczek poziomo w paszczę i ogląda wnętrze. A druga osoba mogłaby wtedy zrobić patyczkiem wymaz. Szczury nie lubią zagladania w paszczę, i najlepiej wtedy "na 4 ręce".
Moze jakiś trzonowiec sie tam zepsuł czy coś ?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
unipaks

Ona już nie pozwala zaglądać sobie w paszczę, za dużo przeszła dotąd i przechodzi co dnia. Na dodatek przy wybitej, cofniętej żuchwie jest to jeszcze bardziej utrudnione :-\
Problem może leżeć dość głęboko, z tyłu, i wtedy nie zawsze patyczek się sprawdzi. Ale otoskop ze światłem, tak .
Coś wspólnie z lekarzami się chyba wymyśli, mam taką nadzieję ::)
Awatar użytkownika
Agatow

Post autor: Agatow »

Biedulka na pewno boli ją pyziolek i rzeczywiście szczurki nie znoszą zaglądania w paszczę. Co do guzów też jestem za cięciem. Wiem, że to stres dla szczurka ale potem to przynosi ulgę i szczur czuje się znacznie lepiej. Lepiej zbadać czy guzy nie są złośliwe, kosztuje to znacznie więcej ale jest pewność co się dzieje ze szczurkiem :)
Trzymajcie się, będę zaglądała co u Waszych pociech futrzastych. A tak przy okazji - świetne imiona Finlandia i Martini ;D
za TM: Zuzia, Muniek, Ziuta, Pasztet, Bestian, Szefowa, Strzałka, Piskałka, Indiana, Cykałka, Gremlin, Krecik, Księżniczka, Cytryny, Chmurka, Panika, Watka (Maluszynka)
Awatar użytkownika
manianera

Post autor: manianera »

Próbuję słać dobre myśli, ale one takie się smutne robią na samo wspomnienie co piszesz o pyszczku Dżumki :( . Najgorszy ze wszystkiego dla mnie ten ból, świadomość, że maluda cierpi :( . Okrutny ten świat dla takich maleństw...
Mimo wszystko liczymy na poprawę i umiejętności wetki, mam nadzieję, że faktycznie uda się zajrzeć do dzioba i sprawdzić co się dzieje. Tysiące uścisków!
Widzę Twoją gwiazdę, ale podążam za swoją. [B. Hellinger]
Słodziaki
Awatar użytkownika
zocha

Post autor: zocha »

Bidula, że też musi się tyle wycierpieć.

Trzymajcie się cieplutko, uściski przesyłam i buziaki dla Was.
w sercu: Norman, PJ, Młody, Zenek, Adżi, Noname, Plastek, Biały

Moje kochane urwisy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”