Moderator: Junior Moderator
Kupki uparcie przenosimy do kuwety i albo szczur załapie i zechce korzystać, albo załapie i nie zechcefarcaster pisze:Witam mam taki problem. Mam parkę samiczek i próbuje je nauczyć korzystania z kuwety. Jednakże za każdym razem kiedy nasypuje żwirku i przymocowuje kuwetę do środka klatki to jedna ze szczurzyc (Fobia) podkopuje kuwetę i usiłuje ją przewrócić. Za pierwszym razem kiedy nie przywiązywałem kuwety to bez trudu wywracała zawartość a kuweta wylądowywała na środku klati. Kiedy ją przywiązywałem drucikiem to Fobia podkopuje ją a potem zabiera się za gryzienie drutu. Czy jest jakaś możliwość oduczenia tego nawyku i nauczenia obydwu szczurzyc korzystania z kuwety?
Sikania gdzie popadnie w klatce nie oduczysz raczej. Radzę wymienić półkę drewnianą na plastikową, drewno, które raz wciągnęło mocz, zacznie w niedługim czasie śmierdzieć. Można ewentualnie zabezpieczyć półkę jakimś ekolakierem (np. takim przeznaczonym do dziecięcych zabawek), ale to też jest rozwiązanie na jakieś parę miesięcy - lakier wyciera się od pazurków albo szczury podgryzają półkę i powłokę ochronną trafia szlag.farcaster pisze:Aha i chciałem się zapytać bo z kolei mam problem a mianowicie że moje szczurki sikają na jedną z półek( drewnianą) a potym się tam wylegują. Jak je tego oduczyć?