Jeśli chodzi o alergię, dokucza od dawna - u mnie wystarczy prędko umyć skórę i zmiany przestają palić i swędzieć; niestety córka nie może nacieszyć się dziewuszkami tak jak by chciała - prócz bąbli dochodzą u niej dość silne objawy ze strony układu oddechowego.
Nasze panienki są kochane i to rekompensuje nieprzyjemności. Podczas mojej choroby niebieściak warował przy mnie niczym wierny psiak i choć widać bylo, że gorączka napawa go lękiem , nie odstępował na krok. Finlandia też starała się być blisko i tuliła się swoim sadełkiem
Niedawno były ważone: Martini 444 gr , Finlandia 666 gr .

Czekoladowe ZUO będzie operowane, gdy chrzęstniak osiągnie rozmiary orzecha włoskiego - oby jak najpóźniej albo wcale, nie jest już najmłodsza i figury też można się przyczepić...
Byliśmy z nimi ostatnio poza Wrocławiem, nie mając ich z kim zostawić; znów swoim zwyczajem zainteresowane pracami remontowymi najchętniej robiłyby wszystko czego nie powinny i gdzie nie było im wolno, ale w sumie były grzecznymi dziewczynkami

najprawdziwszy szczurek remontowy
czyżby zew wolności..?

Finlandii, mimo tuszy, niestraszne były krawędzie...
... i uskoki
Czasem tylko, kiedy własna pochopność pozostawiła ją w miejscu uruchamiającym instynk samozachowawczy, robiła do nas słodkiego zeza, mającego nas skłonić do wyratowania z opresji:

Podczas gdy niebieściak znęcał się nad znalezionym gdzieś w kącie żołędziem albo maltretował frędzle starej narzuty ( od nikczemności tej dał się odwieść dopiero dropsem

) ...
... Finlandia wolała pozostać przy znanych już sobie, sprawdzonych smakach, oddając się złodziejstwu z zaangażowaniem tak wielkim i tak pełnym uroku, że jak zwykle nie sposób było się nań gniewać:

przy wylizywaniu masełka pani wykazała brak zrozumienia dla upodobań kulinarnych szczury i przegoniła rozżaloną czekoladkę na podłogę
Martini wyegzekwowała jeszcze należną jej porcję pieszczot
a Fini łazikowała po babcinych meblach:

- Inne zwierzęta w tym samym pokoju?! Nie ma na to zgody!

... - I czy ktoś wreszcie mógłby ustawić normalnie to lusterko?!