[ALERGIA, PASOZYTY] kichanie, drapanie, strupki

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Mada
Kontakt:

Post autor: Mada »

Jak długo masz swojego szczurka?
Jeżeli niedługo to drapanie może być spowodowane "robactwem" na skórze. Obejrzyj dokładnie skórę i sierść ogona, czy nie ma na niej takich małych, białych jaj. Jeżeli jest coś takiego to musisz się przejść do weta by małemu podano cuś na "odrobaczenie". Na forum napewno znajdziesz jakie preparaty powinny być zastosowane w takim przypadku, by nie zaszkodzić zdrowiu Twojego ogona.

Jeżeli mały ma żółtawą, łuszczącą się skóre - to łupież. na forum też znajdziesz opis co stosować w takim przypadku.
...Tusia, Dziuba,Kruffka,Beza biały aniołek w sercu....Kreciu kocham Cię :( Wybacz; Nikita,Fredziulek, Marokko, Greta wredotka
Quasia
Kontakt:

Post autor: Quasia »

Tymka mam od ok. 5 miesięcy.
wychodzi na to, że ma łupież, ale w miejscach w których są strupki ma różową skórę :?
Tymuś [*] czerwiec 2004 - 14.01.2006 [*],
Nickuś [*] luty 2006 - 05.07.2007 [*]
Hanusia - wciąż przy mnie
Mada
Kontakt:

Post autor: Mada »

Bo maluch tak intensywnie się czochrał. Możesz spróbować go wykąpać - "wyszoruj" mu dobrze skóre, to powinno pomóc.
...Tusia, Dziuba,Kruffka,Beza biały aniołek w sercu....Kreciu kocham Cię :( Wybacz; Nikita,Fredziulek, Marokko, Greta wredotka
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

to moze byc przebialczenie... sprobuj przez tydzien nie podawac mu niczego zawirajacego bialko zwierzece (koniec z mieskiem, jogurtem, serkiem itp.)... jesli zauwazysz poprawe - to musi byc to...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Quasia
Kontakt:

Post autor: Quasia »

byłam dzisiaj z Tymkiem u weta. powiedział, że Timmy ma grzybicę. dostałam Multiastit w tubostrzykawce. mam nadzieję, że to mu pomoże
Tymuś [*] czerwiec 2004 - 14.01.2006 [*],
Nickuś [*] luty 2006 - 05.07.2007 [*]
Hanusia - wciąż przy mnie
maka

krostki i drapanie?

Post autor: maka »

szczurka sie drapie i ma pod sierscia strupki......co to moze byc,nie ma zadnych pasozytow na skorze tylko wlasnie te strupki i one ja swedza,ale nie drapie sie bez przerwy.........raczej podchodzi do tego spokojnie......
??? moze jakies sugestie?
ma je na jednym boku za przednia łapka i na policzku pod okiem?
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

moja sugestia - przebialczenie... przez tydzien nie dawaj jej zadnych serkow, jogurcikow, miesa, jajka, twarozkow itp... powinno pomoc...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Post autor: Ania »

Proponuję wybrać się do weta po zastrzyk odczulający by sprawdzić, czy to nie uczulenie (zastrzyk z wapna) i wykonanie zeskrobin by wykluczyć grzybicę i pasożyty wewnętrznych warstw skóry, czyli świerzb.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
maka

mysle,ze swerzbem to chyba sie nie zarazila,bo nie miala kontaktu z zadnymi zwierzami.......
ide do weta po poludniu........zobaczymy co powie..........oczywiscie napisze co i jak
dzieki i pozdrawiam!
maka

juz jestem po wecie.....dał oxykort i powiedzial,ze to jednak przebiałczenie............oczywiscie zakaz wszelakiego białka
a ona tak lubi kotleciki,ale jak mus to mus........
pozdrawiam i bardzo dziekuje..........mialas racje
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Post autor: Ania »

Proponuję przeczytać dział "karmienie" bo Twoje zdanie o kotlecikach mnie poraża.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Diablo

podejrzenia...

Post autor: Diablo »

Chcialam się spytać czy to normalne , że szczur kicha ale strasznie przewraca się na plecy i dalej kicha.
koteczek

Post autor: koteczek »

wogole ze kicha nie jest normalne.. ze przewraca sie na plecki i kicha to tym bardziej
Beeata

Post autor: Beeata »

to zalezy czy zdarzylo sie jednorazowo czy czesciej.jesli jednorazowo mogl mu do nosa wpasc jakies paproszek czy zaleciec ostry zapach i dostal ataku kichania ,jesli zdarza sie to czesciej to chyba normalne nie jest ,raczej katar -gigant
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Awatar użytkownika
Eruntale
Kontakt:

Post autor: Eruntale »

oj koteczek, nie zgodze sie ^^ moja Dzuma kicha zawsze jak jest czym zaabsorbowana lub poddenerwowana-a wiem ze nie jest chora....
diablo, a moze masz trocinki?czesto podrazniaja szczurki, zwlaszcza jesli sa drobne i z drzew iglastych.
"Nie jest umarłym ten, który może spoczywać wiekami
Nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

Do what thou Wilt, but harm none
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”