[klatka] wybór klatki
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: [klatka] wybór klatki
bardziej mnie zastanawiało to, jak z dostępem do ściółki, moje nie mają żadnej kuwety dodatkowej, a przy takiej klatce zdaje się, że trzeba dokładać, no i nie wiadomo jak szczurki zareagują?
Sprawa wygląda tak według mnie:
1. Szczurki lubią spać w kuwecie na żwirku.
2. Szczurki załatwiają się do żwirku (ściółki) i nie przepadają za załatwianiem się poza nią - są w końcu czyściochami w pewnym sensie. (Moje w rogu klatki mają małą kuwetę ze żwirkiem bentonitowym i tylko do niego kupkają, reszty dużej kuwety, która wyłożona jest żwirkiem drewnianym prasowanym, nie brudzą.
)
3. Chodzenie non stop tylko po prętach może męczyć szczurze łapki.
Ja jestem przeciwna tym pseudo osłonkom. Nigdy nie używałam, a jakoś kuwety mam całe. A gdyby nawet szczury pogryzły kuwety - zawsze można je naprawić, choćby robiąc osłonkę z blachy ocynkowanej, siatki czy coś takiego.
1. Szczurki lubią spać w kuwecie na żwirku.

2. Szczurki załatwiają się do żwirku (ściółki) i nie przepadają za załatwianiem się poza nią - są w końcu czyściochami w pewnym sensie. (Moje w rogu klatki mają małą kuwetę ze żwirkiem bentonitowym i tylko do niego kupkają, reszty dużej kuwety, która wyłożona jest żwirkiem drewnianym prasowanym, nie brudzą.

3. Chodzenie non stop tylko po prętach może męczyć szczurze łapki.

Ja jestem przeciwna tym pseudo osłonkom. Nigdy nie używałam, a jakoś kuwety mam całe. A gdyby nawet szczury pogryzły kuwety - zawsze można je naprawić, choćby robiąc osłonkę z blachy ocynkowanej, siatki czy coś takiego.

Właśnie też mi się wydawało, że to nie za dobre rozwiązanie, ale widzę, że bardzo dużo klatek w sprzedaży jest robiona w ten sposób. Zastanawiałam się, jak to się sprawdza ale chyba nie ma co ryzykować rzeczywiście 

Być może jest to robione pod kątem innych zwierzątek niż szczury.. Np. papug.
A z gryzoni, to nie wiem.. Żadnemu bym nie dała na dół kratki. 

- WildHeart
- Numer GG: 5104941
- Kontakt:
te kratki sie wyjmuje, to tylko kwestia gusstu czy ktos ich uzywa i w jakim celu. u mnie taka kratka oslaniala lufcik w oknie zeby mi szczury z 1 pietra nie wypadly jak okno otwarte. 

Właśnie chciałam to napisać, że się je wyjmuję.gietkafredka pisze:te kratki sie wyjmuje, to tylko kwestia gusstu czy ktos ich uzywa i w jakim celu.
O ogółem to chyba nie widziałam osoby która tego nie wyjeła

A to całe szczęście, myślałam, że to jest zamontowane na stałe 

dla zainteresowanych:
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/kla ... 120/140662
"Informujemy, że odstęp między prętami w artykule 140662.0 (Klatka dla królików i świnek morskich Toddy Roll 120 - Granitowo-szara kuweta) wynosi 2,1 cm."
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/kla ... 120/140662
"Informujemy, że odstęp między prętami w artykule 140662.0 (Klatka dla królików i świnek morskich Toddy Roll 120 - Granitowo-szara kuweta) wynosi 2,1 cm."

no właśnie obawiam się że to właśnie jest pomyślane pod kątem gryzoni, że jak jest krata to gryzoń nie kopie w ściółce i wszystkie nieczystości spadają na dółBlanny pisze:Być może jest to robione pod kątem innych zwierzątek niż szczury.. Np. papug.A z gryzoni, to nie wiem.. Żadnemu bym nie dała na dół kratki.

całe szczęście, że można to wyjąć, ale są pewnie takie osoby którym się wydaje że zwierzakowi nie przeszkadza siedzenie na prętach non stop

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
można powiedziec , że ja jestem taką osobom ...alken pisze:no właśnie obawiam się że to właśnie jest pomyślane pod kątem gryzoni, że jak jest krata to gryzoń nie kopie w ściółce i wszystkie nieczystości spadają na dółBlanny pisze:Być może jest to robione pod kątem innych zwierzątek niż szczury.. Np. papug.A z gryzoni, to nie wiem.. Żadnemu bym nie dała na dół kratki.
![]()
całe szczęście, że można to wyjąć, ale są pewnie takie osoby którym się wydaje że zwierzakowi nie przeszkadza siedzenie na prętach non stop
mam tą kratkę na dół.. bo : jak wyciągnęłam szczury mi zrobiły dziure i prawie uciekły.. a dom mam duży i nie tylko ja w nim mieszkam więc mogłyby się nawet zabić :/
no i na prętach nie siedzą non stop.. faktycznie trochę chodzą po prętach .. tutaj dowody

(nie krzyczeć , że nie ma hamaków , polarków itp , ale są prane

sheila&mysia <3
tak wyglada kuwetka z malenkiej klateczki 
po wykonaniu jest to ten sam producent co robi Klatke Perfect dla Gryzoni

po wykonaniu jest to ten sam producent co robi Klatke Perfect dla Gryzoni

ja w wolierce mam krate na dole zeby mi nie wygryzly kuwety ale na niej mam plyty takie z pcv chyba i jedna polke od klatki 

no jak nie siedzą to nic w tym złegosheila. pisze: no i na prętach nie siedzą non stop..

ze mną: leszek, kendrick
Tak, znam kilka osób co praktycznie o szczurach nie wiedzą nic. Czego skutkiem jest ze szczurek siedzi sam, a w dodatku to swojej dyspozycji ma chomiczą klatkę, z drutami zamiast półek oraz metalową sprężynką "dla zabawy"alken pisze:no jak nie siedzą to nic w tym złegosheila. pisze: no i na prętach nie siedzą non stop..ale czasem ktos kupuje klatkę z kratą i metalowymi pięterkami i to jest jedyne wyposażenie klatki...

, Cyna, Soda Nafta [*]
Witam
Jestem nowa, ale mam nadzieje, że temat wybrałam dobrze i już na samym początku mi się nie oberwie 
Już niedługo zawitają do mnie 2 małe ogonki, i dlatego teraz już wyszukałam dla nich klatkę: Powiedzcie mi czy rozstaw szczebelek będzie dobry i czy ogólnie klatka może być, będę wdzięczna. A dodatkowo czy dwóch małych szczurków na początku ona nie będzie za duża, bo mam jeszcze jedną małą wiec myślałam, by na razie były w małej a dopiero jak urosną trochę zamieszkały w tej dużej.4
A oto ona:
http://allegro.pl/klatka-mega-70cm-szyn ... 08967.html

Już niedługo zawitają do mnie 2 małe ogonki, i dlatego teraz już wyszukałam dla nich klatkę: Powiedzcie mi czy rozstaw szczebelek będzie dobry i czy ogólnie klatka może być, będę wdzięczna. A dodatkowo czy dwóch małych szczurków na początku ona nie będzie za duża, bo mam jeszcze jedną małą wiec myślałam, by na razie były w małej a dopiero jak urosną trochę zamieszkały w tej dużej.4
A oto ona:
http://allegro.pl/klatka-mega-70cm-szyn ... 08967.html