soki

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Azi

soki

Post autor: Azi »

a to nie była przypadkiem fabryka Tymbarku? No nie ważne zresztą.

Moni: o witaminozie uczyli mnie jeszcze na biologii dawno, dawno temu, coś mi tam jednak najwidoczniej zostało.
Kubusie i wszystkie tego typu soki są przeznaczone dla ludzi i na pokrycie ich zapotrzebowania, a tu chodzi przecież o zupełnie inne, o wiele mniejsze stworzonka. Chciałabym po prostu dowiedzieć się jakie jest zapotrzebowanie, bo moja szczuraska, gdybym jej na to pozwoliła, wypiłaby całego kubusia na raz (mówię oczywiście o dużej butli :P )

A co do innych napojów. Herbata tez jest dla niej interesująca, jednak nic, a nic nie pociaga jej tak jak zapach piwa, którego, z oczywistych względów, nie dostaje :)
Mycha
Kontakt:

soki

Post autor: Mycha »

http://ratteria.w.interia.pl/vita.html
Tu apropos witamin. Ja uważam, że od kubusia lepsze są soczki dla małych dzieci, bo nie mają cukru.
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
moni

soki

Post autor: moni »

[quote="Azi"]

Moni: o witaminozie uczyli mnie jeszcze na biologii dawno, dawno temu, coś mi tam jednak najwidoczniej zostało.
Kubusie i wszystkie tego typu soki są przeznaczone dla ludzi i na pokrycie ich zapotrzebowania, a tu chodzi przecież o zupełnie inne, o wiele mniejsze stworzonka. Chciałabym po prostu dowiedzieć się jakie jest zapotrzebowanie, bo moja szczuraska, gdybym jej na to pozwoliła, wypiłaby całego kubusia na raz (mówię oczywiście o dużej butli :P )
[/quote]

I taka jest między nami różnica,że mnie o witaminach bardzo szczegółowo uczono całkiem niedawno.I nie witaminach u ludzi ale u zwierząt.
Ale skoro i tak nie wierzysz w moje słowa to trudno.Kolejny raz powtórzę, że ciężko jest przedawkować witaminy występujące naturalnie.Musiałabyś karmić szczura tylko kubusiem i to przez długi okres czasu.Nie zapominajmy,że skoro wit. A jest rozpuszczalna w tłuszczach to do jej wchłaniania i kumulowania sie w organiźmie potrzebny jest tłuszcz.Przy jego znikomej podaży (jak to ma miejsce w diecie szczurów-przynajmniej powinno mieć) hiperwitaminoza nie ma prawa się rozwinąć.Jeżeli ktoś poda mi wiarygodne źródło,że jest inaczej to natychmiast cofnę swoje słowa.
Najlepiej jak pójdziesz do weta i się zapytasz choć ich wiedza w tym względzie też nie zawsze jest wystarczająca.
A tu objawy nadmiaru U LUDZI:
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/wita_4.html
Figa i Julka u mnie

Pestuś, Ziutuś, Kofi i Lafi biegają razem za Tęczowym Mostem w Krainie Wielkich Dropsów
Awatar użytkownika
AngelsDream
Kontakt:

soki

Post autor: AngelsDream »

Moje dostaly troszkę Kubusia na spodeczku i im bardzo smakuje^^
Wyjątki i dwa psy.
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

soki

Post autor: Nakasha »

Mozna przedawkowac witaminy, również te zawarte w naturalnych produktach, a przedawkowanie każdej wywołuje inny efekt i inne schorzenie, ze śmiercią włącznie... to prawda, że bardzo trudno jest to przedawkować, ale widocznie się zdarza ^^. A może kupować szczurkom soczki dla niemowląt? To na pewno jest bezpieczniejsze ^^. Ale parę łyżeczek... może nie dziennie, ale co 2 dni, jest raczej w porządku ;)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
*~*Julia*~*

soki

Post autor: *~*Julia*~* »

Moja Szpulka lubiła gerberka marchewkowego... :) Ale jak ja go sprobowalam, tak z ciekawoscie... a pfe!! :lol: No, ale szczuraski mają swoje wlasne gusta :lol:
(*) Szpuleńka (*) zm. 15.02.2005r. na zawsze w moim serduchu :(:(:(
Ze mną:
-Szczuras Szajbus i jego wierny kompan Norek :)
-Kot Żeberko
-Pies Raban
-Dwa urocze koniki - Wiktoria i Wianka
-Kanarek Emil
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

soki

Post autor: Nakasha »

Haha mi tam gerberki smakuj? :] a moje szczurki jedz? absolutnie wszystko, co im dam: często nawet to, czego wcale im nie daję ;).

Marchewki s? zdrowe, ale nie zawsze smaczne :) dobrze dla szczurka dawać surow? marcewkę: w dużych kwałakach, to maj? od razu zabawę ^^ A i jak kto? ma małęgo brata/siostrę/dziecko, to toto nie piszczy, że mu jedzonko podkradamy :P :P
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mona i Kuba

soki

Post autor: Mona i Kuba »

Pozwólcie, że odkopię ten stary temat. Wpadłam na niego przypadkiem szukając innych informacji, ale zatrzymałąm się przy nim na dłużej, bo pewne rzeczy zdziwiły mnie i na własną rękę musiałam to sprawdzić :)

Sprawdziłam jak to jest z nadmiarem wit. C - otóż witamina C w dużych dawkach nie jest toksyczna. Sprzyja natomiast tworzeniu się kamieni w nerkach. Jej nadmiar nie powoduje hiperwitaminozy, ani nie sprzyja wymywaniu innych witamin. Owszem, u samczyków należy unikać bogatych w tę witaminkę produktów, ale określenie nie podawać "CZEGOKOLWIEK" jest chyba zbyt przesadzone.

Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (np. czarna porzeczka), w produktach przetworzonych wit. C bardzo dużo zawierają soki pomarańczowe. Poza tym na 100 gram w częściach jadalnych roślin witaminy tej jest bardzo dużo również w papryce czerwonej, brukselce, papryce zielonej, kalafiorach, truskawkach.

I tak oto sprawa wygląda. A że ogonki same syntetyzują witaminkę C to juz wszyscy wiedzą :wink:
Teraz z nami: Zoe, Layla i Koja
Obrazek
Aniolki [']: Abi, Nevi i Lila
Korlis

soki

Post autor: Korlis »

Ja to swoim daje jedynie sok własnej roboty(wyciskany)np.marchwiowy,winogronowy,arbuzowy,jabkowy,gruszkowy itp.
Bo te sklepowe,to zawieraja duzo sztucznego cukru :?
:P
pomarańczowy jelcz
Kontakt:

soki

Post autor: pomarańczowy jelcz »

['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

soki

Post autor: sachma »

ja daje swoim kubusia, moj mlodszy brat to pije wiec sokow mam pod dostatkiem :wink:
Obrazek
merch

soki

Post autor: merch »

A więc tak: witaminy rozpuszczalene w wodzie ( wszystkie B,i C) nie magazynują sie w związku z czym nie powodują powstawania hiperwitaminoz. Karoten jest prowitaminą witaminy A i odklada sie w skórze ale niczym to nie grozi. SZkodliwe jest przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A D i K. Hiperwitaminozy wit E choć ta tez jest rozpuszczalna w tłuszczach jeszcze nie opisano. Soki cytrusowe są szkodliwe dla samczyków bo powodua jakieś nowotwory jąder i to z powodu składnika który jest zawarty w skórkach, czyli własnoreczne przygotowane soczki z pomaranczy moga pić .Link podany wyzej :). PozdrM
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
batagur

soki

Post autor: batagur »

Podobno najlepiej podawać soki ale rozcieńczone z wodą.
batagur
Mycha
Kontakt:

soki

Post autor: Mycha »

Podobno najlepiej podawać soki ale rozcieńczone z wodą.
A dlaczego?
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
Korlis

soki

Post autor: Korlis »

Acha,ja jeszzce polecam z czarnej pożeczki,czytałam w gazetce o szczurkach,że to przeczyszcza organizm.
Więc chyba polecam,ja zaczne chyba dawać :wink:
:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”