[quote="Azi"]
Moni: o witaminozie uczyli mnie jeszcze na biologii dawno, dawno temu, coś mi tam jednak najwidoczniej zostało.
Kubusie i wszystkie tego typu soki są przeznaczone dla ludzi i na pokrycie ich zapotrzebowania, a tu chodzi przecież o zupełnie inne, o wiele mniejsze stworzonka. Chciałabym po prostu dowiedzieć się jakie jest zapotrzebowanie, bo moja szczuraska, gdybym jej na to pozwoliła, wypiłaby całego kubusia na raz (mówię oczywiście o dużej butli

)
[/quote]
I taka jest między nami różnica,że mnie o witaminach bardzo szczegółowo uczono całkiem niedawno.I nie witaminach u ludzi ale u zwierząt.
Ale skoro i tak nie wierzysz w moje słowa to trudno.Kolejny raz powtórzę, że ciężko jest przedawkować witaminy występujące naturalnie.Musiałabyś karmić szczura tylko kubusiem i to przez długi okres czasu.Nie zapominajmy,że skoro wit. A jest rozpuszczalna w tłuszczach to do jej wchłaniania i kumulowania sie w organiźmie potrzebny jest tłuszcz.Przy jego znikomej podaży (jak to ma miejsce w diecie szczurów-przynajmniej powinno mieć) hiperwitaminoza nie ma prawa się rozwinąć.Jeżeli ktoś poda mi wiarygodne źródło,że jest inaczej to natychmiast cofnę swoje słowa.
Najlepiej jak pójdziesz do weta i się zapytasz choć ich wiedza w tym względzie też nie zawsze jest wystarczająca.
A tu objawy nadmiaru U LUDZI:
http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/wita_4.html