Przedstawiam nowe nabytki stadne:
Espri- skrót od Espresso, nazwałam ją tak, bo jest ma czarne futerko jak mocna kawa,ale okazało się, że z charakteru też idealnie pasuje. biega jak szalona, uwielbia ludzi, zaczepia inne szczury, specjalnie dla zabawy przewraca je na plecki, taka mała diablica. przyłazi i wylizuje całą twarz z wszelkich kosmetyków, także to taki mały makeup remover:D jest przekochana. a historia skąd się wzięła jest smutna: pewnej październikowej nocy pewna dziewczyna siedziała sobie na przystanku, nagle poczuła coś dziwnego na swojej nodze, spojrzała w dół i okazało się, że na jej bucie siedzi mały szczurek i próbuje wspiąć się po nogawce spodni.dziewczyna lubiła zwierzątka, więc zabrała szczurka do siebie. tam siedział w pudełku po butach, a że współlokatorzy dziewczyny nie lubili szczurów, dała ogłoszenie na gumtree myśląc, że szczurek po prostu komuś uciekł. i tak znalazłam ogłoszenie ja. postanowiłam wziąć ja do mnie na DT, ale mała była tak kochana, że postanowiłam, że zostanie u mnie na stałe i nie żałuję:D na początku widać było, że jest bardzo oswojonym szczurem, ale już dłuższy czas przebywała na dworzu sama, bo zajęło jej około tygodnia przstawienie się na tryb wychodzenia w dzień. nie bała się ludzi w ogóle, lgnęła do mnie, ale nie bała się wychodzić przy świetle. za to wystarczylo światło zgasić- od razu Espri szaleje:)teraz szaleje cały czas, chyba że akurat śpi.
Mleko- przyjechała od Runy po bardzo długich oczekiwaniach. Mały odkrywca. Pomimo słabego wzroku albinoska eksploruje ile wlezie, nic nie może zostać przez nią pominięte. włazi wszędzie, nawet jeśli się boi.Zdaje mi się, że jest najkrócej śpiącym szczurem:)od wczoraj ma małe zapędy domatorskie, więc pojawił sie konflikt na linii Mleko-Espri-Trututu. Na początku trochę wycofana, teraz hasa z całym stadkiem bez problemu. Miziak to ewidentnie nie jest, nie lubi brania na ręce, ale tego powoli ją oduczam.Taki mały kochany wściubiator noska:D podrywa mojego TŻ gryząc go z nienacka w brodę-szczurze końskie zaloty:D
Oprócz tego z wieści u mnie:
Fruzia dzielnie przeszła bardzo silne zapalenie płuc, na początku bezobjawowe, walczyła o życie, dostała masę antybiotyków, ale udało się:D teraz zsocjalizowała się z całym stadkiem, ale piszczałką pozostała nadal. często daje nam koncerty:D poza tym urosła- jest z tych większych szczurów, jak twierdzi wetka, więc będziemy mieć Fruziola Wielkiego:)
Syjamka ma już imię- Koala, bo z tym swoim noskiem wcale jak szczurek nie wygląda. Nie bardzo miałam czas socjalizować ją z ludźmi, ale reszta stada bardzo pomogła. Przyjdzie, połazi po mnie, wejdzie na rękę, ale bardzo boi się brania jej na ręce samemu i gwałtownych ruchów. liczę, że przejdzie samo albo będzie musiała poczekać trochę na moje nauki. tez mały eksplorator , no i żarłok:D chodzi własnymi ścieżkami.
Skinner- jest wycofana w stadzie i trochę mnie to martwi. Ludzi się nie boi, szczurów też nie, ale nie nazwałabym, że przepada za jednymi i drugimi. Śpi sobie, czasem wyjdzie, chociaż od dwóch dni trochę częściej:) najbardziej introwertyczna ze stadka. Liczę na to, że jej trochę przejdzie, kiedy przestanie być podlotkiem, bo z moich obserwacji wynika,że kiedy dorodną charakter zmienia im sie na bardziej stabilny i mnie płochliwy.
Budyńka kicha, byłam u wetki, bo bałam się, że może zaraziła się od Fruzi, ale ma czyste płucka i jest w porządku. to prawdopodobnie myko i tak już zostanie do końca życia. więc tylko obserwacja i gdyby się pogarszało, to leki.
a teraz ostatni nowy nabytek:
Cyjanka ewentualnie Borys. Ptasznik, wielkości paznokcia. Chromatopelma cyanopubescens- tak będzie wyglądał kiedy dorośnie:
http://www.bighairyspiders.com/pix/speck13.jpg
a teraz wygląda tak:

je mało, głównie larwy much, z których ostatnio, kiedy nie zjadł jednej, a ja jej nie wyjęłam - wylęgła mu się w pojemniku mucha większa od niego całego:D siedzi, snuje sieci i czeka na żarcie, boi się, ale mały agresor też:)

Koala i Skinner

stadna wyżera

Trutut zawieszony

ciekawość

zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja