Problem - szczur nie chce jeść suchej karmy

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Gosik

Post autor: Gosik »

Też uważam, że powinnaś ją "zmusić" (czyli po prostu zostawić sam na sam z suchą karmą tak długo ąz jej nie zje) do jedzenia suchego, bo raczej nie uda Ci się zastąpić zawartych w niej skladników odżywczych. A tak na początek żeby było smaczniejsze, to możesz dodać ksztynkę miodu - temu się na pewno nie oprze. A później miodku coraz mniej...i mniej...
macz21

Dziwne nawyki jes?i chodzi o przyjmowanie pokarmu

Post autor: macz21 »

Witam

Moja szczura zamiast jeść ciągle małe ilości pokarmu takjak podręcznikowo napisano... wcina raz czasem duże ilości i to wcale nie z głodu bo pokarm jest w klatce ciągle! Do tegop jest bardzo wybredna, nie je praktycznie przenicy tylko co lepsze kąski i nawet jak jest glodna to tego czego nie lubi nie ruszy... a jak gdzieś jedziemy to przez dwie godziny podróży nic nie chce jeść ani pić... taki to krnąbrny albinosik
Gumcia

Dziwne nawyki jesłi chodzi o przyjmowanie pokarmu

Post autor: Gumcia »

No cóż... podobnie do mojego Szczurkosia ;] (też albinosik) zadnego ziarna nie ruszy, tylko wybrane. Je nawet jak nie jest głodny-bierze wsszystko co się mu daje i wcina. To raczej normalne :) łakomczuszki jedne. A jeśli chodzi o podróż to szczurasek może być troszkę przestraszony nowym otoczeniem i nic nie je, lub jest zdesorientowany, nie wie co sie dzieje...Jest wszystko wporzo
Ze mną byli:
Panowie: Blade, Szczurkoś, Snoopy, Bezik
Panie: Pussy, Smark
Aktualnie klatka pusta...
Livonia

Problem - szczur nie chce je?? ziarna

Post autor: Livonia »

moja szczurzyca od poczatku kiedy ja mam nie je ziaren...zadnych ..nie wazne jaka firma itp miske ma ich pełną ale nie ruszy...w zamian za to gotuje jej makaron kaszę jęczmienną ryż ziemniaka... jakies warzywa czy taka dieta wystarczy?A do picia jogurt naturalny maslanki itp bo to lubi ale czasem. Na codzien woda lub vibovit . Co dawać?wapienka też nie je kolbe raz nadgryzła ;( niewiem co z tą ksieżniczką robić...czy szczur jest na tyle mądry że sam wybiera i je to co potrrzebuje? czy jest taki jak my że jak mu sie lesze zabierze (np.kasza) a zostawi gorsze( nasiona) to nie ruszy nic?prosze o porade....:P
ESTI

Post autor: ESTI »

Ja mam to samo, jak były młodsze to jadły mieszanki karm, ale jak poczuły smak jedzonka 'domowego', to niestety stały się księżniczkami.
Ja daję:
gotowany makaron, kasze, ryż
kukurydza
serek żółty
ziemniaczki
kalafior
chlebek z masełkiem, serkiem, kremem czekoladowym-od czasu do czasu
serki homogenizowane, jogurty
słodkie bułeczki i ciasta-od czasu do czasu
prazony ryż
pestki dyni, słonecznika
żółtka jajeczek gotowane
gotowane mięsko, rybka
jeśli lubią i mają ochotę to różnego rodzaju warzywka i owoce
i innego rodzaju rozrywki. ;)

Oczywiście w misce nr. 2 mają mieszankę karm i zawsze coś z niej wyjedzą, to co najsmaczniejsze. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lucynka

Post autor: Lucynka »

Hej jestem tu nowa.Moja szczurkówna ziarenek też sie nie tyka.za to uwielbie wyżerać ziemie z kaktusa!A tak wogóle to je wszystko i to bez umiaru!!Już jej brzusio rośnie a ma zaledwie 2 miesiące!
Obrazek

Ze mną od 12.11.2007  Blue Tosieńka
Masterton
Kontakt:

Post autor: Masterton »

U mnie jest podobnie z jedzeniem ziarenek, z tym że samiczki z suchych rzeczy jedzą już chyba tylko suchą bułkę, w miseczce nie mają ziaren, bo wiem, że nie ruszą. Zamiast tego kupuję różne mieszanki typu 'mix egzotyczny'.
Samce natomiast wciągają wszystko co im dam, nawet gdyby to była sama pszenica to i tak zniknie migiem. Dostają mieszanki vitapolu, a raz dziennie 'pożyczam' od dziewczyn mieszankę bez ziarenek (samcom sypię jedzonko 3 razy dziennie, a samiczkom raz na 2 dni).
i odszedl syjamski kawalek mnie...
przydeszł balijski...
Livonia

Masterton - jak bym miała takich chłopaków to by mnie z torbami puscili:DDDDD
już wole swojego niejadka Esti- to tak jak ja też jak jajko jem to jej daje ale myślałam że musi jeść ziarenka bo to taki mały wypierdek a ma już pół roku:P ale ryby nie dawałam:D spróbuje za to biały ser własnie zapycha..:DDDDD
ESTI

Post autor: ESTI »

No to dawaj jedzenie bardziej kaloryczne, to będzie większy. ;)
Patrz lista na górze.
Obrazek
Kaka

Post autor: Kaka »

mój Wacław je wszystko prócz orzeszków ziemnych i czekoladowych wafelków w karmie. Tez daję mu mix egzotyczny czyli daktyle ananas, banan, melon, morele itp. ale nigdy nie pogardzi również domowym jedzeniem
W moim sercu na zawsze: WACŁAW 13.11.05r. BOB 3.07.05r. LUBOMIR 4.12.06r.
Niektórzy postradali zmysły, karmic trolla nie będę. Niektórym od władzy woda sodowa uderza do głowy
Nisia

Post autor: Nisia »

Livonia, jakbym takie przysmaki dostawała to tez bym ziarna nie ruszała ;)
Moje nie jedzą ziaren, bo mają rózne przysmaki z Vitapolu, pestki dyni, warzywka (owoców nie lubią), sery rózne, rzadko jakaś odpowiednia wędlinka, jogurty, mleko itp. Gotowane kasze i makaron raczej rzadko, bo my rzadko gotujemy :oops: O ziarnach sobie przypominają dopiero jak wszystko inne zjedzą. Słodyczy ludzkich w ogóle nie jedzą - nawet jak leżą obok nich (i mają rację, niezdrowe).
A jeść daję raz dziennie. Bo większość nocy przesypiają (kochane myszki), a wdzień dojadają to co z nocy zostało.
Livonia

slodyczy ludzkich nie jedza???boze moj potwor to jak jakiegos wafelka zobaczy to sie rzuca i nie zeby sobie kawalek odlamal i uciekl:P cala paczke ciagnie i chce ukrasc taka zachlanna jest:)
Nisia

A moje czekoladę, wafelki, ciasteczka tylko powąchają i odchodzą...
knautia

Post autor: knautia »

no i niech mi ktoś potem wmawia, że ziarna zbóż to podstawowy pokarm gryzoni :-)
ja na głowie staję, żeby im coś do szamania wymyślić
ziaren żadna nie ruszy (nawet najmłodsza), a myślałby kto, że nie ma złych nawyków :-)
jedyną formą ziarna jaką udaje mi się przemycić są rożki (chyba witapol) takie w wafelku, jak lody :-) ale za pokarm podstawowy się nie liczy
Nisia

Moje ziarna jedzą wówczas, gdy w okolicy już nie ma nic pyszniejszego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”