Wiewióra z ogonami

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
gosja1

Re: Wiewióra z ogonami

Post autor: gosja1 »

Buahahaha, jak tylko przeczytałam pierwszy post o szczurkach na DT to już czułam, że
wiewi pisze:miało tak nie być, ale przyznaję, że sprawa nie jest przesądzona....
TAK to się skończy...

:P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
dorloc

Post autor: dorloc »

No mnie też coś tutaj "śmierdzi" DS, a nie DT...
W końcu zmieniłam na papier po wyczerpaniu innych możliwości
Daciuniaa, a podłoża z kolb kukurydzy Chipsi Mais próbowałaś ?

Wiewi, a co to, to pulsowanie ? Moje tego nigdy chyba nie zrobiły, bo nie wiem, o co biega... Jeśli to się "ma" przy mizianiu, to już wiem, dlaczego, bo moje miziaste nie są...
Ze mną : Trish, Tasza, Tośka i Tola
Za TM, na zielonej szczurzej łączce : Tutek, Fibi i Fryta [*][/color]
Obrazek
Awatar użytkownika
wiewi

Post autor: wiewi »

To na pewno nie będzie DS.
Przepraszam, może potem więcej ;(
Edek,Maniek,Dean,Beam,Dełko
Obrazek
wątek
bazarek
za TM: Sammy[*]
Awatar użytkownika
wiewi

Post autor: wiewi »

Edek,Maniek,Dean,Beam,Dełko
Obrazek
wątek
bazarek
za TM: Sammy[*]
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Daciuniaa pisze:Jenka wiewi ile ty chcesz tych ogonów? : D Nie za dużo na raz? :)
smeg pisze:Ja tymczasów nie łączę nigdy ze stadem, bo szkoda zachodu - miesiąc łączenia, a za chwilę jadą do nowych domów ;) Poza tym często mają coś przywleczone (pasożyty albo choroby) i warto zachować kwarantannę.
Zgadzam się z tym co dziewczyny napisały... Wiewi przystopuj, dobrze Ci radzę... nabierz doświadczenia i dopiero idź na głęboką wodę, bo widzisz jak to się kończy... śmiercią maluszka... i może jestem wredna, chamska, itp ale nie wiń o to co się stało tymczasa, bo przy zwierzętach zawsze wina leży po stronie człowieka... jedna źle podjęta decyzja i maluch za to zapłacił... szkoda, bardzo mi przykro... nie łącz dorosłych z maluchami, to nie jest dobry pomysł.
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
Daciuniaa

Post autor: Daciuniaa »

Afera myślę, że lepiej bym tego nie ujęła. Dla mnie ból jest szczególnie duży, bo wychowałam tego malucha... :(
Tequila, Mojito i Martini ;*
Nasz wątek: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=37891
Za TM: Kajtusia, Sammy [*]
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

[*] Dla Maluszka...

wiewi, przykro mi, trzymaj się kochana. :-*
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Afera myśle, że troche za bardzo na nią najeżdzasz. Wiewi chciała dobrze.
Chciała dać im dom tymczasowy i połaczyć je ta jak robi to większośc osób gdy mają tymczasy. To co się stało było wypadkiem, i człowiek może stawać na głowie, a nie przewidzi każdego zachowania zwierzęcia. Niestety na takie rzeczy też trzeba być przygotowanym, a nie od razu dziewczyne linczować bo do tego dopuściła. Chciała dobrze, nie zrobiła tego specjalnie. To był wypadek.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Zacznijmy od tego, że wiewi pewnie dałaby im DS ..

Większość z nas nie czeka aż młody, nowy szczur dorośnie przed dołączeniem do stada. Większość z nas łączy, mimo że ryzyko jest większe. Nie pomyślałabym nawet o tym, by czekać aż nowy szczur urośnie zanim zapoznam go z nowymi kolegami ::) . Wypadki czasem się zdarzają, nie ma tutaj niczyjej winy. Byłaby, gdyby wiewi zabrała się za łączenie bez przygotowania, bądź bez zastosowania się do rad na forum.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
Daciuniaa

Post autor: Daciuniaa »

Nie o to chodzi żeby najeżdżać, bo już się stało i się nie cofnie więc bez sensu jest obwinianie... Afera stwierdziła, że Wiewi jako jakby nie patrzeć początkująca wzięła na siebie za dużo (bo 6 ogonów to dużo) i biedny maluch zginął nie przez nią bezpośrednio, ale przez "przedobrzenie". Z resztą łączenie rocznego szczura, który ma już za sobą praktycznie połowę życia i wyrobiony charakter z niespełna 2-miesięcznym maleństwem, które jest kruchutkie, skacze, biega, chce się bawić nie jest zbyt rozsądne... Chociażby ze względu na to, że dorosły może nie chcieć żeby maluch przy nim naskakiwał.
Tequila, Mojito i Martini ;*
Nasz wątek: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=37891
Za TM: Kajtusia, Sammy [*]
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Lilien, nie zauważyłam, aby Afera kogoś linczowała ew. namawiała do tego. Myślę, że Twój post troszkę za bardzo wyolbrzymia. Nie lubię czegoś takiego. Forum to możliwość wypowiadania swojego zdania, choć czasem może być ono przykre, ale Afera nikogo nie obraziła.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

To wg tej teorii, w momencie kiedy mam stado dorosłych szczurów i zechcę sobie doadoptować 5cio tygodniowe maleństwo, mam trzymać go samotnego w klatce aż przestanie być młodym, skocznym szczurkiem ? :)

Bez przesady. Pierwszy raz spotykam się z opinią żeby nie łączyć młodych z dorosłymi. Co więcej, często, kiedy pojawia się pytanie czy adoptować dorosłemu kolegę, bo jego umarł, poleca się adopcję 2 młodych szczurków. No chyba nie po to żeby trzymać osobno :P.

Ja zawsze łączyłam i zawsze będę łączyć. Wypadki zdarzają się i przy młodych i przy dorosłych i przy połączonych od miesięcy szczurach. NIE DA się ich uniknąć.

Wiewi wzięła na siebie dużo, bo te dwa szczury pilnie potrzebowały schronienia ... mogła ich nie brać przecież ::) .
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

Daciuniaa pisze:Z resztą łączenie rocznego szczura, który ma już za sobą praktycznie połowę życia i wyrobiony charakter z niespełna 2-miesięcznym maleństwem, które jest kruchutkie, skacze, biega, chce się bawić nie jest zbyt rozsądne... Chociażby ze względu na to, że dorosły może nie chcieć żeby maluch przy nim naskakiwał.
Wiele osób łączyło nawet starsze szczury z maluchami, owszem, parę razy doszło do wypadku, ale czy to znaczy, że z łączeniem trzeba czekać aż szczur urośnie? Tak samo dwa dorosłe szczury z ukształtowanymi charakterami mogą sobie zrobić krzywdę podczas łączenia i nie tylko. Nigdy tego nie przewidzimy.

I trzeba też uszanować to, że wiewi samej musi być cholernie smutno po stracie ogonka, więc może lepiej odłożyć te rozmowy o tym czy zrobiła źle czy nie na bok.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Awatar użytkownika
Camellia
Kontakt:

Post autor: Camellia »

Również uważam, że każdy może wygłosić swoją opinię, nawet jeśli nie jest sprzyjająca, ale po co od razu kłótnie? Głaskanie jest zawsze akceptowalne, a jedno zdanie odbiegające od normy od razu wszystkich oburza. Nie należy zapominać, że zawsze są dwie strony medalu... Co do sprawy, to stało się i już. Wiewi na pewno wyciągnęła z tego wnioski. Zresztą kto może i mógł przewidzieć co się stanie? Pewne rzeczy po prostu się zdarzają, takie jest życie, trzeba iść dalej. Po co na siłę szukać w kimś winy. Nie stresujmy wiewi, niech sobie odetchnie. No i głowa do góry.

Galeria moich chłopaczków Obrazek
Obrazek

Oraz ich wątek: klik!
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Wydaje mi się, że dużo zależy od charakteru szczurów, które są u nas stałymi lokatorami. Jeżeli wiemy, że namiętnie się tłuką i gryzą, nie akceptują nowych członków stada - warto zrezygnować z pomysłu adopcji malucha/maluchów. Nie ma też 100% pewności, że naszym łagodnym barankom nie strzeli coś głupiego do łebków. Kwestia wyczucia sytuacji, noovaa ma rację. Wypadki zawsze się zdarzają i będą zdarzać. Co do wypowiedzi Afery, też nie widzę żadnego naskakiwania, ataku. To po prostu dobra rada.
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”