Witajcie kochani:)
jako nowicjusz forumowy mam do Was od razu pytanko na wstepie...
otoz..
przymierzam sie do kupna 2 szczurkow (doedukowalam sie co nieco i zrezygnowalam z wersji samotnika... moja mama jeszcze nic nie wie o kumulacji, narazie zostal z trudem ten jeden wymeczony;) ale sie dowie, jak juz przyjde z szczurzymi dziewczynami;)
ok. Wracajac do tematu. Czytalam mnostwo o karmach, mialam wczesniej sporo lat temu 2 szczury (niestety w wersji samotniczej, jeden po drugim) bylo sie mlodym i glupim. Ale na szczescie kolejnemu juz takiej krzywdy nie wyrzadze. No i wlasnie.. karmilam je animalsem i vitapolem

Teraz juz wiem, ze kupuje Xtravital rat premium food i Versele-laga rat nature. Niestety kiedys nie bylo forum, dodatkowo nie bylo tez duzego wyboru w karmach, a sprzedawcy oczywiscie kazde gowno wychwala w niebiosa:/ i wcisna kit malolacie...no niestety... Ale nie tym razem;)
Moj problem jest innego typu, oczywiscie nie kupie juz z zoologa, mam na oku hodowce, z mojego miasta. Hodowla nie jest zarejestrowana, bo w bydgoszczy niestety nie ma zadnej, ktora nalezy do kregu zawartych w rejestrze. Aczkolwiek posiada rozne odmiany, trzyma je w dobyrch warunkach (ludzie, ktorzy od niego kupowali, sa niesamowicie zadowoleni, szczurki sa zdrowe i oswojone, wrecz lgna do ludzi) smiem zatem sadzic, ze naprawde jest ok. Poza tym zadalam mu pytanie kontrolne, zeby zobaczyc, czy nie jest na szkole zoologicznych. A mianowicie, czy jest w stanie ocenic mi przy sprzedazy 100% plec szczurka. Na co on prawie sie obrazil, dodajac "co to za hodowca, ktory plci nie potrafi rozpoznac" Ale niestety i tacy w zoologach sie zdarzaja...:/ Ale jest kwestia, ktora mnie zaniepokoila.. a mianowicie, zapytalam go jaka karma karmi te szczurki. Odpisal mi, ze ROYAL CANIN dla psow :| oczywiscie nic mi to nie mowi, dlatego lekko zdebialam. Cos tam gdzieniegdzie wyczytalam, ze mozna szczurkom wprowadzac tego troche jako urozmaicenie. Ale zeby on je futrowal tym jako pokarm podstawowy? powiedzcie mi kochani, czy to jest ok? I jak z zewnatrz oceniacie ta hodowle?
Pytanie dodatkowe, co dla szczurow z herbal pets wybrac? co polecacie?