Ale nie wiem, jak chcecie, ja się nie znam, bo filmy rzadko oglądam.. A do kina chodzę jeszcze rzadziej (bo rzadko są bajki XD)

Moderator: Junior Moderator
Rozczyn to rozmącone w wodzie drożdże, z dodatkiem mąki czy cukru. A przesianie mąki polega na wysypaniu jej na sitko i "przeciśnięciu" przez oczka - tak jak się przesiewało piasek w piaskownicy.Sheera pisze:Zadam idiotyczne pytanie. Jako że jestem totalnym głupkiem, jesli chodzi o gotowanie, o wielu rzeczach nie mam zielonego pojęcia..
Znalazłem taki oto http://www.mojegotowanie.pl/zapiekanki/pizza_wiejska przepis na pizzę i marzę o jej zrobieniu!
Ale mam dwa problemy..
Co to jest ten rozczyn?
I jak się "przesiewa" mąkę?
![]()
Możecie się śmiać, pozwalam..Ale moje zdolności kulinarne kończą się na zrobieniu jajecznicy..co też proste nie jest
rozczyn to zmiesznie wody z mlekiem, cukrem i wodą, czyli to co napisali na początku "Drożdże wkruszyć do letniego mleka zmieszanego z wodą, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 min. aby ruszyły", a co do mąki, przesiać to po prostu wziąć sitko i przesiać mąkę przez to sitko, aby pozbyć się jakiś grudek i takich tam, i trochę się ją wtedy napowietrza, no i ciasto jest niby wtedy bardziej puszysteCo to jest ten rozczyn?
I jak się "przesiewa" mąkę?