[klatka] wybór klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
marchewa
Kontakt:

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: marchewa »

Kagero a jak Ci się widzi ta klatka: >>KLIK<<
Jest na 3,73 szczura według kalkulatora ;) a odstępy między prętami mają tylko 11 milimetrów. No i sprzedającego też Ci mogę polecić z czystym sercem, kupowałam u niego klatkę 100x52x46 właśnie :)
Ostatnio zmieniony ndz wrz 24, 2006 2:53 pm przez marchewa, łącznie zmieniany 1 raz.
I wish I was a punk rocker with flowers in my hair, In 77 and 69 revolution was in the air
I was born too late to a world that doesn’t care, I wish I was a punk rocker with flowers in my hair
Awatar użytkownika
Elly

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Elly »

Wlasnie taka klatke maja moje dziewczyny. Ja jestem bardzo zadowolona i dziewczyny tez. Sprzedawce tez polecam :]
Moje stadkoEliza, Korek i Gina :D || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
Pacyfka

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Pacyfka »

Ja wlasnie tez przymierzam sie do kupna tej klatki dla moich chlopcow :) Tylko zastanawiam sie czy mogloby w niej mieszkac 4 facetow. Wg kalkulatora to klatka dla 3 szczurkow, ale wystarczy ze zwieksze o jeden cm ktorakolwiek z dlugosci to juz jest dla 4 szczurkow. Jak myslicie? Ja na razie bede miala dwoch chlopcow, ale nigdy nic nie wiadomo i lepiej sie zabezpieczyc przy GMR :twisted: :twisted: :twisted:
SZUKAM TRANSPOU na poczatek grudnia z Malborka ewentualnie z Warszawy do Katowic lub Krakowa.
Obrazek
vipszczur

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: vipszczur »

no ja tą włąsnie klatke biore ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Vella
Starszy Moderator na urlopie

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Vella »

Pacyfka - klatka jest naprawdę świetna (sama tez mam taką), i bardzo łatwo ją powiększyć - wystarczy kupić dwa metry siatki o odpowiednio drobnych oczkach.
Czy znasz różnicę między także, a tak że?
Czy wiesz kiedy napisać zresztą, a kiedy z resztą? Czy znasz język polski?

Obrazek
Pacyfka

[Klatka]- wybór klatki

[quote="Vella"] bardzo łatwo ją powiększyć - wystarczy kupić dwa metry siatki o odpowiednio drobnych oczkach.[/quote]
Chyba nie zrozumielam :oops:
Tzn, ze sa za duze odstepy miedzy kratkami i trzeba oblozyc ja siatka, czy za pomoca siatki ja powiekszyc? Tylko jak?
A bedzie dobra dla 4 facetow? :D
SZUKAM TRANSPOU na poczatek grudnia z Malborka ewentualnie z Warszawy do Katowic lub Krakowa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Vella

[Klatka]- wybór klatki

Pacyfka - nie, nie, odstepy między pretami sa bardzo dobre. Klateczkę łatwo "podwyższyć" - mozna to zrobić metodą "dostawki" czyli stawiając inną klatkę na niej, ale taniej i lepiej wykorzystując przestrzeń będzie zrobić nadstawkę z siatki. Wysokość można ustalić samemu. Potrzebne będa tylko: trochę cienkiego, miękkiego drucika, 4 (albo więcej) metalowe (drewniane, plastikowe) pręty o długości trochę dłuższej niż X - jako "rusztowanie"; i siatka metalowa długości 2 metrów, szerokości X (jako ściany klatki); a kratkę metalową, która dostaniesz razem z klatką jako zabezpieczenie kuwety, możesz wykorzystać jako dach.
X to wysokość, o jaką chcesz klatkę podwyższyć.

Pisałam o tym tutaj: http://szczury.org/viewtopic.php?t=12821

Dla 4 samiczek pewnie by wystarczyła, ale chłopcy są więksi. jeśli dopadnie Cię GMR możesz skorzystać z mojego pomysłu i powiekszyć klatkę. :)

Obrazek
Pacyfka

[Klatka]- wybór klatki

Vella, dobre, dobre, dzieki za pomysl :) Moze sie przydac, bo GMR jest nieprzewidywalne :twisted: Na razie klatka powinna wystarczec dla 2 chlpcow i beda miec kuupe miejsca, ale jak mamcie napadnie GMR to i rodzina i willa im sie powiekszy :hihi:
Obrazek
Awatar użytkownika
Vella

[Klatka]- wybór klatki

:)
Polecam, ta klatka jest naprawdę niezła, i można ją ciekawie urządzić.

Aha, pomyliłam się. Nie 2 metry siatki, tylko 2,20 ;)

Obrazek
Pacyfka

[Klatka]- wybór klatki

No wlasnie ja juz tak od 2 miesiecy sie przymierzam do zakupu jej, ale poczekam jeszcze przynajmniej do pazdziernika, bo na razie nie mialby kto w niej jeszcze mieszkac ;) Skoro Twoje dziewuszki sa szczesliwymi mieszkankami tej klatki, to sie moze wyciagne jeszcze od Ciebie kilka cennych informacji o klateczce ;)
1.Czy latwo sie ja czysci? Bo sporo osob skarzy sie ze ich klatki sa siwtne ale az do momentu kiedy trzeba ja czyscic, w sumie nie wiem na czym polega ten problem, ale czy istnieje w tej klatce? :)
2.Czy drzwiczki nie otwieraja sie zbyt latwo i czy trzeba je zabezpieczac dodatkowo przed szczurkami chetnymi do urzedowania poza klatka?
3.Czy puleczki nie sa zbyt waskie i czy nie wypadaja?
To chyba tyle na razie ;)
Obrazek
Kagero

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Kagero »

2 centymetry to chyba trochę za szerokie; tak mi się wydaje - moja mycha się dała radę przecisnąć w tej pierszej klatce, którą miałam (anomalia jakaś?); ale tam były pręty jakoś dziwnie porozginane, to może dlatego :drap: . Myślałam też żeby popytać w zoologu, ale w żadnym jeszcze nie widziałam takich klatek (ocynkowana bez zbędnych dodatków w środku... chyba nikt na rynku nie myśli o szczurkach) ale byłby i tak problem straszny z transportem do domu - liczę na Allegro.

Właśnie.. :twisted: To może właśnie tą szynszylową klatkę kupię i postawię koło łóżka na podłodze... Zajmie trochę mniej powierzchni niż ta metrowa a w razie czego pomanipuluję trochę wymiarami :roll: . marchewa, dziękuję za link - ja chyba taka sierota jestem, że zawsze trafiam na te klatki ze zbyt szerokim rozstawieniem prętów...
Jeśli chodzi o czyszczenie, drzwiczki i półeczki, to mowa o tej samej klatce? (Poczekam jeszcze z klatką aż się wszystkiego dowiem, ale chyba już się zdecydowałam :klask: ).

Aaa, zapomniałam: ten kołowrotek jest podwieszony tam? Da się go wyciągnąć tak, żeby klatki nie zbezcześcić (nie uszkodzić znaczy...)?
Zakręciłam się trochę :happy6: ... ^^'
Ostatnio zmieniony ndz wrz 24, 2006 10:45 pm przez Kagero, łącznie zmieniany 1 raz.
Quod me nutrit me destruit.
Awatar użytkownika
Elly

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Elly »

Tak, kolowrotek da sie wyjąc, jest on chyba nawet osobno wlozony do paczki. Nie pamietam juz. Poleczki w naszej klatce nie wypadają. A drzwiczki ja zabezpieczam tak w razie czego, zeby dziewczyny sobie nie otworzyly. One czasem tak pchają te drzwiczki, ze nawet te cięzko otwierające sie udaje im sie rozkminic :P
Ostatnio zmieniony ndz wrz 24, 2006 10:53 pm przez Elly, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje stadkoEliza, Korek i Gina :D || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
Pacyfka

[Klatka]- wybór klatki

Kagero, tak chodzi nam o ta sama klatke :)
A z tego co pamietam to podobno karuzela jest wyjmowana i nawet ktos tu na forum (nie pamietam kto) pisal, ze rozciol ja i zrobil z niej drabinke, albo mozna zrobic legowisko dla szczurcia :) W kazdym razie sie przydaje ;)
Obrazek
Kagero

[Klatka]- wybór klatki

Post autor: Kagero »

A to dziękuję - uspokoiłam się, bo jak ja się już za coś zabiorę to zepsuję :| . No i bałam się, że te półki to takie wypadające, jak w tej większej klatce. Teraz będę chyba mogła ze spokojnym sumieniem kupić tą klatkę i zostaje mi wymyślenie, jak pokój urządzić, żeby się zmieściła w jakimś innym miejscu niż na podłodze.
Moja siostra dostała kufel na piwo zamykany na kłódkę - jakby co się zrobi maślane oczka i zabezpieczy drzwiczki :roll: . No a z drabinką też niezły pomysł - zawsze jakaś więcej "zabawka" ;) .
Quod me nutrit me destruit.
Awatar użytkownika
Vella

[Klatka]- wybór klatki

Klatkę czyszczę bez problemu. Większość półeczek mam z tworzywa sztucznego (własnej roboty) - wystarczy przetrzeć ściereczką. Jak będzie potrzeba większego sprzątania to wstawię całą górę do wanny. Kuwetę myje się bez problemu.

Drzwiczki są zamykane "na zacisk" (w poprzedniej klatce miałam suwane). - wystarczyło trochę przygiąć i teraz nie otwierają się zbyt lekko (chyba, że sposobem ;)). Niewykluczam, że kiedyś moje szczury opanują ten system, ale wystarczy wtedy kawałek miękkiego drucika lub kłódeczka.

Półeczki w tej klatce: http://allegro.pl/item128458880_klatka_ ... elka_.html są szersze, i mocowane troche inną metodą niż moje. Nie powinny wypadać. A gdyby tak się stało to wystarczy dziurka i trochę drucika jako zabezpieczenie.
Zresztą zawsze mozna wymienić na plastikowe, drewno bardziej wchłania mocz, nie polecam.

Kołowrotek jest, można go wyjąć bez problemu. Jako gniazdko sie nie nadaje, bo nie ma dna. Ale można, wg. patentu cherokee, zrobić z niego drabinkę.

Odstępy między prętami 1 cm.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”