[Klatka] - na 2 szczury

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
yss

Re: [Klatka] - na 2 szczury

Post autor: yss »

zalbi: moje do kuwetki nawet coś robiły, ale nie wszystkie.
a potem perdita w tym spała. na głowie. miała żółtobrązową. [wyjściowo białą].

aga: no pozastanawiaj się, życzę powodzenia :) jakby co to wrzucaj tu kolejne propozycje, będziemy się pastwić.
w gruncie rzeczy wszystkie te duże klatki mają więcej zalet niż wad i tak naprawdę cokolwiek wybierzesz będzie ok :)
ten się nie myli, kto nic nie robi
Awatar użytkownika
Nue

Post autor: Nue »

Teraz to ja już nie wiem jaką mam kupić, oglądam wybieraj i nic. Wejście do łazienki mam wąskie i jest na podwyższeniu, Dodatkowa jest prysznic niż wanna. Ale większa kuwetka zmieści się w pokoju. Mam na to jeszcze czas więc pewnie coś mi "wpadnie" w oko. Nie chce nic na szybko i na "opak" kupować bo ja w tym mieszkać nie będę tylko moje szczurki i chcę żeby miały wygodnie.
Się może wypowiem, bo dwie z rzeczonych klatek przetestowałam dokładnie ;D
Klatka o podstawie 70x40 i wysokości 80 jest bardzo ok, dla dwóch ogonów raj. Sama taką miałam i nie zauważyłam, żeby się gibała itd. Tarasy ferplasta też się mieszczą (dwa), plus jakieś rury i koszyczek. Tylko koniecznie taka z malowanymi prętami, ocynk to zUo. Prawdziwy mankament klatki to drzwiczki - tylko dwie pary - z boku i u góry. I malutkie, co może sprawiać kłopot przy urządzaniu. Zajmuje mniej miejsca niż plus, ale rozmiary są porównywalne (70x40x80 jest o 10 cm wyższa, ale ma mniejszą kuwetę). Aha, jedna z moich szczurzyc nauczyła się otwierać drzwiczki boczne, musiałam je zabezpieczać karabińczykiem.
A Ferplast Plus też ma swoje wady: 1. jest pierońsko ciężki; 2. Kuweta nie jest gładka, tylko ma delikatny wzorek i czasem ciężko kupowe niespodzianki doszorować ::) Ale zalet zdecydowanie więcej: przestronna, łatwo się ją urządza, a i samym wyglądem nie straszy :) Obecnie siedzą w niej moje cztery dziewuszki, ale mam wrażenie, że i piąta by nie narzekała...
Czytałam recenzje do Jenny na zagranicznych stronach zooplusa i wiele ludzi się skarży, że pręciki momentalnie ciemnieją (klatka jest ocynkowana).
I na koniec uwaga co do zooplusa: co drugi użytkownik skarżył się, że w przesyłce z klatką brakowało jakichś części. Czasem były to błahostki, a czasem np. brak półek. Babli np. dostała casitę bez ściany bocznej. Maile reklamacyjne wysyłane do zooplusa częstokroć nie przynosiły rezultatu: ze strony sklepu zdawkowa odpowiedź i cisza, albo dosłanie brakującego towaru po kilku miesiącach lub wcale. Mówiąc szczerze bałabym się tam zamawiać, tym bardziej, że te klatki do tanich nie należą.
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Awatar użytkownika
yss

nue: ona nie jest chwiejna w sensie dosłownym. jest natomiast bardziej chwiejna niż klatki o grubszych prętach. dla mnie to było widoczne :) np przy montowaniu półek, przy odczepianiu od kuwety.....

jaki wzorek? aż zdziczałam, zaraz pójdę rozgrzebać ściółkę w moim plusie..... :)

dziwi mnie to co piszesz o zooplusie, jak tam już 3 razy kupowałam i zawsze 100% zadowolenia. ale tylko karmę i ściółkę. szybko wysyłali, naprawdę było ok. ale kupno klatek polecam i tak na allegro :D lepsza dobra firma używana niż nówka firmy tańszej. tak uważam. ale oczywiście kupujący decyduje sam :) [tak, z allegro też można dostać połamaną, pogiętą, wybrakowaną, i w ogóle samo zuo O0 ]
Awatar użytkownika
Nue

Post autor: Nue »

Moja ma wzorek. Może nie zwracałaś uwagi, ale w mojej poprzedniej klatce kuweta była zupełnie gładka, więc różnicę zauważyłam od razu przy pierwszym sprzątaniu plusa :)
Nic nie zamawiałam w zooplusie, choć przez jakiś czas rzeczywiście napalałam się na klatkę Tom, chciałam tylko zaczekać, aż stanieje, a jeśli chodzi o karmę, jestem wierna planecie zoo. Opinie na zagranicznych stronach zooplusa mnie trochę ostudziły. Fakt, że jeśli chodzi o Toma, winę za braki w dostawie ponosi podobno głównie włoski producent, ale i o sklepie nie najlepiej to świadczy. A kontakt z nimi jest tylko mailowy, czyli 'pisz pan skargę na Berdyczów'.
Chociaż polscy użytkownicy się niby oficjalnie nie skarżą :-\
lepsza dobra firma używana niż nówka firmy tańszej
Zgadzam się w 100%. To ja odkupiłam tego Plusa od zalbi :D
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Awatar użytkownika
CzarrnaWdowa

Czy ta klatka się nadaje ?

Post autor: CzarrnaWdowa »

Czy taka klatka nadaje się dla szurowatych ?

Obrazek

http://photos03.allegroimg.pl/photos/40 ... 26564628_4

mam ja po chomiku i nie wiem czy się nadaję..
martwie się o te plastykowe pięterka czy długo pociągną..

Połączyłam z istniejącym ;) Przed wysłaniem nowego tematu, zorientuj się czy podobny nie był zakładany. Babli
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

— George Bernard Shaw
Awatar użytkownika
Vivon

Post autor: Vivon »

ja mam taką samą tylko że z zielonym dnem ; ]]]

i powiem że u mnie sprawdza się świetnie ; ]]
(góra dla 2 szczórów)

a plastikowe piętra zawsze możesz odjąc, trak jak zrobiłam to ja, zostawilam tylko jedno, i to jedno wystarcza,

ja uważam że klatka się nadaje, ale i tak w planach mam kupinie większej, bo ta już jest zniszczona ;] (po wielu gryzoniach) :P
Cheedarek [*]
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

nie napisałas jakie to ma wymiary
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Babli

Post autor: Babli »

zalbi, to pospolita 60x40x60 ::)
Awatar użytkownika
CzarrnaWdowa

Post autor: CzarrnaWdowa »

Babli pisze:zalbi, to pospolita 60x40x60 ::)
nom takie ma własnie wymiary.
miałam większą, ale okazało się, że uszkodzona ;/
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

— George Bernard Shaw
agz_n

Post autor: agz_n »

Teraz wpadłam na tą klatkę http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=793361247 ..szukam i szukam bo szczurki już mamy upatrzone ale nie many gdzie je ulokować.
Awatar użytkownika
yss

agz, w takich są duuuże odstępy i nawet dorosły szczur potrafiłby przeleźć. wtedy to już temat siatkowania się pojawia. :)
ale fakt, rozmiarowo dla dwóch to wręcz królestwo :)
Awatar użytkownika
zalbi

yss ma rację.. 2.5 cm odstępy to dużo. ale zawsze mozna osiatkowac.
Obrazek
agz_n

Nie widziałam że wybieranie klatki może być tak skomplikowane. A jaka odległość między prętami jest "bezpieczna" dla maleństwa jak i dorosłego szczura?? ???
Awatar użytkownika
zalbi

samce nie przejda przez 2 cm. dorosłe.

samice chyba przejda.

co do maluszków to nie wiem, miesięczny chłopczyk nie przechodzil u mnie przez 2 cm odstępy.
Obrazek
agz_n

Dzięki za podpowiedzi, dzięki waszym podpowiedzą i radą wiem czego bardziej konkretnie mam szukać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”