ciężki problem

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

maille

Re: ciężki problem

Post autor: maille »

Ja akurat trzymam te gatunki ozdobne bo terraria i gady są po prostu piękne, ponadto niektóre gatunki przetrwały lub zwiększyły swoją populację tylko dzięki terrarystom, inaczej by już ich nie było (dotyczy to legwanów, niektórych węży i wielu pająków). To prawda, że gada mięsożernego nie można żywić niczym innym jak szczurem, myszą, królikiem czy kurczakiem i czasem trzeba podać żywe, ale jak można to potępiać samemu zajadając się kotletem? W czym świnia była gorsza? W sumie bardziej humanitarne jest podanie kurczaka wężowi niż podrzynanie mu gardła w rzeźni (kto widział rzeźnie od środka ten wie o czym mówię).

Każdemu zwierzęciu należy się szacunek i dobre traktowanie bo każde jest zdolne do odczuwania cierpienia i mi tyle wystarczy zarówno do oceny postępowania innych jak i swojego.
merch

Post autor: merch »

niektóre gatunki przetrwały lub zwiększyły swoją populację tylko dzięki terrarystom

No patrz jaki relatywizm , według mojej wiedzy wiele gatunkow wyginelo wlasnie przez zapedy terrarystow....i odlowy atrakcyjnie wygladajacych gatunkow z warunkow naturalnych.

Reintrodukcja , to ulamek dzialalnosci terrarystow i akurat ten ulamek , za ktorym jestem calym sercem.

Ale to off top , podobne tematy juz byly na forum , mozesz je odnalesc jak chcesz i zapoznac sie z moimi pogladami :)
maille

To tak samo jakby powiedzieć, że tygrysy są zagrożone z powodu ogrodów zoologicznych, a przecież to bzdura. Jest wiele czynników doprowadzających do wyginięcia poszczególnych gatunków, 85% zwierząt terrariowych pochodzi z hodowli a nie z odłowu ;)
merch

Post autor: merch »

Moze teraz , ile terrarystow zajmuje sie reintrodukcja ?

Wybacz , ale hodowla w niewoli ma sie nijak do srodowiska.

w koncu tu masz link do tematu :

http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=8623&start=330

Dyskusja jest na kilka stron , troszeczke wtapie abys byla w stanie wymyslec nowe argumenty , ja swoje kontrargumenty z cala pewnoscia juz wyczerpalam. Dodam jeszcze, ze w wiekszosc zgadzam sie z pogladami z Turybiusz , ktora w tym temacie chyba byla nawet aktywniejsza :)
maille

merch pisze: Wybacz , ale hodowla w niewoli ma sie nijak do srodowiska.
Owszem, nie ma selekcji naturalnej i większość wyginęłaby wypuszczona na wolność dlatego nie jest takim prostym dobrać osobniki które się do tego nadają, ale to nie zmienia faktu że gatunek istnieje.

koniec off topa ;)

edit: przejrzałam dyskusję, zgadzam się z Pituophis. Osoba, którą wymieniłaś mówi momentami też to z czym się zgadzam, ale o wężach i ich potrzebach za dużego pojęcia nie ma ;)
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”