Urwiski trzy - Sky, Graphi i Bess oraz dziennik Cleo[*]

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Izabela

Re: Dziki Szczurek - co zrobić?

Post autor: Izabela »

Licho, sorry, ale po czym poznajesz, że to prawdziwy dzikusek? Moja niedzikuskowa agutkowa samica wyglada dokładnie tak samo ;)
Ja coraz mniej wierzę, że to dzikusek- jaki dzikus dałby się nosić tak bezstresowo w słoiku? :)
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
merch

Post autor: merch »

Szczurasek piekny i wyglada dzikawo , ale faktycznie odroznic szczurka dzikiego od zwyklego aguta nie jest latwo.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

Post autor: Arve »

no więc dzis dzień 3... Szczurkowski/wska jest po przeprowadzce do chomikówki pożyczonej przez Fram - dziękuję Ci ślicznie raz jeszcze :) zwiedził całą i poszedł spać do swojego kawowego domku...
Zrobiliśmy malutki krok do przodu w naszych wzajemnych stosunkach - Ogonek wziął z moich palców dropsa jogurtowego i nie uciekł jak włożyłam ponownie rękę do klatki.

Widzę też że lepiej mu się śpi - po prostu zwinięty jak kulka, tylko co jakiś czas poprawia sobie pościel.

Po pensji zabiorę się za budowanie mu domku. Myślę o jakiejś przyzwoitej willi, trzy piętrowej...

Mam bardzo fajne panele ze stali nierdzewnej - 35 x 35 cm, z oczkiem 5 x 5 więc do osiatkowania oczywiście, ale myślę, że klatka wyjdzie z nich świetna. Nota bene znalezione w schowku w którym na dziko zamieszkał szczurkowski...
Dół planuję zrobić z pleksy giętej na gorąco. Paneli starczy mi na klatkę o wymiarach 70 x 70 x 70 lub 70 x 35 x 105 - tu pewnie dałoby się zrobić 70 x 50 x 105 przy odrobinie pomysłowości.

bryły do porównania na szczurkowym linku: http://l2prophecy.eu.interia.pl/szczurkowski.htm

przydałaby się rada, która wersja lepsza, A czy B - może jakieś pomysły odnośnie siatki? ktoś ma jakąś sprawdzoną i może mógłby polecić?

Do tej pory nie wiem czy to chłopiec czy dziewczynka... Ale moja córa wybrała imiona na każdą okazję.. czyli albo będzie Cleo albo Cliff...
Girls: Gallifrey Charmerie & Charlotte, Gallifrey Black Rose & Black Angel
[*]Sky, [*]Bess i [/color][/b][*]Graphi[/color][/b] - merchowe czapeczniki
[*]Cleo - jedyna w swoim rodzaju pani ambasador szczurzego raju[/color]
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

jak dla mnie żadna wersja nie jest dobra jak na dzikusa. za małe.

ale to tylko moja zdanie.
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

zapomniałam o najważniejszym... byłam dziś u Fram no i że tak powiem po raz pierwszy w życiu szczurki sobie po mnie biegały :D Co prawda robiły to z pewną dozą nieśmiałości z początku - jakby nie było mam kota - ale potem bez specjalnych oporów wchodziły na mnie. Dziewczynki Fram śliczne, czarno białe i bardzo miłe - ale.. nie gniewaj się i tak wolę mojego Agutka - lubię takie futrzaste bardziej stworki - on ma puchate i dosyć długie futerko i niewielkim dodatkiem rudego. jak się dmuchnie we włos, to końcówki czarne a spód dużo jaśniejszy, czyli w nomenklaturze psiej kolorek nazywany sobolowym.

Mam cichą nadzieję, że za jakiś czas będę mogła napisać, że właśnie po mnie przeszedł... no ale na szczurkowe zaufanie będę sobie musiała zapracować.

i tak to już jest.. tydzień temu jakby mi ktoś powiedział, że będę miała szczura to bym go po prostu wyśmiała - a teraz planuję budowę dużej klatki.

A co do tego czy to dzikus - myślę, że tak. Choćby patrząc na to jak on się ogólnie zachowuje. Na pewno nie był karmiony przez człowieka, po prostu nie zna karmy, dropsów, dużo rzeczy które mu daję to dla niego nowość. Tyle że ma ogromnie ciekawską naturę i widać, jak ciekawość wygrywa ze strachem - wąsiki pracują przez chwilę bardzo mocno... szczurek zamiera i robi kroczek do przodu aby sprawdzić co mu dałam. Potem bierze.. zamiera na chwilę.. sprawdza otoczenie i albo zostaje albo zmyka ze zdobyczą do słoja.

Polecam takie słoje na produkty kuchenne... Widać, że trafiony jest ten pojemniczek, po prostu w szczurzym guście.
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

Zalbi nie oszukujmy się on i tak będzie biegał po domu... a tu miejsca do biegania nie brakuje. Klatka ma być mieszkaniem, bezpiecznym schronieniem. Jeżeli będę miała tylko możliwość to mu zrobię wolierę na całą ścianę. Ale póki co mnie na to po prostu nie stać.
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Moje 3 dzikusy mieszkają w klatce 100x50x45 cm. Sponsor mile widziany - chętnie przyjmiemy drugą taką...

Moim zdaniem obydwie wersje są całkiem OK. Zobacz po prostu co Ci bardziej do domu pasuje. :P Siatkę zgrzewaną ocynkowaną o małych oczkach kupowałam na Allegro - w stacjonarnym sklepie ciężko dostać. Gdyby co, mogę podesłać Ci linka do aukcji z siatką na metry.

Z mniej przyjemnych rzeczy - obserwujcie szczurka uważnie i zwróćcie uwagę, czy on przypadkiem chory nie jest. Jeśli jest czujny, żywotny i energiczny to OK. Ale jeśli zrobi się apatyczny, straci apetyt, zacznie stroszyć futerko - to zły znak. Przyglądajcie mu się dokładnie, bo jak na dzikusa to zachowuje się dość ufnie w stosunku do ludzi i to może być podejrzane.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

apetyt to on ma że hohoho.. apatyczny też nie jest, probuje obgryzać siatkę.. jest czujny, wychodzi na spacerki, pije często wodę. Wybieram się z nim w sobotę do veta na odrobaczenie i oględziny.
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

no i myje się często.. w zasadzie to wygląda tak, wyjdzie na spacer, załatwi się, napije wody, coś sobie schrupie, a potem idzie do domku i następuje tam bardzo dokładna toaleta a potem kulka i spanie...
merch

Post autor: merch »

a props klatek

mam dwie uzywane jenny , w tej chwili sa uzywane, ale zbieram sie do kupna towera, takze prawdopodobnie bede miala conajmiej jedna na zbyciu
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Wersja 70 x 50 x 105 byłaby najlepsza. :) I można by pomyśleć nad dołączeniem drugiego tej samej płci. :)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Awatar użytkownika
Licho

Post autor: Licho »

Izabela, tego się nie da tak dobrze wytłumaczyć. Różnica jest niewielka w wyglądzie - uszka, postura. W zachowaniu różnica jest olbrzymia - odwaga, zwinność, sposób poruszania, korzystania z ogona.
Z opisu wynika, że ją bardzo duże szanse, że to dzikus - myli mnie jedynie spora ufność w stosunku do człowieka, bo dzikusy sa raczej ostrożne (bardzo odważne, ale ostrożne), chyba, że jest chory, albo coś mu dolega....
Obrazek
Awatar użytkownika
Arve
Kontakt:

ma chorą łapkę.. ja jestem na etapie: szczurek w moich dłoniach. Co prawda w wełnianych rękawiczkach, ale go biorę co godzina na ręce i nie jest źle, w nocy próbował mnie capnąc parę razy ale tak bez przekonania, w tej chwili nawet sam na rękę wchodzi...
jadę dziś z nim do weta, bo mu ta łapka wyraźnie dolega, altacetem smarowanie wiele nie dało.

Przeczytałam kogo polecacie/nie polecacie na forum i chyba zdecyduję się na dr. Macieja Mikłusza, tylko że podobno strasznei zdzierają tam pod Lipami... i nie wiem co robić, a miałabym dość blisko, bo to Ursynów. Może ktoś coś doradzi?

Nie jestem zmotoryzowana i jeżdżenie na drugi koniec miasta raczej odpada.. i tak pewnie będzie problem z transportowaniem szczurka.. muszę go przekonać aby był uprzejmy pojechac na mnie...
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Magamaga »

Z tego co kojarzę to w Wa-wie polecają Hematowet:
http://www.i9.pl/hematowet/
i Ogonka:
http://www.ogonek.waw.pl/.
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
Awatar użytkownika
Yvett

Post autor: Yvett »

Zgadzam się. Polecam obie lecznice, z tym że Ogonek droższy, a Hematowet tańszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”