Moderator: Junior Moderator
xxViktoriaxx pisze:Witam chciałabym zasięgnąć po rady o odżywianiu moich szczurzyc![]()
Kupowałam przeróżne suche karmy dla szczurków bardzo dobrych polecanych firm i nie tylko . Kończyło się na wyrzucaniu całej miseczki jedzonka do śmietnika![]()
Smakuje im ( też nie wszystko w tym ) jedzenie na wagę dla gryzoni , ale też pół miseczki idzie do śmietnika
więc zrobiłam coś swojego co potrzebuje dopracowania bo nie mogłam znaleźć takich rzeczy jak suszone owoce, warzywa , pestki dyni
Moja mieszanka to :
- Płatki z biedronki chyba mussli albo podobne bardzo im smakują
- Płatki kukurydziane
- rodzynki
- surowy ryż
- herbata
- słonecznik
- ciasteczka bebe
- prażony ryż ( który kochają )
To może stanowić jako nagroda a nie żarcie podstawowe. herbata chyba nie może być wcale. Zamiast herbaty dawaj wode przegotowaną
Co byście odradzili podawaniu a co polecili do mojej mieszanki ??![]()
![]()
A jakby chciały jeść tylko czekoladę, to też wyrzucałabyś karmę do śmietnika? Czymś je chyba jednak karmisz, skoro karmy jeść nie chcą a nie umarły z głodu... Polecam metodę: nasypać karmy i nie przejmować się fochami, nie dokarmiać na boku. Jak zgłodnieją, to i karma będzie dobra. Żadne stworzenie nie zagłodzi się mając jedzenie pod nosem.xxViktoriaxx pisze:Witam chciałabym zasięgnąć po rady o odżywianiu moich szczurzyc![]()
Kupowałam przeróżne suche karmy dla szczurków bardzo dobrych polecanych firm i nie tylko . Kończyło się na wyrzucaniu całej miseczki jedzonka do śmietnika![]()
Zobacz ile masz postów z gotowymi składami karm, przejrzyj ostatnie strony. Ja przepraszam ale herbata (?), słodkie ciastka i słodkie zapewne musli to droga do popsucia zwierzakom zdrowia i upasienia ich na amen. Nie powinny dostawać takich rzeczy w codziennym żywieniu, a i jako smakołyk nie za często... To co wypisałaś absolutnie nie nadaje się na karmę podstawową, o wiele za ubogie i zupełnie nie te składniki, może poza ryżem i słonecznikiem, ale dodatek tego ostatniego powinien być raczej symboliczny. Nie kupuję argumentu o niewidzeniu składników w sklepach, zarówno dynię jak i suszone warzywa można kupić w wielu marketach i sklepach spożywczych, a ziarna można zamówic internetowo, wyjdzie o wiele taniej niż gotowe karmy. Ale jeśli nie znasz się na bilansowaniu składników i nie chcesz skorzystać z przepisów na forum, to polecam metodę wymienioną wyżej - kupujesz polecaną karmę, sypiesz do miski i zostawiasz szczury z decyzją czy jedzą, czy głodują z własnej woli.xxViktoriaxx pisze: więc zrobiłam coś swojego co potrzebuje dopracowania bo nie mogłam znaleźć takich rzeczy jak suszone owoce, warzywa , pestki dyni
Moja mieszanka to :
- Płatki z biedronki chyba mussli albo podobne bardzo im smakują
- Płatki kukurydziane
- rodzynki
- surowy ryż
- herbata
- słonecznik
- ciasteczka bebe
- prażony ryż ( który kochają )
Co byście odradzili podawaniu a co polecili do mojej mieszanki ??![]()
![]()