Śmietnik :D / Prawie SB

Tylko tu pogadasz na różne tematy (prawie bez ograniczeń)!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
LaCoka

Re: Śmietnik :D / Prawie SB

Post autor: LaCoka »

Też chcę pomelo a nikomu się nie chce iść do sklepu ;( :P
<:3)~ Feta, Koka+Hera, Szu, Banshee, Neytiri, Nanami+Calypso, Balder+Hoder, Zgredki x2, Rosalie AR, Nisha+Amishi, Tamika+Yuki
TM: Kira, Amisia, Lelia, Elvis, Buzia, Sachma, Zgredka, Tadzio, Fuzja, Enkeli, Pasio, Psiuta, Rubi, Keiko, Chiyo, Agutka,Osama
Awatar użytkownika
idle

Post autor: idle »

yss pisze:pomelo?
kupiłam to kiedyś, bo myślałam, że to grejpfrut.
nigdy więcej tego błędu nie popełnię ;)

chyba, że mylę owoce?

" pomelo" to po hiszpansku zwykly grejpfrut. Tak wiec nasze pomelo to bedzie jakis tam rodzaj grejpfruta pewnie, a nazwa (pewnie dla odroznienia) u nas brzmi po prostu egzotycznie, chociaz tak naprawde odnosi sie do tych zwyklych tez :) I pewnie w Hiszpanii te wielkie grejpfruty nazywaja jakos inaczej.
Misia [04.2009 - 26.10.2010]
Lucynka [07.2010 - 07.04.2011]
Ziuta [04.2009 - 26.07.2011]
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

ja nie lubie grejpfruta :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Magamaga »

Pomelo pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uprawia się je głownie w Indiach, Tajlandii, Chinach i na Malajach. Ich pochodzenie jest dość niejasne. Pierwsze wzmianki o tych owocach można odnaleźć w literaturze chińskiej jeszcze z czasów I stulecia p.n.e. Europejczycy poznali ten owoc przypadkowo w Palestynie, w roku 1178.

Kilka wieków później, brytyjski kapitan statku Kompanii Wschodnioindyjskiej zabrał na swój pokład kilka sztuk tego owocu z wysp Polinezji i przywiózł je na Barbados, gdzie postanowił je zasadzić. Po kilku latach botanicy skrzyżowali owoce ze słodką pomarańczą. W ten sposób wyrósł doskonale nam znany grejpfrut.

Pomelo pod grubą skórką kryje połączone ze sobą cząstki podobne do cząstek inych cytrusów. Niektóre z owoców mogą mieć pestki, jednak zależne jest to od odmiany. W smaku, owoce te są mniej gorzkie w porównaniu z grejpfrutem, ale i jednocześnie nie są tak aromatyczne i soczyste.

Jeść można je na surowo, same lub w połączeniu z innymi owocami. Można też zrobić sok lub słodką marmoladę. Nawet skórka może być smacznym dodatkiem do deserów i ciast. Musi jednak być wcześniej kandyzowana. Ważne jest, że surowy owoc można długo przechowywać - przeciętnie od dwóch, aż do czterech miesięcy, nawet w wysokiej temperaturze, choć najlepiej trzymać je w lodówce. Zbyt długo pzrechowywane owoce zacznają wysychać, tracić objętość i wagę, dlatego gdy wybieramy pomelo ze sklepowej półki, warto zwrócić uwagę na ciężar, gdyż jest to oznaka jego świeżości.

Jak każdy owoc, jest też źródłem składników odżywczych i witamin. Przede wszystkim witaminy C, dlatego warto go jeść szczególnie w porze jesiennej i zimowej, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje.
Z tego wynika, ze pomelo to nie grejfrut tylko po prostu inny owoc.
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
klimejszyn
Kontakt:

Post autor: klimejszyn »

mamy kilka pomelo w spiżarni, zjem obiiiaad i owocka na deser :D
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

Magamaga pisze: Pomelo pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uprawia się je głownie w Indiach, Tajlandii, Chinach i na Malajach. Ich pochodzenie jest dość niejasne. Pierwsze wzmianki o tych owocach można odnaleźć w literaturze chińskiej jeszcze z czasów I stulecia p.n.e. Europejczycy poznali ten owoc przypadkowo w Palestynie, w roku 1178.

Kilka wieków później, brytyjski kapitan statku Kompanii Wschodnioindyjskiej zabrał na swój pokład kilka sztuk tego owocu z wysp Polinezji i przywiózł je na Barbados, gdzie postanowił je zasadzić. Po kilku latach botanicy skrzyżowali owoce ze słodką pomarańczą. W ten sposób wyrósł doskonale nam znany grejpfrut.

Pomelo pod grubą skórką kryje połączone ze sobą cząstki podobne do cząstek inych cytrusów. Niektóre z owoców mogą mieć pestki, jednak zależne jest to od odmiany. W smaku, owoce te są mniej gorzkie w porównaniu z grejpfrutem, ale i jednocześnie nie są tak aromatyczne i soczyste.

Jeść można je na surowo, same lub w połączeniu z innymi owocami. Można też zrobić sok lub słodką marmoladę. Nawet skórka może być smacznym dodatkiem do deserów i ciast. Musi jednak być wcześniej kandyzowana. Ważne jest, że surowy owoc można długo przechowywać - przeciętnie od dwóch, aż do czterech miesięcy, nawet w wysokiej temperaturze, choć najlepiej trzymać je w lodówce. Zbyt długo pzrechowywane owoce zacznają wysychać, tracić objętość i wagę, dlatego gdy wybieramy pomelo ze sklepowej półki, warto zwrócić uwagę na ciężar, gdyż jest to oznaka jego świeżości.

Jak każdy owoc, jest też źródłem składników odżywczych i witamin. Przede wszystkim witaminy C, dlatego warto go jeść szczególnie w porze jesiennej i zimowej, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na infekcje.

Z tego wynika, ze pomelo to nie grejfrut tylko po prostu inny owoc.
idle pisze:" pomelo" to po hiszpansku zwykly grejpfrut. Tak wiec nasze pomelo to bedzie jakis tam rodzaj grejpfruta pewnie, a nazwa (pewnie dla odroznienia) u nas brzmi po prostu egzotycznie, chociaz tak naprawde odnosi sie do tych zwyklych tez :) I pewnie w Hiszpanii te wielkie grejpfruty nazywaja jakos inaczej.
ja czytajac to myslam ze grapefruit. to pomelo chyba nie jadlam :/
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
Awatar użytkownika
Landrynka

Post autor: Landrynka »

dzizaz.
dopiero wróciłam ze szkoły :-X .
nie wiem co to miało być i nie chcę wiedzieć. uj, mam piątkę i notesiki z gaycenter. chce ktoś? taak, ma ten wspaniały logotyp jak odbyt. a właściwie pół. taka innowacja.
Obrazek
I TAK UMRZESZ.
Awatar użytkownika
idle

Post autor: idle »

Maga,

rzcezywiscie na stronach podają ze pomelo to najwieksze z cytrusow, "z wygladau podobne do grejpfruta". W takim razie polska nazwa jest myląca dla osob znajacych hiszpański, i o tym też ludzie piszą. Ktoś się zapytal na jakims forum czy to nie zwykly grejpfrut, skoro ma taka nazwe, na co ktos odpowiedzial, ze nazwa moze byc zapozyczona z angielskiego raczej. W kazdym razie, jesli bedziecie w Hiszpanii kiedys, to pod "pomelo" znajdziecie grejpfruty :)
Misia [04.2009 - 26.10.2010]
Lucynka [07.2010 - 07.04.2011]
Ziuta [04.2009 - 26.07.2011]
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

Dostałam dzisiaj link od koleżanki
http://invictushilaritas.yeepsport.com/ ... egendy.htm

Polecam lekturę ;)
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
sssouzie
Kontakt:

Post autor: sssouzie »

Ogoniasta ja tu zaraz wychodzę,
i przed wyjściem się jeszcze popłakałam. i posmarkałam na dodatek, no.
...czyż nie dobija się koni...?
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Magamaga »

W tej części nieba jest miejsce zwane Tęczowym Mostem. Kiedy odchodzi zwierzę, które było szczególnie bliskie komuś, kto pozostał po tej stronie, udaje się na Tęczowy Most. Są tam łąki i wzgórza, na których wszyscy nasi przyjaciele mogą bawić się i biegać razem. Mają tam dostatek jedzenia, wody i słońca, jest im ciepło i przytulnie. Wszystkie zwierzęta, które były chore i stare powracają w czasy młodości i zdrowia, te które były ranne lub okaleczone są znów całe i silne, takie, jakimi je pamiętamy marząc o czasach i dniach, które przeminęły. Zwierzęta są szczęśliwe i zadowolone, z jednym małym wyjątkiem: każde z nich tęskni do tej jedynej, wyjątkowej osoby, która pozostała po tamtej stronie. Biegają i bawią się razem, lecz przychodzi taki dzień, gdy jedno z nich nagle zatrzymuje się i spogląda w dal. Jego lśniące oczy są skupione, jego spragnione ciało drży. Nagle opuszcza grupę, pędząc ponad zieloną trawą, a jego nogi poruszają się wciąż szybciej i szybciej. To Ty zostałeś dostrzeżony, a kiedy Ty i Twój najlepszy przyjaciel wreszcie się spotykacie, obejmujecie się w radosnym ponownym uścisku, by nigdy już się nie rozłączyć. Deszcz szczęśliwych pocałunków pada na Twoją twarz, Twoje ręce znów pieszczą ukochany łeb. Patrzysz znów w ufne oczy swego przyjaciela, który na tak długo opuścił Twe życie, ale nigdy nie opuścił Twego serca. A potem przekraczacie Tęczowy Most - już razem...
Piękne - można sobie pomarzyć żeby tak bylo...
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

sssouzie pisze:Ogoniasta ja tu zaraz wychodzę,
i przed wyjściem się jeszcze popłakałam. i posmarkałam na dodatek, no.
no ja właśnie też siedzę zapłakana ::) Stwierdziłam, że sama beczeć nie będę... :P
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
Awatar użytkownika
fram

Post autor: fram »

O Jezu! Stara baba jestem a ryczę jak bóbr.
"Zginę w skrzydłach, przeżyję w praktycznych pazurkach..."

Ze mną FIFI
Za TM TOSIA [*] i MILA [*]
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

fram pisze: Stara baba jestem a ryczę jak bóbr.

Dokładnie...
matrix360

Post autor: matrix360 »

Ogoniasta ja już tutaj z przyjaciółkami płaczę..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”