Kuweta, nauka kuwetowania
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Jak oduczyc szczury kupkania poza klatką?
myślę że to jednak bobczenie stresowe bo inaczej znajdowałabyś po prostu pojedyncze sztuki gdzieś po kątach a nie cały zrzut balastu 

ze mną: leszek, kendrick 
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
To może być stres. Moje szczury po prostu przestały kupkać w którymś momencie, nawet ten bardziej niekulturalny (bo drugi to w ogóle rzadko kiedy to robił). Kiedyś biorąc je na ręce, to było wiadomo - zaraz polecą boby. Teraz jest zdziwienie, jak polecą, ale to już tylko chyba w stresie. Z sikaniem też czekają na powrót do klatki. To dopiero od niedawna, a mam je od 2 miesięcy, więc cierpliwości!

Rozpieszczury: pomknęły wszystkie... 
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]

Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
A ja mam pytanie jak oduczyć szczura robienia pod siebie. Sika i bobkuje w hamaku a później na tym leży. Z jednym mam taki problem. Co jakiś czas jak podchodze do klatki to wybieram mu to, bo normalnie kąpać go bym musiała codzień. Macie jakiś pomysł?

- Paul_Julian
- Kontakt:
Musisz go rano wyciagac do kuwetki "na nocnik" jak dziecko.I co jakiś czas tak robić, jak siedzi w hamaczku. Pomasować troszkę brzuszek, i dac do kuwetki, może mu sie zachce siku. 
Nie jest to 100% sukcesu, ale innej rady nie ma.

Nie jest to 100% sukcesu, ale innej rady nie ma.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Re: Kuweta
A czemu nie zostawić im kawałka szmatki w kuwecie? Toż to nie szkodzi, a skoro wtedy wiedzą, gdzie mają kupkać.. 
Ja kuwetkowanie się stosuję na razie tylko w stadzie Nero + Dante - na całości jest żwirek drewniany (nie robią na nim nawet jednej kupki!), a w kuwecie małej w rogu bentonitowy. I wszystkie kupki w nim.

Ja kuwetkowanie się stosuję na razie tylko w stadzie Nero + Dante - na całości jest żwirek drewniany (nie robią na nim nawet jednej kupki!), a w kuwecie małej w rogu bentonitowy. I wszystkie kupki w nim.

od 3 dni bawie się z tymi kupkami i je przenosze, a one w ogóle nie lapią :/. 
mało tego, jedzą w kącie gdzie sa kupy

mało tego, jedzą w kącie gdzie sa kupy
Czyli w złym rogu jest kuweta. Tam widać lubią jeść. Spróbuj urządzić kuwetę w innym miejscu.  No i pamiętaj, że w kuwecie musi być inna ściółka niż poza nią..
 No i pamiętaj, że w kuwecie musi być inna ściółka niż poza nią..

No i pamiętaj, że w kuwecie musi być inna ściółka niż poza nią..
 No i pamiętaj, że w kuwecie musi być inna ściółka niż poza nią..Re: Kuweta
Czyli jak jest dobrze zrobić? Papierowe ręczniki na dnie klatki i w kuwecie żwirek? Aktualnie mam Cat's Best na całej powierzchni podłogi a na pięterku szmatki na których śpią, bo z domu wyrosły.

Ja mam na całej kuwecie drewniany, w kuwetkach bentonitowy. Bo całe życie miały bentonitowy i tylko do niego kupkają, drewniany to w ogóle dla nich 'nie żwirek'. 

Moje paskudy jedne przebrzydłe się cofają w rozwoju   Kupkały pięknie do kuwety a teraz zostawiają bobki wszędzie, nawet w koszyczkach, co się nigdy przenigdy nie zdarzało...
  Kupkały pięknie do kuwety a teraz zostawiają bobki wszędzie, nawet w koszyczkach, co się nigdy przenigdy nie zdarzało...

Kupkały pięknie do kuwety a teraz zostawiają bobki wszędzie, nawet w koszyczkach, co się nigdy przenigdy nie zdarzało...
  Kupkały pięknie do kuwety a teraz zostawiają bobki wszędzie, nawet w koszyczkach, co się nigdy przenigdy nie zdarzało...Re: Kuweta
aneczkaa a w jakim wieku były jak im się odwidziało?  

ja kupiłam kuwetę zanim jeszcze wzięłam szczurki, chociaż nie wiedziałam czy w sumie się przyda. potem wzięłam maluchy jak miały miesiąc i ku mojemu zdziwieniu od razu zaczęły robić kupki TYLKO i w kuwecie ;o jestem z nich dumna teraz po przeczytaniu Waszych komentarzy ale za to siusiają TYLKO na półeczkach, u góry - no ale trudno
 ale za to siusiają TYLKO na półeczkach, u góry - no ale trudno 

ja kupiłam kuwetę zanim jeszcze wzięłam szczurki, chociaż nie wiedziałam czy w sumie się przyda. potem wzięłam maluchy jak miały miesiąc i ku mojemu zdziwieniu od razu zaczęły robić kupki TYLKO i w kuwecie ;o jestem z nich dumna teraz po przeczytaniu Waszych komentarzy
- Paul_Julian
- Kontakt:
Spróbuj im przeniesć koszyczki, albo dawac mniej jedzenia. No i rano budż "na nocnik" i przerzucaj tamte kupy. Moje też zaczęły kupkać w innym kącie , albo za drabinką ( wstydliweaneczkaa pisze:Moje paskudy jedne przebrzydłe się cofają w rozwojuKupkały pięknie do kuwety a teraz zostawiają bobki wszędzie, nawet w koszyczkach, co się nigdy przenigdy nie zdarzało...
 ) Jak na razie cierpliwie przenoszę te kupy do kibelka i zostawiam na troszke .
) Jak na razie cierpliwie przenoszę te kupy do kibelka i zostawiam na troszke .Moze to tylko jedna paskuda tam kupka (tak jest u mnie).
Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
Chcialabym moc tak napisac   Marze o tym, zeby moje paskudy kupkaly do kuwety, lecz to niespelnione marzenia
  Marze o tym, zeby moje paskudy kupkaly do kuwety, lecz to niespelnione marzenia   Sa zbyt leniwe, grubasy jedne
 Sa zbyt leniwe, grubasy jedne  

Marze o tym, zeby moje paskudy kupkaly do kuwety, lecz to niespelnione marzenia
  Marze o tym, zeby moje paskudy kupkaly do kuwety, lecz to niespelnione marzenia   Sa zbyt leniwe, grubasy jedne
 Sa zbyt leniwe, grubasy jedne  
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...

Do zobaczenia Skarby moje...
U mnie też, jak tylko pojawi się świeża kuweta to zostaje zakopana ściółką albo i nawet przewrócona do góry nogami.  Tylko, że ja podejrzewam, że moja Zuza ma ADHD
 Tylko, że ja podejrzewam, że moja Zuza ma ADHD 

spróbuj taką w narożniku, co się drucikiem przykręca