1. Miałam już 4 samiczki i tylko jedna nie gryzła praktycznie niczego, a co do samców - niestety nie mam porównania. Samiczki z reguły są bardziej żywsze od samców. Aczkolwiek to zależy od charakteru określonego szczura, możesz trafić na spokojną panienkę, albo chłopaka z ADHD.
2. Moja większa szczura (5 miesięcy) ma jakieś 40 cm z ogonem, ale mam wrażenie, że jeszcze trochę urośnie.
3.
http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=16&t=1149 - tutaj ogólny temat o łączeniu, w dziale "Stadko" jest ich więcej. Ja nie mam za bardzo doświadczenia w łączeniu, więc w tej sprawie zostawiam głos bardziej doświadczonym, jednak uważam, że na jego czas powinnaś mieć chociaż w pogotowiu oddzielną klatkę dla drugiego szczura. Najlepiej zaadoptować 2 naraz, bez względu na umaszczenie. Ja chciałam haskulce, a mam 2 agutkowe kaptury, mimo wszystko nie zamieniłabym ich na inne.

4. Hamaki,, materiałowe domki. materiałowe tunele (średnica ok. 10 cm), rury też mogą być jednak średnica tak jak w tunelach nie może być mniejsza niż 10 cm. I sputniki, szczury je kochają.
Trzymam kciuki za udaną adopcje ogonów.