Pytania ogólnie o szczurach

Pytania i odpowiedzi, czyli ogólnie o szczurach.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
madziastan
Numer GG: 8345513
Kontakt:

Re: Pytanie do doświadczonych szczuromaniaków o hodowlę.

Post autor: madziastan »

ann. pisze: Trochę się czaiłam z postem tu, myślałam, że mnie troszkę zjecie, że kupiłam w zoo i w pseudo. Mega pozytywne zaskoczenie, chyba zostanę na dłużej tu. :)
To co się stało, nie odstanie i grunt że już wiesz, że najlepiej adoptować szczury lub kupować w zrzeszonych hodowlach :) I mam nadzieję że następny szczurek będzie tutaj stąd z adopcji lub można brać ZA DARMO z jakiegoś ogłoszenia :)
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
pyśkaa.

Pytania ogólnie o szczurach?

Post autor: pyśkaa. »

Hey. Za jakiś czas będę mieć dwa ogonki. ;) jestem bardzo zadowolona i podekscytowana ;D Jednak na początek mam pytania. Oto one:
1. Co wy polecacie: samiec czy samica? Wiem że charakter nie zależy od płci, ale jak wy sądzicie?

2. Chciałam też wiedzieć, jak duży rośnie szczur. Jakie ma wymiary on, a jakie jego ogonek ;)

3. Kolejna sprawa jest taka: nie będę mogła raczej adoptować. Będę kupować w zoologu. Tylko wymyślę sobie mniej więcej jakie umaszczenie chce. I teraz jak pójde do zoologa i kupie od razu dwa to nie ma problemu. Tylko jak pójde i kupie jednego, a potem w innym zoologu dokupie mu kolegę (żeby kupić to umaszczenie jakie chce) to jak je połączyć, żeby nie musieć ich trzymać w innych klatkach? Jak połączyć oswajanie szczurów z łączeniem ich?

4. Czy szczur może mieć w klatce rury?

Z góry dziękuje za odpowiedzi ;D
Na razie szczurnięta, ale jeszcze nie właścicielka ogonów ;P
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Re: Pytania ogólnie o szczurach?

Post autor: emi2410 »

1. Samce są zazwyczaj bardziej miziaste. ;) A samiczki bardziej niszczycielskie. Ale nigdy nie wiadomo na jaki charakter szczura trafisz, to kwestia indywidualna.
2. To też zależy od szczura, samce są większe od samic. Długość z ogonem to chyba jakieś 40 cm.
3. Czemu nie adoptujesz? Kupno w zoologicznym to napędzanie chorego biznesu, kupujesz zwykle chore zwierzęta, często z pasożytami i innymi tego typu rzeczami. Na jego miejsce trafiają inne, a ludzie zarabiają na ich cierpieniu... Lepiej adoptować i pomóc zwierzakom w potrzebie.
Młode szczury łatwo połączyć, ale proponuję jednak adoptować, najlepiej dwa ogonki, które już się znają żeby nie mieć problemów z zapoznawaniem.
4. Szczury mogą mieć rury, hamaki i różne inne atrakcje.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Awatar użytkownika
pyśkaa.

Nie wiem czy będę mogła adoptować, jak tak to zaadoptuje.
Ale co zrobić gdybym kupiła szczury w dwóch różnych zoologikach? Jak pogodzić łączenie z oswajaniem?

A co do klatek, to czy szczur zmieści się do np. takiej rury jak jest w tej klatce:
http://allegro.pl/klatka-dla-chomika-pi ... 71124.html
Wiem, że wymiary tej klatki są za małe, ale chodzi o same rury O0
Awatar użytkownika
Sky

Post autor: Sky »

Nie, do takich rur raczej się nie zmieści. Odpowiednie dla szczura średnicowo rury to np. takie sanitarne, do kupienia w sklepach jak Castorama, o największej średnicy z PVC.
Dlaczego nie mogłabyś zaadoptować? Jeżeli zaś chodzi o pytanie, to tak, da się takie szczury oswoić przy zachowaniu odpowiednich metod wymienionych na forum. Ale najpierw bym poczytała, dlaczego NIE warto kupować w sklepach zoologicznych:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=24678

Bo co z tego, że kolor futerka, taki, jaki się chce, jak nakręca się rozmnażalnie, a szczury są chore/zaciążone/obciążone genetycznie/agresywne.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.

http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
Awatar użytkownika
pyśkaa.

Wiem że nikt na forum i tak nie zrozumie mojej sytuacji, ale ja po prostu nie mogę. Rodzice się nie zgodzą i wg.
Awatar użytkownika
^Yuuhi^
Kontakt:

Post autor: ^Yuuhi^ »

ale na co się nie zgodzą? na adopcję? wizytę?
Dla rodziców, i dla ciebie, i dla szczurów będzie lepiej jak zaadoptujesz. Nie będzie ryzyka że zaraz po przyjściu do domu okaże się że szczur jest chory, albo ma pasożyty, na dodatek ogony z adopcji są oswojone, miały wcześniej kontakt z ludźmi, a z zoologa możesz kupić szczura który po stresie związanym ze zmianą miejsca pokaże na co go stać. Zacznie gryźć, będzie się ciężko oswajał, a wszystko przez to że w sklepach zwierzakom dają co najwyżej jeść, pić, i dosypią świeżej ściółki, ale nie zajmują się ich oswajaniem, nie sprawdzają stanu ich zdrowia, i nie pilnują tego czy zwierzęta są porozdzielane płcią, a przez brak rozdzielenia rodzą się szczurki które chorują, często na bardzo ciężkie choroby spowodowane zrypaną genetyką ::)
Ze mną: Gizmo, Frodo, Gus, Loki oraz pies Brutus i paput Hektor
Za Tęczowym Mostem [*]: Edzio, Fredzio, Tarzan, Hedor, Gex, Radarek, Twix, Leon, Lestat, Kovu, Maniek, Dan, Winnie, Castiel[/color]
Awatar użytkownika
pyśkaa.

Dobra, pogadam z rodzicami, ale nie obiecuje że będę adoptować. Bo nie wiem co mi z tego wyjdzie ::)
Awatar użytkownika
emi2410
Kontakt:

Post autor: emi2410 »

Zapytaj rodziców czy wolą żebyś przyniosła szczury z zoologa z pasożytami, dzikie, często zaciążone jeśli byś brała samice czy może adopcyjne oswojone z człowiekiem, zdrowe. ::)
Owszem, szczury z adopcji też chorują, ale tego się nigdy nie wykluczy na 100%. Ale osoba, która oddaje szczury dba o nie i raczej nikt nie wyda Ci szczura z zapaleniem płuc na przykład ani z wszołami.
Nie każdy wymaga umowy adopcyjnej i wizyty, a zawsze lepiej jest adoptować.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Awatar użytkownika
havoria
Kontakt:

Post autor: havoria »

1. Miałam już 4 samiczki i tylko jedna nie gryzła praktycznie niczego, a co do samców - niestety nie mam porównania. Samiczki z reguły są bardziej żywsze od samców. Aczkolwiek to zależy od charakteru określonego szczura, możesz trafić na spokojną panienkę, albo chłopaka z ADHD.
2. Moja większa szczura (5 miesięcy) ma jakieś 40 cm z ogonem, ale mam wrażenie, że jeszcze trochę urośnie.
3. http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=16&t=1149 - tutaj ogólny temat o łączeniu, w dziale "Stadko" jest ich więcej. Ja nie mam za bardzo doświadczenia w łączeniu, więc w tej sprawie zostawiam głos bardziej doświadczonym, jednak uważam, że na jego czas powinnaś mieć chociaż w pogotowiu oddzielną klatkę dla drugiego szczura. Najlepiej zaadoptować 2 naraz, bez względu na umaszczenie. Ja chciałam haskulce, a mam 2 agutkowe kaptury, mimo wszystko nie zamieniłabym ich na inne. :P
4. Hamaki,, materiałowe domki. materiałowe tunele (średnica ok. 10 cm), rury też mogą być jednak średnica tak jak w tunelach nie może być mniejsza niż 10 cm. I sputniki, szczury je kochają. :D
Trzymam kciuki za udaną adopcje ogonów. :)
Havoriowe kluchy ♥
Ze mną: Calico, Francis, Liliana, warciakowy Alex
Za TM: Psota, Pippi, Felicja, Helena, Bonny, Kidd, Mary (*)

Żaden szczur nie przychodzi na świat samotnie, niech więc żaden sam nie umiera.
xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

Adoptuj! :) Nie chcę nikogo, reklamować, ale tu: http://szczury.org/viewtopic.php?f=163&t=39096 są dwie idealne samiczki, pokaż rodzicom, na pewno się zgodzą :) Moja mama też nie była przekonana na początku, ale jak zobaczył te piękne mordki do adopcji to się od razu zakochała :) Spróbuj, wbrew pozorom to wcale nie jest tyle roboty z tą adopcją jak wygląda, to tylko wizyta jest tak na prawdę kłopotem, ale ona i tak nie dużym, bo to tylko chwilka rozmowy przecież :) A kupując w zoologu, wspierasz zoologowe hodowle, w których szczury i inne zwierzęta mają okropne warunki :( Tu: http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=24678 masz o tym wątek, poczytaj sama i poczytaj rodzicom. Tutaj: http://www.ratz.co.uk/rodentfarm.html masz jeszcze zdjęcia z rozmnażalni, czyli hodowli z której zwierzęta są zwożone do sklepów zoologicznych + jeszcze filmik: http://www.smog.pl/wideo/35863/pracowni ... rastyczne/ z takiej rozmnażalni. Pomyśl sobie, że kupując tam zwierzę, wspierasz to, i utwierdzasz właścicieli rozmnażalni w tym że ich drastyczny sposób zarabiania się opłaca i powinni dalej tak robić... A czy na prawdę sądzisz że to powinno dziać się dalej...?
;)
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
Awatar użytkownika
pyśkaa.

włąsnie patrzyłam na te szczurki z adopcji. Tyle że tych na pewno nie moge, bo za bardzo nie chce bez sierści, a jak mama takiego zobaczyła to powiedziala że wykluczone. Chyba jednak rodzice się przekonują do adopcji ^^
Na czym polega umowa adopcyjna? ???
Awatar użytkownika
pyśkaa.

Umowa i wizyta adopcyjna na czym polega?
Awatar użytkownika
madziastan
Numer GG: 8345513
Kontakt:

Post autor: madziastan »

Polega na tym, żeby osoba oddająca szczury dowiedziała chociaż o Tobie i o tym, co byś z szczurami robiła. Gdyby umów nie było - szczurki trafiłyby w paszczy węża lub niewiadomo gdzie.
Umowa jest także papierkiem, że tam dajesz swoje dane (nic złego, ja też napisałam) i oczywiscie także dostajesz dane osoby oddającej.

Wizyta to nic innego, jak rozmowy z przyszłym właścicielem na temat szczurków i tylko jeden rzut oka da właścicielowi gwarancję, że szczury będą tu miały dobrze :)
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
akzi

Post autor: akzi »

pyśkaa. pisze:wizyta adopcyjna na czym polega?
czy nie masz węża pod łóżkiem schowanego :P
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
ODPOWIEDZ

Wróć do „O szczurach”