Lista trujących roślin
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- 
				Hanka&Medyk
Re: Lista trujących roślin
Zwana również "anginką" - geranium. http://www.szperaczek.pl/?p=productsMore&iProduct=335
Wpisana na listę w pierwszym poście tematu.

Wpisana na listę w pierwszym poście tematu.
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka

Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
- 
				Cyklotymia
Dzięki wielkie! 
http://www.atlas-roslin.com/trujace.html wg tej listy na szczęście ma tylko nr 5 - "roślina podrażniająca skórę, powodująca jej oparzenie", więc przypuszczam, że w takim razie szczur się tego nie najadł, skoro by go miało piec w język...

http://www.atlas-roslin.com/trujace.html wg tej listy na szczęście ma tylko nr 5 - "roślina podrażniająca skórę, powodująca jej oparzenie", więc przypuszczam, że w takim razie szczur się tego nie najadł, skoro by go miało piec w język...
- 
				crazymarcel
Czyli jeżeli mój szczur zje liście paproci zdechnie ?

POMOCY !! 
Zostawiłam dziewczyny same gdzieś na 10 minut ! a ja wracam a roślinka leży przewrócona i jest trochę pogryziona roślina nazywa się Żywe kamienie < Lithops > to się przed chwilą stało Czy może się coś stać z ogonkiem ? Co mam robić ?

Zostawiłam dziewczyny same gdzieś na 10 minut ! a ja wracam a roślinka leży przewrócona i jest trochę pogryziona roślina nazywa się Żywe kamienie < Lithops > to się przed chwilą stało Czy może się coś stać z ogonkiem ? Co mam robić ?
- Paul_Julian
- Kontakt:
Pisze, że to nietoksyczne dla kotów (nie wiem jak szczury), może podaj ogonowi z 1/3 tabletki węgiel na odtrutkę . Nie zaszkodzi.

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Dziękuję za pomoc   Na szczęście ogonkowi nic się nie stało < chociaż nie podałam jej tej tabletki
  Na szczęście ogonkowi nic się nie stało < chociaż nie podałam jej tej tabletki  ponieważ nie miałam jej w domu i wspólnie z całą rodziną stwierdziliśmy że Frania ma się bardzo dobrze >  czyli roślinę : Lithops możemy zaliczyć do nie trujących
 ponieważ nie miałam jej w domu i wspólnie z całą rodziną stwierdziliśmy że Frania ma się bardzo dobrze >  czyli roślinę : Lithops możemy zaliczyć do nie trujących  

Na szczęście ogonkowi nic się nie stało < chociaż nie podałam jej tej tabletki
  Na szczęście ogonkowi nic się nie stało < chociaż nie podałam jej tej tabletki  ponieważ nie miałam jej w domu i wspólnie z całą rodziną stwierdziliśmy że Frania ma się bardzo dobrze >  czyli roślinę : Lithops możemy zaliczyć do nie trujących
 ponieważ nie miałam jej w domu i wspólnie z całą rodziną stwierdziliśmy że Frania ma się bardzo dobrze >  czyli roślinę : Lithops możemy zaliczyć do nie trujących  
- Paul_Julian
- Kontakt:
Kup przy okazji węgiel, zawsze się przyda  Agdzięs potem czytałem, ze Lithops jest ogólnie nietoksyczna.
 Agdzięs potem czytałem, ze Lithops jest ogólnie nietoksyczna.

Agdzięs potem czytałem, ze Lithops jest ogólnie nietoksyczna.
 Agdzięs potem czytałem, ze Lithops jest ogólnie nietoksyczna.Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
Jutro idę na miasto to przy okazji kupię rzeczy potrzebne do mini apteczki  

Mój szczur Tadek zjadł taką roślinę. Nie mam pojęcia co to. Czy to jest trujące.Przepraszam za słabe zdjęcie.
[IMG=http://img846.imageshack.us/img846/4466/1017517.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us

[IMG=http://img846.imageshack.us/img846/4466/1017517.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us
Przepraszam że post pod postem. Jak coś nie mam węgla, i nie mam teraz możliwości kupna.Mieszkam kilka kilometrów od miasta i mnie tata na pewno  teraz nie zawiezie  

- Dulcissima
Szeliza, daj parę więcej zdjęć tej roślinki, tak żeby było zbliżenie liścia + liścia z łodyżką, bo tak to diabelnie ciężko znaleźć, co to jest...

Za TM: jedna psia i 25 szczurzych duszyczek ['] ['] [']
Moje stadko: Carbon, Freja, Perełka, Gruba Berta, Fuf & Mort, Wiesio, Pyrek & Skwarek <3

Moje stadko: Carbon, Freja, Perełka, Gruba Berta, Fuf & Mort, Wiesio, Pyrek & Skwarek <3
- Paul_Julian
- Kontakt:
Zamiast węgla może być smecta.Szeliza pisze:Przepraszam że post pod postem. Jak coś nie mam węgla, i nie mam teraz możliwości kupna.Mieszkam kilka kilometrów od miasta i mnie tata na pewno teraz nie zawiezie
A poza tym, mnie to przypomina begonię tylko chyba liście za okragłe http://www.google.pl/search?q=begonia+k ... 59&bih=828
Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
nie to nie begonia miałam to kiedys w domu ale za chiny nie mogę sobie przypomnieć...wysłałam sms do taty ale to pewnie jutro odpisze jesli będzie wiedział
edit: moze to to: http://toptropicals.com/catalog/uid/IRESINE_sp.htm są tego rózne odmiany i tez ma takie grube woskowe liscie

edit: moze to to: http://toptropicals.com/catalog/uid/IRESINE_sp.htm są tego rózne odmiany i tez ma takie grube woskowe liscie
ze mną: leszek, kendrick 
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
- Paul_Julian
- Kontakt:
Najlepiej to jutro rano zanieśc do ogrodniczego czy nawet kwiaciarni. 
Mi sie tez ta roslinka znajoma wydaje ....

Mi sie tez ta roslinka znajoma wydaje ....
Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
Tak to jest to a dokładnie ten http://toptropicals.com/pics/garden/c6/6439.jpgalken pisze:edit: moze to to: http://toptropicals.com/catalog/uid/IRESINE_sp.htm są tego rózne odmiany i tez ma takie grube woskowe liscie
Dziękuję bardzo
 Wczoraj dużo szukałam znalazłam podobne ale to nie było to
 Wczoraj dużo szukałam znalazłam podobne ale to nie było to   
 A czy on jest trujący ?