Pawłowe szczursieny

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Flaumel

Re: Pawłowe szczursieny

Post autor: Flaumel »

Co będziesz czytał potem? :) Jeśli nie czytałeś to Harrego Dresdena polecam bardzo :)

Biedny przestraszony żuczek, ale dobrze, że umiesz go uspokoić. Na pewno ma lepiej niż tam, gdzie go strachu nauczyli. Wymiziaj tych którzy dają się miziać ode mnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Wszystkich da się miziać :) Przestraszony żuczek jest przestraszony, ale jest bezpieczny.
Potem przeczytam chyba 1 lub 2 lub 3ci tom HP, bo czytałem zbyt dawno i nie pamiętam.

Harry Dresden brzmi ciekawie, poszukam w bibliotece. A to nie krzywi umysłu jak Twilight i sparkle ? ;D
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
sr-ola

Post autor: sr-ola »

Jak wrzucam w google Heinricha Portiera to ni mo ;) Zainteresowana jestem, bo ostatnio mam bardzo dużo czasu i poluję na książki warte pochłonięcia.Cóż to?

Flaumel, dzięki! Dresden zapowiada się interesująco :)

No i właśnie- ostatnio wzięłam się za Pratchetta. Jeśli nie czytałeś- polecam! :) Siedzę i chichram się do ksiązki :) Pochłania się błyskawicznie, całe szczęście, że Pratchett płodny jest.Trochę zabawnej fantasy z czarownicami, śmiercią, itd (zależy od tematyki, trzeba wiedzieć jak go czytać).

Tak, jesteś chyba najlepszą ostoją spokoju dla wystraszonych żuczków. Uczę się od Ciebie- ostatnio dopiero dotarło do mnie, jak łapać strachliwe ogonki (opisywałeś, że od przodu, łapać pod brzuszek). Rewelacja, jakie to daje efekty!
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
Awatar użytkownika
sr-ola

Jedyne co mi przychodzi na myśl to Harry Potter ;D :D
Ze mną: Reksia i Kicia. W sercu: Kicek; Biba, Gryzek,Agrafka,Siwa, Łysa, Kwik, Lusia, Rabarbar, Soomi i Serenada.. Moi wyjątkowi..[*]
Flaumel

Post autor: Flaumel »

Nie nie krzywi :) przynajmniej nie zauważyłam :D
Niestety Harrego Dresdena połowa jest tylko przetłumaczona na polski, całą resztę czyta się po angielsku :)

Prattcheta też polecam :) Jak najbardziej :)

I teraz ja muszę się nauczyć obsługi strachulca... No to wymiziać wszystkie! DŁUGO I NAMIĘTNIE :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

No bo to jest Harry Potter :D

A Pratchetta czytałem tylka książek i faktycznie warto! Niech pisze jak najwiecej, tym bardziej , że z tego co pamiętam jest chory na Alzheimera.
Ale dla mnie Pratchett to za duża dawka smiechu i nie każdy jego dowcip mi pasuje. Ale bije na głowę wiele innych i na wyluzowanie jest rewelacyjny !
Jak na razie mam jeszce kilka ksiązek do przeczytania (chociaz cięzko mi sie do nich zabrać), muszę kupić jescze 2 ostatnie tomy Nightrunnera pani Flewelling, bo mi brakuje do całości.
Z kolekcji mam Nightrunnera, tonę ksiązek o Drizzcie R.A. Salvatore, całość wielotomej "trylogii" Robin Hobb, kilka tomów A. Rice i jeszcze kilka innych luznych. A , i Dragonlance ( tomy o Raistlinie ) i kilka Mercedes lackey.
Nawet Baldurs Gate 1 i 2 mam w formie ksiązki :D Polecam.

Angielskie ksiązki mi nie przeszkadzają , Nightrunnera mam po angielsku, bo mnie kosztował doslownie jakies grosze.

Dzieki za uznanie w kwestii żuczkow :D tego sie tez nauczyłem od kogos i powielam :D pewnie sie nauczyłem jak oswajałem gryzącą Pati.
Ja swoje to lapię z góry, Sorana tez , chociaz on szybko umyka :D
Podejrzewam, ze sie nie boi strasznie, tylko zostają takie odruchy.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
sr-ola

Chyba zostanę Twoim książkowym pasożytem, pościągam troszkę pomysłów :D

A właśnie, szukam czegoś dla swojego męża, swego czasu wchłonął Salvatore, teraz podsunęłam mu Wiedźmina- generalnie tam, gdzie walczą mieczami (a najlepiej dwoma na raz ;D ) tam wykazuje zainteresowanie. Przychodzi Ci coś na myśl? :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Po Salvatorze to juz nie wiem, co może go zachwycic :D Moze spróbowac Dragonlance http://pl.wikipedia.org/wiki/Dragonlance stare dobre RPG...

Aha, z Drizztem są te :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Drizzt_Do%27Urden

Transitions i Neverwinter Trilogy jeszcze nie mam - resztę czytałem i polecam, mam na półce :D Inne z Forgotten Realms tez an pewno sa dobre, ale nie czytałem.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Dzisiaj u nas było pucowanie ogonów. Zamiast mydła uzyłem tego http://www.superkoszyk.pl/product-pol-9 ... -Vera.html tylko potem trzeba dobrze zmyć mokrą chusteczką. Czyści ogony lepiej niż nawilżane chusteczki i mniej stresu niż przy normalnym myciu, a ogon był pokryty grubą warstwą maskująca :P
Generalnie tego zelu nie trzeba zmywać wodą , ale lepiej zmyć. Wg mnie lepsze dla skóry niż mydło, chociaz ja używam tylko siarkowego, szarego albo płynu do kąpieli ( oczywiscie dla mnie, nie dla ogonów).

A potem wziąłem ogony do weta na rtg. Rtg czyste , osłuchy niezbyt , ale to ślady po chorobie. Soran się wyrywal i kicał do mnie , a rtg poszło szybko i sprawnie tym razem.

Z miłych nowin - dr Krefft sie pochwalił ( i słusznie !) maszyna do sprawdzania krwi z kropli. Do podstawowych badań juz nie musi pobierać 1 ml. Do dokładniejszych tak, ale jak sprawdzi 1 kroplę i coś wyjdzie to wtedy już mozna pobierać wiecej. Super sprawa, pewnie takie cos kosztuje fortunę , ale na pewno sie opłaca :)
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
sr-ola

Paul, a co to mydełko ma w składzie? jakoś mi się kojarzy z tymi płynami antybakteryjnymi, które po użyciu szczypią przy rankach, choć akurat przy carexie wszędzie jest napisane, ze delikatne, wiec może faktycznie fajny sposób.

Wyobraziłam sobie Twoje szczurki kąpiące się w wannie pełnej wody i płynu do kąpieli. Rozparte wygodnie mają na głowach czepki kąpielowe i bawią się kaczuszką.
Ech, ta fantazja ;)

Rewelacja z tą maszyną. Pewnie za 10 lat będzie to już podstawa, teraz dla wielu z nas mógłby to być krok milowy w leczeniu maluchów.
Pytałeś, jaki będzie koszt badania takiej kropelki? Pewnie wet będzie chciał, żeby mu się troszkę zwróciło..
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Nie pytałem o koszty, ale ten wet akurat nie naciąga. Dzisiaj była jedna pani z psem , miał rtg, usg itd , i zapłaciła za calosc 150 zł . Nie policzyl jej za usg (50 zł) . Normalnie usg szczurze chyba 35 zł , rtg 50 zł - może psie usg jest drozsze , albo coś jeszcze tam było. Bo i oczka badał, i w gardło przy tym usg zaglądał i w ogóle.

Ja tego żelu uzywam i mnie nie szczypie za bardzo , ale na pewno ma jakiś alkohol , bo czuc w smaku jakies ble. No i bez alko by nie zmywalo tak dobrze i nie schło. Ale zmywam wodą , zresztą jakby one te ogony trzymały w paszczach to by nie były takie brudne, więc sie nie obawiam :D No i gruntowne mycie ogona jest raz na miesiąc chyba, z reguły wystarczy przetrzeć nawilżaną chusteczką.

Plany z wanną pełną piany to raczej tylko fantazja, bo u mnie jest wrzask i wielka krzywda już przy umywalce :D Nawet zwykła woda jest wrogiem numer jeden. I można oberwać mokrym ogonem :D
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
*Delilah*

Post autor: *Delilah* »

I można oberwać mokrym ogonem
Najlepiej w oko :D
Ja po takiej akcji zawsze wyglądam jakbym życie spędzała na zabawach fakirskich albo peelingach gałązkami jeżyny.

Ale Twoj wpis natchnął mnie, żeby też trochę oczyścić muflony z brudu :)...
ich ogonów to już nawet nie widać na ciemnym tle. Wstyd się przyznać ,ale chyba 200 lat temu je ostatnio pucowałam :/

A co do ksiązek, to polecam Achaję Ziemiańskiego, ale pewnie już czytałeś :)
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Spirulina,Rubin,Trebuszka +
Na moim ramieniu:PaniFujibe~
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Achai nie czytałem.
Kumpela mnie zaciekawiła Elric'iem http://www.paul-charles-smith.com/?p=172 Mozliwe , ze to pierwowzór Raistlina z Dragonlance.

Ogony teraz śpią , ogony nadal czyste. Kredka spi w hamaku, to ją łaskoczę od spodu, można dostac dziaba za to :D

Sprawdziłem skład żelu na butelce, i faktycznie 1szy skaldnik to alkohol. No, ale i tak lepiej dziala na skórę niż zwykłe mydło. Ogony w końcu myje sie bardzo rzadko, ale co one z nimi robią , to szok.
Pazury długie , tylko Kropuś elegancko zawsze sam sobie przycina. I mój przystojniak zaczyna rudzieć ( a zawsze taki smoliście czarny) , ale csiiii! nikt nic nie wie!
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Paul_Julian pisze: ... zresztą jakby one te ogony trzymały w paszczach to by nie były takie brudne
Skoro ten Carex jest z alkoholem, to teraz pewnie będą! ;D ;)
Wyczochraj swoje czystoogoniaste stworki ode mnie! :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
ol.

Post autor: ol. »

Nie wiem w ogóle czy się podejmę, bo nigdy ogonów nie myłam i specjalnie takiej potrzeby nie odczuwałam, ale czytając Twój opis tak się rozmarzyłam na temat czystych ogonów, że zapytam - czy dużo jest przy tym szorowania czy wystarczy nałożyć rozprwadzić/spienić i spłukać ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”