Nasza własna książka kucharska 0_o
: wt gru 28, 2004 3:07 pm
No wiec uroczyscie otwieram oficjalna 0_o wegetariansko weganska KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ...
Jesli masz ciekawy przepis (lub znalazlas/es cos w sieci) to podziel sie nim z nami (lub podaj linka)
Na poczatek podaje jeden z moich ulubionych przepisow:
Zupa pieczarkowa
• 300g pieczarek
• cebula
• 3łyżki przecieru pomidorowego
• łyżka ketchupu i masła
• chilli
• sól
• kostka bulionowa (grzybowa/warzywna)
• pol pęczka szczypiorku
1)Cebule obrać i posiekać. Pieczarki opłukać i posiekać, smażyć z cebula na rozgrzanym maśle. Zalać 4szkl. Wody. Zagotować, wrzucić kostkę bulionową. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Gotować 25minut.
2)Zupę doprawić ketchupem, chilli i solą. Posypać szczypiorkiem. Podawać z grzankami i żółtym serem.
PIEROGI RUSKIE WEGANSKIE
Składniki:
FARSZ
300 g tofu (czyli 1 opakowanie)
4 małe ziemniaki
2 średnie cebule i oliwa
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
CIASTO
2 łyżki mąki sojowej
25 dkg mąki pszennej razowej
0,5 kg maki pszennej białej
ciepła woda (ok. 1,5 szklanki)
łyżeczka soli
Przepis:
FARSZ
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę wysmażyć na oliwie. Gdy ziemniaki wystygną zmieszać je z tofu i cebulą i ubić lub przemielić z ząbkiem czosnku. Przyprawić pieprzem i solą, jesli potrzeba.
CIASTO
Wysypaną mąkę i sól na stolnicy zagniatać dodając powoli ciepłej wody. Ciasto ma odchodzić od rąk i nie lepić się. Ma mieć konsystencję plasteliny :-)), czyli ma się dobrze ugniatać. Wyrabiać przez chwilę ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką, by nie wyschło.Drugą połówkę położyć na stolnicy i wałkować, aż będzie dość cienkie. W tym czasie powinna się już gotować w dużym garnku osolona woda na pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wycinamy szklanką (druga opcja lepsza :-)). Na kółka lub kwadraty nakładamy farsz i brzegi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek i czekamy ok. 5-7 min aż się ugotują (jeśli z początku wyjdzie komuś grube ciasto, to należy dłużej gotować).
Łatwe? No to dzieła - są pycha, bo wybredna Milena je 10 szt. na jedno posiedzenie (19 miesięcy)
Wskazówki i uwagi:
Wychodzi ok. 50-55 pierogów. To, co zostanie po wycięciu kółek równiez zagniatamy i wałkujemy i na pierogi.
Z początku robiłam grube ciasto, ale teraz doszłam do takiej wprawy, że ciasto wręcz przezroczyste robię :-).
Pierogi na mące sojowej wychodza o wiele bardziej elastyczne niz na jajku - to opinia mojej przyjaciółki, którą zachęciłam do korzystania z mąki sojowej i zrezygnowania a jajek, ale reklama :-)
Mąkę białą kupuję, tak jak razową, w ekologicznym sklepie. Z samej razowej nie wychodzą tak dobre, jak ze zmieszanej. Jak spróbuję zmieszać z amaratusową, to dopiszę komentarz, co wyszło.
(ten przepis jest z Puszkkki)
:lol: bonusik
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2225
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2425
Niedlugo zamieszcze tez przepis mojej babci na golabki wegetarianskie (oraz moje na kotlety sojowe,ale to jak sie rusze,zeby napisac ^_^")
autoreklama :
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4258
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4791
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3797
Jesli masz ciekawy przepis (lub znalazlas/es cos w sieci) to podziel sie nim z nami (lub podaj linka)
Na poczatek podaje jeden z moich ulubionych przepisow:
Zupa pieczarkowa
• 300g pieczarek
• cebula
• 3łyżki przecieru pomidorowego
• łyżka ketchupu i masła
• chilli
• sól
• kostka bulionowa (grzybowa/warzywna)
• pol pęczka szczypiorku
1)Cebule obrać i posiekać. Pieczarki opłukać i posiekać, smażyć z cebula na rozgrzanym maśle. Zalać 4szkl. Wody. Zagotować, wrzucić kostkę bulionową. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Gotować 25minut.
2)Zupę doprawić ketchupem, chilli i solą. Posypać szczypiorkiem. Podawać z grzankami i żółtym serem.
PIEROGI RUSKIE WEGANSKIE
Składniki:
FARSZ
300 g tofu (czyli 1 opakowanie)
4 małe ziemniaki
2 średnie cebule i oliwa
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
CIASTO
2 łyżki mąki sojowej
25 dkg mąki pszennej razowej
0,5 kg maki pszennej białej
ciepła woda (ok. 1,5 szklanki)
łyżeczka soli
Przepis:
FARSZ
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę wysmażyć na oliwie. Gdy ziemniaki wystygną zmieszać je z tofu i cebulą i ubić lub przemielić z ząbkiem czosnku. Przyprawić pieprzem i solą, jesli potrzeba.
CIASTO
Wysypaną mąkę i sól na stolnicy zagniatać dodając powoli ciepłej wody. Ciasto ma odchodzić od rąk i nie lepić się. Ma mieć konsystencję plasteliny :-)), czyli ma się dobrze ugniatać. Wyrabiać przez chwilę ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką, by nie wyschło.Drugą połówkę położyć na stolnicy i wałkować, aż będzie dość cienkie. W tym czasie powinna się już gotować w dużym garnku osolona woda na pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wycinamy szklanką (druga opcja lepsza :-)). Na kółka lub kwadraty nakładamy farsz i brzegi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek i czekamy ok. 5-7 min aż się ugotują (jeśli z początku wyjdzie komuś grube ciasto, to należy dłużej gotować).
Łatwe? No to dzieła - są pycha, bo wybredna Milena je 10 szt. na jedno posiedzenie (19 miesięcy)
Wskazówki i uwagi:
Wychodzi ok. 50-55 pierogów. To, co zostanie po wycięciu kółek równiez zagniatamy i wałkujemy i na pierogi.
Z początku robiłam grube ciasto, ale teraz doszłam do takiej wprawy, że ciasto wręcz przezroczyste robię :-).
Pierogi na mące sojowej wychodza o wiele bardziej elastyczne niz na jajku - to opinia mojej przyjaciółki, którą zachęciłam do korzystania z mąki sojowej i zrezygnowania a jajek, ale reklama :-)
Mąkę białą kupuję, tak jak razową, w ekologicznym sklepie. Z samej razowej nie wychodzą tak dobre, jak ze zmieszanej. Jak spróbuję zmieszać z amaratusową, to dopiszę komentarz, co wyszło.
(ten przepis jest z Puszkkki)
:lol: bonusik
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2225
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2425
Niedlugo zamieszcze tez przepis mojej babci na golabki wegetarianskie (oraz moje na kotlety sojowe,ale to jak sie rusze,zeby napisac ^_^")
autoreklama :
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4258
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4791
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3797