Nie chcę się go pozbyć "za wszelką cenę".
Chciałabym, żeby został z moim stadem, ale Pantofel jest - no cóż - Trudny

Został znaleziony na ulicy, biegał luzem. Wzięła go do siebie pani, która ma dobre serce, ale szczura trochę się bała. Jest już dorosły, ma około roku, chociaż daję mu raczej 10 miesięcy.
Kilka tygodni przygodna właścicielka opiekowała się nim, ale bała się go ruszyć, bo łapał za palce i nie wiedziała, użre mocniej czy nie. Wzięłam go do siebie z ogłoszenia na OLX - tym samym dając mu dom tymczasowy i szanse na poznanie innych szczurów.
Pogryziona zostałam dotkliwie tyko łapiąc go do weta. I tylko raz. Widać było, że gryzł ze strachu przed łapaniem.
Pantofel musiał przejść leczenie świerzbu - wyleczony, śliczny, grubiutki w sam raz, o lśniącym grubym futrze i oczach bardzo bystrych biega sobie po domu, zawiesza się koszatniczkom na klatce.... sam wchodzi na ręce, toleruje głaskanie, a czasem przyjemnie rozpłaszcza się na przedramieniu i wygląda na to, że głaskanie sprawia mu przyjemność. Jest towarzyski na swój sposób. Ciekawski. Inteligentny. Bardzo zwinny. Wciąż płochliwy, ale już nie podskakuje od nagłych dźwięków.
Niestety moje stado to obecnie dwuletni Pędzel z niedowładem nogi - mimo to szef stada - i Przecinek, roczna osoba nadwrażliwa i niezrównoważona.
Pierwsza próba neutralnego zetknięcia Pędzla z Pantoflem skończyła się dzikim atakiem szału i mocnym krwawym pogryzieniem Pędzla. Pędzel jest za stary na takie historie, ledwo spaceruje...... i to jest główny powód. Boję się, że dołączanie agresywnego samca - choćby agresja miała być przejściowa - wykończy psychicznie staruszka. Będę jeszcze próbować, ale. No - ale.
........
Czy kogoś chwyci za serce mój Pantofel?
Jest prześliczny, chociaż to zwykły czarny kaptur. Duży, upasiony, błyszczący, wąsiasty. Jada nogi od krzeseł i ogólnie lubi gryźć różne gałęzie

Można go odwiedzać w centrum Szczecina.
Zdjęcia wstawię jutro

Jeśli nie uda się go dołączyć, pozostanie u mnie przypuszczalnie samotnikiem, bo Pędzlowi na pewno parę miesięcy życia zostało

!!! Tylko poważne oferty, bo Pantofel to poważny człowiek!