ODMIANY, KOLORY
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
BerkShire?
Wild: dziekuje bardzo:) szkoda, ze nie mam rasowca... kamufluje sie, ćwok jeden!;P
i, konczac optymistycznie, Waclaw ma chwilowo wokol siebie 4 samice i wszystkie probuje bzykac po szczurzemu, ale ma tego pecha, ze jajec juz nie ma:>
z drugiej strony, fajnie ma... bez problemow i zobowiazan moze sobie teraz pouzywac:)
i, konczac optymistycznie, Waclaw ma chwilowo wokol siebie 4 samice i wszystkie probuje bzykac po szczurzemu, ale ma tego pecha, ze jajec juz nie ma:>
z drugiej strony, fajnie ma... bez problemow i zobowiazan moze sobie teraz pouzywac:)
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
BerkShire?
[quote="Yatta!"]ten przystojniak, ktorego An wam pokazala, to nie chwalac sie.. khe khe.. moj Bob! [/quote]
śliczny! niezły facecik
śliczny! niezły facecik
BerkShire?
[quote="an"]Wild: dziekuje bardzo:) szkoda, ze nie mam rasowca... kamufluje sie, ćwok jeden!;P[/quote]
Rasowca? A co masz na mysli piszac, ze nie masz rasowca? Przeciez latke na brzuszku ma w stylu American Irish W ogole wszystkie Wasze szczury maja swoja fachowa nazwe. Twoj, a raczej Yatty, jest Black American Irish
Ja tam juz dawno zwatpilam naprowadzac forumowiczow na fachowe nazyw ich szczurow, bo i tak wracaja do okreslen typu 'mam szczura biszkoptowego' No ale nie wszyscy, wiec nie bede uogolniac
Pozdrawiam
Rasowca? A co masz na mysli piszac, ze nie masz rasowca? Przeciez latke na brzuszku ma w stylu American Irish W ogole wszystkie Wasze szczury maja swoja fachowa nazwe. Twoj, a raczej Yatty, jest Black American Irish
Ja tam juz dawno zwatpilam naprowadzac forumowiczow na fachowe nazyw ich szczurow, bo i tak wracaja do okreslen typu 'mam szczura biszkoptowego' No ale nie wszyscy, wiec nie bede uogolniac
Pozdrawiam
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
BerkShire?
zacznijmy od tego, ze w rzeczywistosci gdzies mam to, czy moj szczur jest rasowy i jak sie nazywa. wazne, ze jest pieszczoszkiem
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
BerkShire?
Kadzemu co sie podoba
Tez nie wychwalam sie, jakie to piekne mam szczury, ale dla mnie warto miedzy innymi wiedziec, jakiego sa umaszczenia (pomijajac rasowosc potwierdzona rodowodem).
Tez nie wychwalam sie, jakie to piekne mam szczury, ale dla mnie warto miedzy innymi wiedziec, jakiego sa umaszczenia (pomijajac rasowosc potwierdzona rodowodem).
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
-
BerkShire?
to w takim razie moj morfi jako synek wacka tez ma cos z tej rasy a dokladniej mowiac kiepsko go dokladnie obejrzec ale brzuszek ma taki jakby ze srebrnymi przeblyskami wiec black to on nie jest
ukochany fredzio 24.7.2003-11.8.2005
BerkShire?
[quote="pani_rotten"]to w takim razie moj morfi jako synek wacka tez ma cos z tej rasy a dokladniej mowiac kiepsko go dokladnie obejrzec ale brzuszek ma taki jakby ze srebrnymi przeblyskami wiec black to on nie jest [/quote]
pani_rotten: Rasy to: Rex, Dumbo, Hairless, Tailless itd. - mowimy o rasie wtedy, kiedy wyglad szczura rozni sie od szczura standardowego. Np. Dumbo, roziacy sie wizualnie nizej osadzonymi, plastusiowatymi uszami a anotomicznie inna budowa czaszki i bardziej krepa budowa ciala.
To, o czym tutaj caly czas mowa to odmiany. Czyli roznie kolorki futerka i rozne znaczenia na brzuchu, u szczura standardowego. Szczura siersci prostej, standardowej, itd.
A szczur Black American Irish, to calkiem prosto mowiac: Szczur z czarna sierscia (Black) i bialymi znaczeniami na lapkach i brzuszku, ktore rozmieszczeniem sa odpowiednikiem znaczen o fachowej nazwie American Irish.
Obojetnie, czy szczur ma biale latki na brzuchu, czy jest na brzuszku posrebrzany (np. jak agouti) zawsze pierwsze wymienia sie w nazwie jego kolor (top color). W Twoim wypadku Black a pozniej nazwe znaczen
Np. Czarny kapturek - Black Hooded.
Poprawcie mnie jesli sie myle
pani_rotten: Rasy to: Rex, Dumbo, Hairless, Tailless itd. - mowimy o rasie wtedy, kiedy wyglad szczura rozni sie od szczura standardowego. Np. Dumbo, roziacy sie wizualnie nizej osadzonymi, plastusiowatymi uszami a anotomicznie inna budowa czaszki i bardziej krepa budowa ciala.
To, o czym tutaj caly czas mowa to odmiany. Czyli roznie kolorki futerka i rozne znaczenia na brzuchu, u szczura standardowego. Szczura siersci prostej, standardowej, itd.
A szczur Black American Irish, to calkiem prosto mowiac: Szczur z czarna sierscia (Black) i bialymi znaczeniami na lapkach i brzuszku, ktore rozmieszczeniem sa odpowiednikiem znaczen o fachowej nazwie American Irish.
Obojetnie, czy szczur ma biale latki na brzuchu, czy jest na brzuszku posrebrzany (np. jak agouti) zawsze pierwsze wymienia sie w nazwie jego kolor (top color). W Twoim wypadku Black a pozniej nazwe znaczen
Np. Czarny kapturek - Black Hooded.
Poprawcie mnie jesli sie myle
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
BerkShire?
[quote="WildMoon"]Rasy to: Rex, Dumbo, Hairless, Tailless itd. - mowimy o rasie wtedy, kiedy wyglad szczura rozni sie od szczura standardowego.[/quote]
nie smiac sie, bo nie wiem :oops: czyli satin to tez rasa, a nie odmiana?
nie smiac sie, bo nie wiem :oops: czyli satin to tez rasa, a nie odmiana?
BerkShire?
Tez, droga LuLu
http://www.afrma.org/ratvar.htm
W sumie standard tez sie zalicza do ras, ale pod wzgledem, ze wlasnie TO jest standard, czesto sie tak do tej sprawy nie podchodzi
Wiem rowniez, ze 'variety' to po polsku odmiana. Ale tutaj i nawet w Niemczech przyjelo sie, ze w tym przypadku mowimy o rasach.
http://www.afrma.org/ratvar.htm
W sumie standard tez sie zalicza do ras, ale pod wzgledem, ze wlasnie TO jest standard, czesto sie tak do tej sprawy nie podchodzi
Wiem rowniez, ze 'variety' to po polsku odmiana. Ale tutaj i nawet w Niemczech przyjelo sie, ze w tym przypadku mowimy o rasach.
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
-
BerkShire?
WildMoon, och przepraszam bardzo za przejezyczenie i dzieki za wyjasnienie....to ja juz nie wiem jaki on jest....na swoje potrzeby nazwe jego rase/odmiane/variete sliczniusia jest to bardzo popularna odmiana ogonkow
BerkShire?
na swoje potrzeby nazwe jego rase/odmiane/variete sliczniusia Very Happy jest to bardzo popularna odmiana ogonkow
hihi, wszystkie nasze szczurki sa tej odmiany :lol:
BerkShire?
Oj dziewczynki, ja tu na powaznie, jak jakas pani wykladowiec, a Wam sie psikusow zachcialo :lol: Ale zgodzic sie musze, wszystkie to slicznusie
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
-
BerkShire?
tak jest pani profesor a moze doktor hi hi....semestr zaczynam za miesiac wiec nie dziw sie psikusom
- Mona i Kuba
BerkShire?
Hej!
Nie ma sensu zakladac nowego tematu, a skoro mowa tu o latkach, pregach i kropkach to moze i nasza Lile poddamy lekkiej analizie
Przekopalismy kilkanascie stron angielskich i nic podobnego do Lilki nie znalezlismy, ale na francuskich cos bylo... niestety francuskiego zadne z nas nie zna.
Generalnie znalezlismy, ze posrod kapturow (hooded) wyroznia sie jeszcze cos, co oni nazywaja "vache". Sprawdzalismy w slowniku, wynikaloby, ze to krowa i cos w tym jest
Zreszta zobacznie sami te materialy, zwlaszcza ze wiemy, ze niektorzy z Was znaja francuski.
http://perso.wanadoo.fr/lesratlsaciens/le_rat.htm
http://cathy.chapot.free.fr/modeles.htm
A jak wyglada sama Lila mozecie zobaczyc w naszej prywatnej galerii
Wydaje nam sie, ze na krowe, to ona sie kwalifikuje, ale zobaczcie i ocencie sami No i czemu takie okreslenia znalezlismy tylko na francuskich stronach?
Link usunięty /Paul Julian, mod
Nie ma sensu zakladac nowego tematu, a skoro mowa tu o latkach, pregach i kropkach to moze i nasza Lile poddamy lekkiej analizie
Przekopalismy kilkanascie stron angielskich i nic podobnego do Lilki nie znalezlismy, ale na francuskich cos bylo... niestety francuskiego zadne z nas nie zna.
Generalnie znalezlismy, ze posrod kapturow (hooded) wyroznia sie jeszcze cos, co oni nazywaja "vache". Sprawdzalismy w slowniku, wynikaloby, ze to krowa i cos w tym jest
Zreszta zobacznie sami te materialy, zwlaszcza ze wiemy, ze niektorzy z Was znaja francuski.
http://perso.wanadoo.fr/lesratlsaciens/le_rat.htm
http://cathy.chapot.free.fr/modeles.htm
A jak wyglada sama Lila mozecie zobaczyc w naszej prywatnej galerii
Wydaje nam sie, ze na krowe, to ona sie kwalifikuje, ale zobaczcie i ocencie sami No i czemu takie okreslenia znalezlismy tylko na francuskich stronach?
Link usunięty /Paul Julian, mod
BerkShire?
wyglada jak Vache :] :thumbleft:
wiecej nie powiem bo sie nie znam :drunken:
wiecej nie powiem bo sie nie znam :drunken: