Dieta starego szczurka

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Czarna20
Kontakt:

Dieta starego szczurka

Post autor: Czarna20 »

chciałabym zapytać czy jest moze jakaś szczególna dieta dla starych szczurków. co podawać w przypadku gdzy suchy pokarm (granulki takie) nie jest już taki łatwy do pogryzienia??czym zastąpić te składniki odżywcze w nim zawarte żeby dieta była pełna.

narazie podaję:
-owocki
-warzywka
-kaszkę dla dzieci
-gerberek

czy możnaby coś jeszcze?? bo chociaż Gałka próbuje wcinać suche to jej tak nie bardzo wychodzi. ziarenka też odpadają, bo nigdy ich nie lubiła.

przy okazji pytanie takie offtopicowe, bo nie chcę zakładać nowego tematu - czy stary szczurek może mieszkać w akwa?? Gałka ma już problemy z poruszaniem i chociaż wchodzi na półkę to nie chciałabym zeby kiedyś z niej spadla...
w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi

gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
Dixi

karmienie starego szczurka

Post autor: Dixi »

Ja bym dorzucila do dietki gotowane warzywka, serek homogenizowany, ugotowany na mieciutko ryz, ugotowane zoltko jajka kurzego, buleczke maczana w mleku.

co do terarium o mysle, ze mozna trzymac w niej Galke - jesli jest ono wystarczajaco duze i ma odpowiednia wentylacje to rzeczywiscie chyba bezpieczniej ja tam ulokowac.
Pozdrawiam,
Aguśka
Dona

Post autor: Dona »

hmmm... nie wiem... ale może namoczone ziarna z karmy? moim bardzo smakowało... poza tym było wyraźnie bardziej miękkie, bo nie słyszałam chrupania ;)
falka

Post autor: falka »

- ugotowanego ziemniaczka
- takie ciasteczka-dropsy np. animals albo vitakraft - są dosyć miękkie i scurki je lubią np. jogurtowe
- pszenica namoczona w mleku - ja nauczyłam Iset, żeby jadła pszenicę właśnie namaczając ją w mleku, później już jadła suchą :)
Czarna20
Kontakt:

dzięki
tak właśnie wyczytałam na stronie Krwiopijki wiele przydatnych rzeczy, ale.....tam jedzonko dla małych dzieci podawane jest jako takie, których szczurek nie musi brać w łapki. otóż moja Gałka (chociaż przeczytałam jej to) nie zgadza się z tym i uważa ze najlepszą zabawą jest wsadzić łapki do miseczki a najlepiej jeszcze do niej wejść :? :wink:
w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi

gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
douchee

Post autor: douchee »

Również bydyń, np. waniliowy - pychotka, zapytaj moje szczury :-D
:)
Monia

Post autor: Monia »

ser biały!!! to podstawa!!! klucilabym sie z żółtkiem... jest cieżkostrawne... chyba ze w małych ilosciach... kiełki, miąsz pomidora, pietruszka- bardzo duzo witamin, mikroelementow a oprocz tego zawieraja substancje anty rakowe...
Beeata

Post autor: Beeata »

bialy ser? dyskutowalabym ....O ile wiem nadmiar nabialu szkodzi szczurom.Nie wiem jak to u nich jest ale starym ludziom nie zaleca sie nadmiaru bialka gdyz powoduja kruchosc kosci. Po prostu dawaj wszystko z umiarem ,niech ma bogaty jadlospis .Zycze jak najdluzszego zycia w zdrowiu twojemu szczurkowi:)
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Cathycash

Post autor: Cathycash »

kiełki. Albo kupione ziarna (soczewica, soja), albo pobaw się w kopciuszka i powyjmuj owies, żyto, proso , słonecznika, kukurydzę - ze szczurzej karmy!.

Robi się je bardzo, bardzo łatwo, przez ok 3 dni. mają masę składników odżywczych, są lekko strawne, łatwo je jeść. Moje ogonki (nie tylko szczurki) wcinają na tony ;)
żegnam szanowne towarzystwo
Czarna20
Kontakt:

ja też uwielbiam kiełki, ale one są przecież ostrawe w smaku...czy to nie jest żle??

a myślałam jeszcze o zeżuszce

falka

Post autor: falka »

rzeżucha właśnie jest bardzo ostra, mój ogonias kiełki wcina, ale rzeżuchę zbił łapkami i się na mnie obraził, że mu podtykam takie paskudztwo :P myślę, że to zależy od szczurka, ale spróbować możesz :)
Monia

Post autor: Monia »

[quote="Beeata"]bialy ser? dyskutowalabym ....O ile wiem nadmiar nabialu szkodzi szczurom.Nie wiem jak to u nich jest ale starym ludziom nie zaleca sie nadmiaru bialka gdyz powoduja kruchosc kosci. Po prostu dawaj wszystko z umiarem ,niech ma bogaty jadlospis .[/quote]ser bialy zle wplywa no kosci??? pierwsze słysze! skąd masz takie informacje? przeciez to przede wszystkim wapń... i masa mikroelementow. moze jestem niedoinformowana ale cos mi sie wierzyc nie chce...
ania234

Dieta dla starszego szczurka

Post autor: ania234 »

Mam w domciu dwie ciurki. Starsza (2 lata (Dżeki)) młodsza (rok(Wiki). Ale tu chodzi mi o starszą. Jest już lekko zmęczona i nie biega z taka energią. Mam pytanko czy istnieje jakaś dieta dla starego ciura? W spisie treści jest link do tematu o tym ,ale mi nie wchodzi (zreszta jak wszystkie tam). Jeśli ktoś ma link to niech poda, lub jak ktos wie jaka może być to dieta to niech pisze. Z góry dzieki i przepraszam za temat (jeśli był). :)
Awatar użytkownika
limba

Re: Dieta dla starszego szczurka

Post autor: limba »

Wlaciwie jesli nic sie nie dzieje to dieta taka jak zawsze. Jesli szczurek ma np jakies problemy z gryzieniem to oczywiscie kontrola uzebienia no i przewaga miekkich pokarmow.
Jesli szczuras mam mniejsza ochote na ruch to wiadomo, nie nalezy przesadzac z wysokokalorycznymi pokarmami zeby go nie zapasc, ale z drugiej strony starsze szczurasy czasem chudna wiec pokarm kaloryczny wskazany. Oczywiscie witaminki.
ania234

Re: Dieta dla starszego szczurka

Post autor: ania234 »

No tak szcurcie chudna ale ta moja je :) Jest nawet troszkę za grubcia. Teraz nie ma ochoty się ruszać ani nic takiego. No i ma jeszcze dwa guzy. Miała juz operacje a teraz ma znów. Dobrze. Dzięki za odpowiedź. Jaka to może byc karma nisko kaloryczna no i wysoko?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”