Łączenie przebiegło pomyślnie, na nastepny dzień szczurki spały już razem. A ten "dzikus" bierze przykład z młodego i coraz bardziej się do nas zbliża!
Łączenie szczurów i ewentualności z tym związane
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Łączenie szczurasków i ewentualności z tym związane
Mój 3 miesięczny szczur to dzikus - zabrany z zoologa z centrum handlowego. Panicznie bał się ręki, nie wąhał jej, nie wchodził na nią. W tym tygodniu kupiłam mu przyjaciela - 4 albo 5 tygodniowe maleństwo, kochające kontakt z człowiekiem, w pełni oswojone.
Łączenie przebiegło pomyślnie, na nastepny dzień szczurki spały już razem. A ten "dzikus" bierze przykład z młodego i coraz bardziej się do nas zbliża!
trusik gratuluję łączenia! I pamiętaj, tak na przyszłość: warto zaadoptować szczurki, mnóstwo ogonów czeka na kochające domki 
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
Dzięki.
A jak myślisz, co by się stało jak nikt nie kupowałby szczurów? Co by się z nimi działo? Ktoś kupować musi, tak samo jak adoptować też ktoś musi. Pierwszego wzięłam z zoologa bo były tam karygodne warunki i chciałam go uratować, bo to sama skóra i kości były.
A jak myślisz, co by się stało jak nikt nie kupowałby szczurów? Co by się z nimi działo? Ktoś kupować musi, tak samo jak adoptować też ktoś musi. Pierwszego wzięłam z zoologa bo były tam karygodne warunki i chciałam go uratować, bo to sama skóra i kości były.
Zawsze się ktoś znajdzie, kto kupi. Ale dobrze by było, gdyby nie było zwierząt na sprzedaż w zoologicznym - może kiedyś się uda, choć to utopijna wizja.
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Potrzebuje pilnie porady!
Witam!
Mój Otis, jest w domu 3 dni. Wzięłam go nie zdając sobie sprawy z tego ze robię mu krzywdę lokując go samego w klatce. Postanowiłam naprawić to i wziąć drugiego szczura [oczywiście zapoznałam się z działem o łączeniu]. Klatkę mam o wymiarach 47x29x50, oczywiście biorąc pod uwagę drugiego szczura mam w zamiarze wymianę klatki na większa.
Z tym ze mój szczurek póki co jest strasznie strachliwy i nie chce mu tym łączeniem zrobić krzywdy.
Ponieważ drugiego szczurka mam wziąć na dniach, a klatkę chce wymienić w przyszłym tygodniu... zastanawiam się czy to nie będzie dla niego nadmiar `niespodzianek` który spowoduje wycofanie Otiska do mnie i do drugiego szczurka?
Mój Otis, jest w domu 3 dni. Wzięłam go nie zdając sobie sprawy z tego ze robię mu krzywdę lokując go samego w klatce. Postanowiłam naprawić to i wziąć drugiego szczura [oczywiście zapoznałam się z działem o łączeniu]. Klatkę mam o wymiarach 47x29x50, oczywiście biorąc pod uwagę drugiego szczura mam w zamiarze wymianę klatki na większa.
Z tym ze mój szczurek póki co jest strasznie strachliwy i nie chce mu tym łączeniem zrobić krzywdy.
Ponieważ drugiego szczurka mam wziąć na dniach, a klatkę chce wymienić w przyszłym tygodniu... zastanawiam się czy to nie będzie dla niego nadmiar `niespodzianek` który spowoduje wycofanie Otiska do mnie i do drugiego szczurka?
`Z moich fundamentów wiary pozostała garść trocin.`
Otis,Norman,Mery,Ami
<3
Re: Potrzebuje pilnie porady!
Ja bym łączyła od razu oba szczurki, to i tak trochę potrwa. Przeprowadzka do nowego lokum i łączenie jest zawsze stresujące (łączenie bardziej stresuje właściciela powiedziałabym
), ale razem będzie im raźniej i szybciej się zintegrują. Dobrze jest też łączyć stadko w nowej klatce jeszcze "bez zapachowej". Szczurek się nie wycofa nie martw się.
Moje kochaski: Noc vel Mała Pała, Gryzelda, Choco i Bazylia
Moje i TŻa: Kawa, Kluska vel Guziczek i Rubi
Za Tęczowym Mostem: Księżniczka Xena i Czikusia
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36540
Moje i TŻa: Kawa, Kluska vel Guziczek i Rubi
Za Tęczowym Mostem: Księżniczka Xena i Czikusia
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36540
jak ja sobie przypomne łączenie , o matko więcej paniki ja nasiałam niz te ogony 
tutsi jest sercowcem ma 1,5 roku zabrałam ją od mimibu i dałam do siebie nie dość ze do nowego domu to jeszcze łączenie i ona chore serce, jak ja się bałam... a jak teraz o tym pomysle to smiac mi sie chce z siebie
i ty tez nie miej żadnych obaw !
łącz, twoj obezny strachulec zapewne odrazu rozrusza sie przy nowym ogonku
będzie dobrze nic sie nie bój tylko poczytaj dział o oswajaniu.
ja zrobiłam 3 czynnośći podstawowe
wymylam klatke cała, zmieniłam w niej wszytsko przemeblowałam
zapoznałam dziewczyny w wannie
pozniej dwie przeniosłam do klatki
troche było zgrzytów może 3 może 4 nic specjalnego wystarczało klaszczanie i sie uspokajały wiec i ty sie nie obawiaj
ja łączyłam dwie dorosłe samiczki jak połączysz dwie małe będzie ci łatwiej
tutsi jest sercowcem ma 1,5 roku zabrałam ją od mimibu i dałam do siebie nie dość ze do nowego domu to jeszcze łączenie i ona chore serce, jak ja się bałam... a jak teraz o tym pomysle to smiac mi sie chce z siebie
i ty tez nie miej żadnych obaw !
łącz, twoj obezny strachulec zapewne odrazu rozrusza sie przy nowym ogonku
będzie dobrze nic sie nie bój tylko poczytaj dział o oswajaniu.
ja zrobiłam 3 czynnośći podstawowe
wymylam klatke cała, zmieniłam w niej wszytsko przemeblowałam
zapoznałam dziewczyny w wannie
pozniej dwie przeniosłam do klatki
troche było zgrzytów może 3 może 4 nic specjalnego wystarczało klaszczanie i sie uspokajały wiec i ty sie nie obawiaj
ja łączyłam dwie dorosłe samiczki jak połączysz dwie małe będzie ci łatwiej

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...
EDIT :
dział o łączeniu
dział o łączeniu

Mała Mi uciekła ...
No ja mam samca wiec będę musiała poznać go z kolegą 
Kamień spadł mi z serca, obawiałam się że nowy kolega i przeprowadzka dostarczą mu za dużo wrażeń. Bo ostatnio to juz zapoznałam się z jego ząbkami i obawiałam się ze po takich zmianach może być gorzej
Kamień spadł mi z serca, obawiałam się że nowy kolega i przeprowadzka dostarczą mu za dużo wrażeń. Bo ostatnio to juz zapoznałam się z jego ząbkami i obawiałam się ze po takich zmianach może być gorzej
Otis,Norman,Mery,Ami
<3
Jupi. Misja póki co przebiega z powodzeniem
Szczurki są już razem od godzinki i nie ma żadnych walk. Obaj zaciekawieni sobą
mam nadzieje ze to nie cisza przed burzą 
Otis,Norman,Mery,Ami
<3
a widzisz
napewno beda ustalac pomiedzy sobą dominację, ale spokojnie raczej mozna to odróżnic od bójki o śmierc i zycie 
najlepiej wtedy chałasowac np klasnąć wtedy sie rozdzielą albo pochałasowac reką o pręty
ale jak widzisz u ciebie jest ok
u mnie odrazu były próby dominacj 
daj znac co tam u Was
i oczywiście poprosze o zdjęcia
najlepiej wtedy chałasowac np klasnąć wtedy sie rozdzielą albo pochałasowac reką o pręty
ale jak widzisz u ciebie jest ok
daj znac co tam u Was
i oczywiście poprosze o zdjęcia

Mała Mi uciekła ...
zawsze dobrze jak już chce się kupić w zoologu mieć tam znajomego sprzedawcę. Ja na przykład wiem, że szczurki tam sprzedawane są dobrze traktowane, rozdziela się panie i panów i pochodzą z pewnej hodowli, więc nigdy z nimi problemów nie miałam 
Moje lalunie ^^ : Zuzia i Tosia
[*] Kazimierka, Basia[/color][/i][/b]
[*] Kazimierka, Basia[/color][/i][/b]
Hej, mam do was pytanie. Wczoraj przywiozłam nową szczurkę. Moja obecna ma prawie 3 miesiące, nowa 4. Na łóżku wszystko w porządku, leżały razem, nie gryzły się. Wpuściłam je do klatki i teraz nowa cały czas podgryza moją szczurkę. Zostawić je czy lepiej jeszcze narazie dać w osobnych klatkach?
Moje stadko:
- szczurki: Kreska, Kredka, Pestka [*][/color]
- burunduk Kiki
- koszatniczka Julka [*] i Stefania [*][/color]
- szynszyla Kropa [*], Czarna i Szyszka[/color]
<3
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36948
- burunduk Kiki
<3
Zostaw, zostaw, jak krew się nie leje to jest dobrze, podgryzanie jest normalne
U mnie było tak samo, dwa dni później spały razem.
Franka + & Mańka
teraz moja śpi na najwyższej półce a nowa w domku na dole :p narazie unikają siebie :p
Moje stadko:
- burunduk Kiki
<3
- burunduk Kiki
<3