Witam,
jesteśmy od kilku miesięcy szczęśliwymi posiadaczami parki niesamowitych chłopaków.
http://i.imgur.com/yETLIqx.jpg
(wersja skrócona na dole)
Cezar 6 miesięczny czarny diabeł, strasznie dominujący, wszystko zaznacza siuśkami

, pisząc wszystko mam na myśli nie tylko mebelki, klatkę czy zabawki ale też nas i swojego kolegę Gucia, 3 miesięcznego łaciatego fajtłapę

Początkowo było właśnie tak, że Cezar był tym, który dzielił i rządził w ich szczurkowym mieszkanku ale na przestrzeni kilku miesięcy wszystko się zmieniło. Czarek nie urósł wyjątkowo dużo w przeciwieństwie do Gutka, który w tej chwili jest większy, bardziej masywny i wygląda na to, że zaczyna walczyć o swoje. Jutro najprawdopodobniej odbierzemy nową klatkę dla chłopaków, rzuciliśmy się kosztem innych domowych sprzętów na Royala Savic'a i w związku z tym zastanawiamy się nad powiększeniem stadka o kolejne 2 szczurki. Dochodzimy wreszcie do mojego pytania, czy to na pewno dobry pomysł? Czy dołączanie do dwóch samców, które jak się wydaje, są w trakcie ustalania hierarchii kolejnych dwóch młodzianów będzie dobrym posunięciem? Oczywiście chcemy to zrobić stopniowo, wpuścić ewentualnych nowych urwisów do nowej klatki a Gutka z Czarkiem zostawić póki co w starej dostawionej jednym bokiem do nowej. Poza tym, celujemy w około 2 miesięczne szczurki więc wydaje mi się, że chyba z racji młodszego wieku nie powinno być między nimi żadnych starć czy napiętych sytuacji. To nasze pierwsze szczurki, nie jesteśmy ekspertami, chcielibyśmy, żeby żyło im się jak najlepiej bo totalnie odbiło nam na ich punkcie

Mamy nadzieję, że nowi koledzy rozładują troszkę napięcie jakie ostatnio zapanowało między naszymi ogonkami ale nie jesteśmy pewni czy to dobry krok. Szczerze liczymy na jakąś radę z perspektywy osoby, która znalazła się już kiedyś w podobnej sytuacji lub ma większe niż nasze (o co nie trudno) doświadczenie w szczurkowych obyczajach.
TLDR; : Czy dołączenie do dwóch szczurzych panów (3 i 6 mcy) dwóch nowych dwumiesięcznych wpłynie pozytywnie na nasze stadko? Czy rozładuje chociaż w jakimś stopniu napięcia jakie powstają czasami między naszymi chłopakami?
edit ze względu na za dużą grafikę, Kam