wiek szczurka
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- bratFORrats
							 wiek szczurka
						wiek szczurka

byłam dzisiaj u specjalisty od szczurów w klinice i mi powiedział że szczurki żyją maksymalnie 28 miesięcy. słyszałam o 3/4/5 letnich szczurach i powiedział że to raczej bardzo mało możliwe, że to wręcz jakieś rekordy Guinessa są. miał rację, czy szczurki mogą przeżyć więcej bez problemu?

Re: wiek szczurka
Obecnie szczury żyją średnio 2 lata ( samiczki mniej, z 1,5 roku przez częste problemy z drogami rodnymi ). Żyją tak, tylko dlatego, że bezmyślne rozmnażanie bardzo zepsuło ich geny. Szczury już nie umierają ze starości, a przez choroby ciągnące się pokoleniami. Od czasu do czasu, trafia się osobnik który wygrał geny na loterii i dożywa 3 lat z hakiem, jednak to bardzo rzadkie przypadki. 
Kiedyś szczurki żyły dłużej i stąd informacje o tak długim życiu w internecie. Choć 5 lat to raczej przesada, myślę że do ok 4 lat góra.

Kiedyś szczurki żyły dłużej i stąd informacje o tak długim życiu w internecie. Choć 5 lat to raczej przesada, myślę że do ok 4 lat góra.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- bratFORrats
no mój ma już 2 lata i 6 miesięcy i jest niestety w stanie agonalnym ale podobno ze starości...

Jak pisałam, szczury nie umierają ze starości obecnie. Mój najstarszy szczurek miał 3 lata i 3 miesiące kiedy go uśpiłam, był chory na serce a leczenie przestało przynosić wystarczające efekty. 
Może warto poszukać innego weterynarza ?

Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- bratFORrats
byłam u specjalisty od szczurów, podobno najlepszy w Trójmieście. jutro jadę na zastrzyki ale to już walka z wiatrakami... jak dożyje do poniedziałku to pójdę do jeszcze jednego na osiedlu podobno dobry jest...

Nie słyszałam żeby wet znający się  na szczurach postawił taką diagnozę "umiera ze starości".
Szczurek jest wiekowy, ok. Ale wiek nie zabija, zabijają choroby które należy zdiagnozować i próbować leczyć. Poza tym, zastrzyki na starość też nie pomagają, więc co jest leczone ?

Szczurek jest wiekowy, ok. Ale wiek nie zabija, zabijają choroby które należy zdiagnozować i próbować leczyć. Poza tym, zastrzyki na starość też nie pomagają, więc co jest leczone ?

- bratFORrats
to zacznę od początku.
miał stwierdzone objawowo niedoczynność tarczycy oraz zapalenie skóry, bo ma brzydkie wysięki ropne i jest b. otyły. dostawał leki przeciwzapalne i antybiotyk.
po trzech dniach pojawił się wysięk który zamieniał się w czop w penisie.
potem nagle z dnia na dzień zaczał się czołgać. tylne łapki nie 'działały'. mógł się nimi drapać ale nie chodzić.
następnie poryfina z oczu i nosa. duże osłabienie, brak apetytu, jak wspomniałam wpierdziela tylko gerberki, nawet szczurzych ciasteczek nie je. przechyla główkę na bok, drapie się w jednym miejscu, ledwa trzyma coś w łapkach. obniżona temp. do 36,6 st. dostawał przed 2 dni od tych strasznych objawów przeciwzapalny, dzisiaj antybiotyk, sterydy, wit. B1, B12 i C.

miał stwierdzone objawowo niedoczynność tarczycy oraz zapalenie skóry, bo ma brzydkie wysięki ropne i jest b. otyły. dostawał leki przeciwzapalne i antybiotyk.
po trzech dniach pojawił się wysięk który zamieniał się w czop w penisie.
potem nagle z dnia na dzień zaczał się czołgać. tylne łapki nie 'działały'. mógł się nimi drapać ale nie chodzić.
następnie poryfina z oczu i nosa. duże osłabienie, brak apetytu, jak wspomniałam wpierdziela tylko gerberki, nawet szczurzych ciasteczek nie je. przechyla główkę na bok, drapie się w jednym miejscu, ledwa trzyma coś w łapkach. obniżona temp. do 36,6 st. dostawał przed 2 dni od tych strasznych objawów przeciwzapalny, dzisiaj antybiotyk, sterydy, wit. B1, B12 i C.
- Paul_Julian
- Kontakt:
Szczury, tak jak ludzie, umierają ze starości. Na akcie zgonu osoby w wieku powyżej 80 lat powód śmierci to zwykle " starość" lub " niewydolność serca i płuc" ( ładniej brzminoovaa pisze:Jak pisałam, szczury nie umierają ze starości obecnie. Mój najstarszy szczurek miał 3 lata i 3 miesiące kiedy go uśpiłam, był chory na serce a leczenie przestało przynosić wystarczające efekty.
 ). To po prostu śmierć przez, brzydko mówiąc, "zużycie materiału". Organizm się starzeje, trudniej sie regeneruje, narządy nie pracują prawidłowo.
 ). To po prostu śmierć przez, brzydko mówiąc, "zużycie materiału". Organizm się starzeje, trudniej sie regeneruje, narządy nie pracują prawidłowo. Noovaa, gdybys nie uspiła swojego szczurka, to i tak by umarł. Ponieważ serce by nie wytrzymało. Ze starości lub niewydolności serca. Nazwij to jak chcesz, ale to to samo. Organizm sie zużywa, i to właśnie jest nazywane starością.
bratFORrats, czy byłeś u dr Ani Bielskiej w Gdańsku Osowie ? http://lecznica.gdansk.pl/ Jeśli nie - pojedź tam koniecznie. A jesli informacje o złym stanie szczurka otrzymałem własnie od dr Bielskiej, to niestety, ale najprawdopodobniej ma rację

Chociaż ona by nie powiedział, ze szczury żyją max 28 miesięcy, to bzdura.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
- bratFORrats
ile kosztuje wizyta u dr Bielskiej? 

- Paul_Julian
- Kontakt:
Ostatnio płaciłem 20-30 zł z lekami na miesiąc ( kilka tabletek)
I naprawdę warto, ponieważ dr Bielska zajmuje sie opieką nad rodowodowymi szczurzymi hodowlami i ma spora praktykę. Diagnozuje też szczurze serduszka ( co jest bardzo ważne), a na miejscu można wykonać zeskrobinę (badanie futerka i skóry), bo mają mikroskop. Nie pamiętam ile zapłaciłem kiedyś za badanie skóry, ale tez nie jakieś wielkie pieniądze.
Tylko musisz sprawdzić w grafiku kiedy przyjmuje.
Wydaje mi sie, ze jesli ktoś w 3mieście moze pomóc, to jedną z tych osób będzie własnie dr Bielska.

I naprawdę warto, ponieważ dr Bielska zajmuje sie opieką nad rodowodowymi szczurzymi hodowlami i ma spora praktykę. Diagnozuje też szczurze serduszka ( co jest bardzo ważne), a na miejscu można wykonać zeskrobinę (badanie futerka i skóry), bo mają mikroskop. Nie pamiętam ile zapłaciłem kiedyś za badanie skóry, ale tez nie jakieś wielkie pieniądze.
Tylko musisz sprawdzić w grafiku kiedy przyjmuje.
Wydaje mi sie, ze jesli ktoś w 3mieście moze pomóc, to jedną z tych osób będzie własnie dr Bielska.
Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
- bratFORrats
jutro zamknięte to idę do dr Tadeusza Popławskiego, w ndz przyjmuje na Żabiance w Gdańsku podobno bardzooo dobry, a jak Poppy da radę do poniedziałku to do dr Bielskiej pogrzeję :<

Paul, ale ja wiem że ciało się zużywa i w pewnym wieku zaczyna wysiadać. Ale starość nie jest bezpośrednią przyczyną śmierci. Powikłanie starości, czyli choróbska które się napatoczyły, prędzej.
Dlatego nie uznaję diagnozy: "umiera bo jest stary". Bo w zależności od kondycji ogólnej szczura, nie od wieku, jest szansa że prawidłowo rozpoznana choroba da się wyleczyć i stary szczur jeszcze sporo pożyje.

Dlatego nie uznaję diagnozy: "umiera bo jest stary". Bo w zależności od kondycji ogólnej szczura, nie od wieku, jest szansa że prawidłowo rozpoznana choroba da się wyleczyć i stary szczur jeszcze sporo pożyje.

Objawy, o których piszesz wskazują na guza przysadki (nietrzymanie jedzenia w łapkach, przechylanie głowy, osłabienie) - przejrzyj ten temat: http://szczury.org/viewtopic.php?f=168&t=40039#p946601 i poproś weterynarza o Galastop lub receptę na Dostinex - to leki z kabergoliną, które pozwalają zmniejszyć niektóre guzy. Tylko że dawki muszą być duże, a niektórzy weterynarze nieznający się na szczurach boją się takie podawać. Kilka kropel Galastopu nic nie pomoże, szczur o wadze 400 g powinien dostać ok. 4-5 ml. No i to dość drogie leki (tabletki tańsze, zwłaszcza Cabaser/Cabaseril/Cabergolin, ale te są dostępne tylko w Warszawie).
Mam w domu 3/4 tabletki Cabaseru, to odpowiada zawartością kabergoliny 1,5 tabletki Dostinexu. Mieszkam we Wrzeszczu, mogę odsprzedać jeszcze dziś za 10 zł i podasz szczurkowi sama, jeśli stwierdzisz, że objawy choroby wymienione w temacie pokrywają się z tymi u Ciebie.
Przechylanie głowy na bok to także objaw zapalenia ucha - weterynarz powinien obejrzeć uszka i gdyby coś tam się działo, zarządzić podawanie silnych antybiotyków.

Mam w domu 3/4 tabletki Cabaseru, to odpowiada zawartością kabergoliny 1,5 tabletki Dostinexu. Mieszkam we Wrzeszczu, mogę odsprzedać jeszcze dziś za 10 zł i podasz szczurkowi sama, jeśli stwierdzisz, że objawy choroby wymienione w temacie pokrywają się z tymi u Ciebie.
Przechylanie głowy na bok to także objaw zapalenia ucha - weterynarz powinien obejrzeć uszka i gdyby coś tam się działo, zarządzić podawanie silnych antybiotyków.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
A o tym wecie T. Popławskim nigdy nie słyszałam - jest bardzo dobrym weterynarzem, czy bardzo dobrym specjalistą od szczurów?
http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... 4#p1000166 - tutaj kolejny temat o przysadce.

http://www.szczury.org/viewtopic.php?f= ... 4#p1000166 - tutaj kolejny temat o przysadce.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

- bratFORrats
Poppiego już nie ma...
poszłam dzisiaj do przychodni do której chodziłam zawsze, Popcorn był w beznadziejnym stanie, leżał jakby już nie żył, oczy lekko przymknięte miał, typowe objawy neuro, mocny wyciek z nosa i uczu, po osłuchu serce było przytłumione (możliwy płyn wokół serca). podjęłam decyzję z mamą i Panią doktor że odejmiemy mu cierpień, bo i tak był w mocno podeszłym wieku więc nawet jeśli jakimś cudem wrócił by do formy to zaraz znowu jakieś choróbsko by się napatoczyło i znowu by cierpiał. poza tym Pani doktor powiedziała że szczur jak coś złapie w tym wieku to potem podupada coraz bardziej, a Popcorn było widać że ma dość. umieram z rozpaczy no ale cóż...

poszłam dzisiaj do przychodni do której chodziłam zawsze, Popcorn był w beznadziejnym stanie, leżał jakby już nie żył, oczy lekko przymknięte miał, typowe objawy neuro, mocny wyciek z nosa i uczu, po osłuchu serce było przytłumione (możliwy płyn wokół serca). podjęłam decyzję z mamą i Panią doktor że odejmiemy mu cierpień, bo i tak był w mocno podeszłym wieku więc nawet jeśli jakimś cudem wrócił by do formy to zaraz znowu jakieś choróbsko by się napatoczyło i znowu by cierpiał. poza tym Pani doktor powiedziała że szczur jak coś złapie w tym wieku to potem podupada coraz bardziej, a Popcorn było widać że ma dość. umieram z rozpaczy no ale cóż...