Kacprzak-Kamińska (akurat miałam kogoś innego na myśli:)
Xtravital z tego co sie orientuję jest tylko jeden, dla szczurów oczywiście.
Myślę, że w miarę podawania nabierzesz wprawy, żeby robić to samemu, insuliny jest naprawdę malutko do wstrzyknięcia, więc to jest moment. Najlepsze są insulinówki z najcieńszą igłą zatapialną takie :
http://www.apteka-natolinska.pl/produkt ... 0_szt.html (z czerwonym korkiem - U40, bo bardzo podobne z pomarańczowym są już U100)
I faktycznie omówiłabym z wetem godzinę podawania, tym bardziej że macie tylko 1 raz dziennie - lepiej dostosować godzinę gdzie po podaniu jesteś w domu, w razie gdyby zarzyła sie hipoglikemia (swoją drogą jeśli po 11 godz. miał 100 to ciekawe ile miał po 4 godz. - wtedy teoretycznie caninsulin ma najsilniejsze działanie, choć u szczurów może być i po 2 godz.). Badaj mocz przed podaniem insuliny, po insulinie podawaj posiłek (może być to co masz najbardziej cukrotwórczego do podania w ciągu dnia, np. jeśli leki musisz podawać w czymś niekoniecznie dozwolonym w cukrzycy, a jak nie to po prostu kaszkę czy obiadek). W tym pierwszym okresie kontroluj tez mocz po podaniu insuliny bedziesz widziała działanie insuliny - 1 godz po, 2 godz. po itd. - bedziesz widziała po jakim czasie pasek przestanie się odbarwiać, czy w okresie zredukowania cukru nie odbarwia się pole określające ciała ketonowe (jeśli zacznie się odbawrwiać kiedy cukru nie będzie to znak, że dawka mogła być za duża), i po jakim czasie cukier znów pojawia się moczu. Zapisuj wyniki, to Ci pozwoli lepiej poznać cukrzycę Charliego i zauważyć jeśli coś zacznie się zmieniać i potrzebna będzie korekta dawki - w górę albo w dół.
Póki co dawkę macie niską i cukier Charliego jest stosunkowo niski, możliwe że jak organizm dostanie już troche insuliny będzie jej potrzebował mniej.
Póki nowa karma nie dojdzie ja bym nie kombinowała i podawała dotychczasową (wybierając z niej ew. owoce i elementy dmuchane), a uważała tylko na dodatki. Zresztą nawet ja nowa dojdzie tez obserwuj czy Charlie ją je (Complete niektórym szczurom słabo podchodzi, a Charlie nie może zostać w sytuacji, że w misce ma coś czego nie zje). jeśli wcześniej nie jadł tej karmy to z początkumieszaj mu ją jeszcze z dotychczasową i obserwuj czy je nową.
Co do soli nie wiem jak wpływa, a Twoje szczury w ogóle korzystają z tej soli, bo dla moich jak kiedyś dawno miałam to było po prostu coś co tylko wisiało w klatce a żaden szczur tego nie tykał;)