Bardzo się cieszę, że postanowiłeś najpierw poczytać, zamiast iść na łatwiznęwikiman pisze:i po przeglądaniu tego tematu dowiedziałem sie że lepiej nie kupowac ich w zoologicznych.
 Tylko jedna ważna rzecz - szczury to bardzo stadne zwierzęta i potrzebują towarzysza tej samej płci (chyba, że wykastrowane). Nie wierzcie w to, że dużo miłości i Waszego czasu zastąpi szczurowi drugiego szczura - tak samo jak nam najbardziej przywiązany szczur nie zastępuje innych ludzi, bo to całkiem inna relacja.
 Tylko jedna ważna rzecz - szczury to bardzo stadne zwierzęta i potrzebują towarzysza tej samej płci (chyba, że wykastrowane). Nie wierzcie w to, że dużo miłości i Waszego czasu zastąpi szczurowi drugiego szczura - tak samo jak nam najbardziej przywiązany szczur nie zastępuje innych ludzi, bo to całkiem inna relacja.http://szczury.org/viewforum.php?f=163 to jest nasz dział adopcyjny, podobny też jest na sąsiednim forum Alloszczur. Myślę, że we Wrocławiu nie brakuje szczurków do adopcji, tylko trzeba się rozejrzećwikiman pisze:Czy ktoś może mi więc polecic jakąś dobrą alternatywę we Wrocławiu? Hodowla, adopcja, etc.
Z góry wdzięczny za jakiekolwiek porady.
 Możesz też zajrzeć na fejsa na stronę "Szczurze adopcje" (i w każdym z tych miejsc dać ogłoszenie o poszukiwaniu zwierzaka - mamy też działy "zaadoptuję"), można popatrzeć na tablicy albo gumtree, szukając szczurków do oddania za darmo (to ważne, bo tam sprzedają też szczury pseudohodowcy, za "symboliczne kwoty za leczenie/utrzymanie tudzież jako ochrona przed tarrarystami" - czyli to samo co sklep zoologiczny w sumie). Możesz
 Możesz też zajrzeć na fejsa na stronę "Szczurze adopcje" (i w każdym z tych miejsc dać ogłoszenie o poszukiwaniu zwierzaka - mamy też działy "zaadoptuję"), można popatrzeć na tablicy albo gumtree, szukając szczurków do oddania za darmo (to ważne, bo tam sprzedają też szczury pseudohodowcy, za "symboliczne kwoty za leczenie/utrzymanie tudzież jako ochrona przed tarrarystami" - czyli to samo co sklep zoologiczny w sumie). Możesz Szczurek nie musi być dokładnie z Wrocławia, na forum działa też dość sprawnie transport zwierzaków dzięki uprzejmości ludzi, wszystko do dogadania
 Moja druga szczurcia przyjechała do mnie z innego miasta, dobra dusza mi przywiozła, tylko musiałam 2 tygodnie zaczekać
 Moja druga szczurcia przyjechała do mnie z innego miasta, dobra dusza mi przywiozła, tylko musiałam 2 tygodnie zaczekać 
Spis zarejestrowanych, legalnych hodowli znajdziesz na stronie stowarzyszenia hodowców szczurów rodowodowych w Polsce
http://shsrp.pl/