mała Tosia
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

mała Tosia
						mała Tosia

Witajcie wielbiciele ogoniastych !:) Jak już zdążyłam się zorientować popełniłam ten błąd i kupiłam Tośke w zoologicznym było to 2 dni temu , nie oczekuje cudu i wiem że czeka mnie ciężka praca z oswajaniem i potrzeba dużo cierpliwości no ale przecież nie oddam małej , ale nie w tym moje pytanie, chodzi o to, że Tośka jest jedna i to też chyba nie był najlepszy pomysł wiec postanowiłam dokupić jej siostrę tez już w zoologu tam gdzie kupiłam ją żeby to była jej siostrzyczka żeby się znały i pamiętały, no włąsnie czy bedą się pamiętały i czy to dobry pomysł ? a moze lepiej poszukać z hodowli oswojonego szczurka który pomoże Tośce sie zaadaptować?

- 
				bartekszklarz13
Re: mała Tosia
A Tosia to mała szczurka czy już troszkę podrośnięta ?  Nie kupuj w zoologu zaadoptuj  jej koleżankę w podobnym wieku
 Nie kupuj w zoologu zaadoptuj  jej koleżankę w podobnym wieku

Nie kupuj w zoologu zaadoptuj  jej koleżankę w podobnym wieku
 Nie kupuj w zoologu zaadoptuj  jej koleżankę w podobnym wieku- harleyquinn
- Numer GG: 1877527
Lepiej poszukać do zaadoptowania. Sama miałam taką sytuację, ze miałam boidupkę zoologa, ale jak zaadptowałam żywiołowego szczurka, który nie byl bojaźliwy w stosunku do nikogo to ten pierwszy szybko się zaaklimatyzował 

mała nie wiem ile dokładnie ma ale kobieta w sklepie sama powiedziała zę to jescze dzidziuś  zresztą jak ogladałam filmiki o szczurach to widze że to kruszynka
 zresztą jak ogladałam filmiki o szczurach to widze że to kruszynka 

- 
				nienazwana
Po pierwsze: idź do dobrego weta żeby sprawdził czy mała jest zdrowa, dobrze odżywiona i bez robali. Szczurki z zoologa często mają wszoły, świerzb i inne świństwa, są przeziębione i bywają w ciąży. To nie żarty, jeśli zależy ci na zdrowiu szczura.
Po drugie: koniecznie adpotuj jej koleżankę ALE NIE KUPUJ JUŻ W TYM SKLEPIE. Na forum są szczurki do adopcji trzeba tylko się ogłosić że się chce adoptować i samemu poszukać ogłoszeń.
Pomijając stan zdrowia, jest ogromna różnica w zachowaniu (na początku) między szczurkiem z zoologa a oswojonym przyzwyczajonym do dobrego traktowania maluszkiem z adopcji. Jeśli nie masz doświadczenia ze szczurami o wiele łatwiej pójdzie ci oswojenie adoptowanego szczurka niż kupionego w zoologu.
Ale najważniejsze najpierw sprawdzić czy Tosia jest zdrowa.Poszukaj polecanego na forum weta z twojej okolicy.

Po drugie: koniecznie adpotuj jej koleżankę ALE NIE KUPUJ JUŻ W TYM SKLEPIE. Na forum są szczurki do adopcji trzeba tylko się ogłosić że się chce adoptować i samemu poszukać ogłoszeń.
Pomijając stan zdrowia, jest ogromna różnica w zachowaniu (na początku) między szczurkiem z zoologa a oswojonym przyzwyczajonym do dobrego traktowania maluszkiem z adopcji. Jeśli nie masz doświadczenia ze szczurami o wiele łatwiej pójdzie ci oswojenie adoptowanego szczurka niż kupionego w zoologu.
Ale najważniejsze najpierw sprawdzić czy Tosia jest zdrowa.Poszukaj polecanego na forum weta z twojej okolicy.
No właśnie a propos Weta to kiedy ją wziąć ? bo narazie siedzi w klatce cały czas i nie wychyli mordki zza legowiska musiałam jej posprzatac bo wydaje mi sie że ma alergie na siano, to wyciągnełam ja na siłe niestety, to zostałam obsikana i biedna ze strachu dostała rozwolnienia i zastanawiam sie czy juz ja zostawic w spokoju na jakiś czas ?

- harleyquinn
Po pierwsze, szczury nie mogą mieć podłoża typu siano i trociny. Przynosi to wiele pasożytów oraz uczuleń. Zmień podłożę na np. pellet drewniany lub żwirek bezzapachowy typu "Benek". Tak czy siak, myślę byłoby dobrze ją zabrać do weterynarza. Z tego co widzę to oswjanie naprawdę lepiej się będzie odbywać, jeśli znajdziesz jej szczurkę do adopcji.

Wiesz jedni piszą ze siano tak inni że nie  Tośka nie ma trocin tylko właśnie pellet ,czyli lepiej wziąć ją odrazu no to zaraz się pakujemy do lekarza
 Tośka nie ma trocin tylko właśnie pellet ,czyli lepiej wziąć ją odrazu no to zaraz się pakujemy do lekarza  a jak by ktoś coś wiedział o szczurzycy w Krakowie do adopcji to dajcie znać a tak btw Tośka ma niecałe 3 miesiące :)i chętnie zaprzyjaźni się myślę z niewiele starszą odważną koleżanką !:)
 a jak by ktoś coś wiedział o szczurzycy w Krakowie do adopcji to dajcie znać a tak btw Tośka ma niecałe 3 miesiące :)i chętnie zaprzyjaźni się myślę z niewiele starszą odważną koleżanką !:)

Tośka nie ma trocin tylko właśnie pellet ,czyli lepiej wziąć ją odrazu no to zaraz się pakujemy do lekarza
 Tośka nie ma trocin tylko właśnie pellet ,czyli lepiej wziąć ją odrazu no to zaraz się pakujemy do lekarza  a jak by ktoś coś wiedział o szczurzycy w Krakowie do adopcji to dajcie znać a tak btw Tośka ma niecałe 3 miesiące :)i chętnie zaprzyjaźni się myślę z niewiele starszą odważną koleżanką !:)
 a jak by ktoś coś wiedział o szczurzycy w Krakowie do adopcji to dajcie znać a tak btw Tośka ma niecałe 3 miesiące :)i chętnie zaprzyjaźni się myślę z niewiele starszą odważną koleżanką !:)- harleyquinn
Nie wiem, kto Ci powiedział, ze siano jest dobre dla szczurków, ale uwierz, że nie jest. Napisz tutaj http://olx.pl/oferta/oddam-szczury-CID1 ... c71989d7e5 Powodzenia 

widziałam to ogłoszenie  tylko boje się ze jak tośka jest płochliwa i ta druga tez to moze sie to skończyć niepowodzeniem
 tylko boje się ze jak tośka jest płochliwa i ta druga tez to moze sie to skończyć niepowodzeniem 

tylko boje się ze jak tośka jest płochliwa i ta druga tez to moze sie to skończyć niepowodzeniem
- harleyquinn
Zawsze mozesz zadzwonić i zapytać. Jak widać na zdjęciach szczurki normalnie wychodziły poza klatkę, może chodzi o to, że na dźwięk klaśnięcia lub głośniejszego tupnięcia uciekają lub się boją 

Napisałam do tej kobiety zobaczymy co odpisze byłam z Tośką też u weta babeczka powiedziała ze wygląda ok oczywiście odrobaczanie i wizyta za tydzien mam nadzieje że to tego czasu juz się trochę dotrzemy  dzięki za pomoc !:)
 dzięki za pomoc !:)

dzięki za pomoc !:)
 dzięki za pomoc !:)Re: mała Tosia
hej a nie chciałabys poczekac chwilke ja mam dwutygodniowe maluchy, na pewno dziewczęta sie znajdą  jestem z Krakowa :0, możesz obejrzec maluchy i mamuskę, mlodziaki będą wypieszczone
 jestem z Krakowa :0, możesz obejrzec maluchy i mamuskę, mlodziaki będą wypieszczone  i oswojone. Jestem z Krakowa
 i oswojone. Jestem z Krakowa 

jestem z Krakowa :0, możesz obejrzec maluchy i mamuskę, mlodziaki będą wypieszczone
 jestem z Krakowa :0, możesz obejrzec maluchy i mamuskę, mlodziaki będą wypieszczone  i oswojone. Jestem z Krakowa
 i oswojone. Jestem z Krakowa 
Anetka W skontaktuj sie ze mna ma paulinakrydka@wp.pl prosze:)

Anetka W się nie odezwała wiec gdyby ktoś coś o maluchach wiedział to dajcie znać