Pomysł na wybieg
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- Nowosolanin
Pomysł na wybieg
Witam . Otóż wpadłem na pomysł aby zrobić moim szczurkom wybieg w kartonie . Różne akcesoria i zabawki w wysokim kartonie . Tylko mam pare pytań . Jakie najlepiej wybrać podłoże na karton jako "dywan" , najlepiej dermę czy jakiś inny lekki i łatwy do wyczyszczenia materiał , oraz czy szczury nie wygryzą dziury w kartonie i nie wyjdą . Może jeszcze jakieś propozycje na własne zabawki ? . Wyciąć np. Butelkę zrobić z tego rury do biegania , wyciąć dziury w kartonie po butach itp

Re: Pomysł na wybieg
Derma jest idealna na podłoże. A co do własnych pomysłów na zabawki:
Z kartonu po butach możesz wyciąć dziurę i do środka wyłożyć watą, a najlepiej naturalną dla gryzoni
Z butelek mogą być rury ale z bardzo szerokich, bo co by było gdyby się udusił, lub zaklinował? 

Możesz zrobić hamak z materiału i linek które powiesisz na dwóch stojących jakichś słupkach. Możesz samemu zaczepić drugie pięterko, po którym by chodziły jest mnóstwo pomysłów tylko trzeba je dobrze wykorzystać.

Z kartonu po butach możesz wyciąć dziurę i do środka wyłożyć watą, a najlepiej naturalną dla gryzoni

Z butelek mogą być rury ale z bardzo szerokich, bo co by było gdyby się udusił, lub zaklinował?

Możesz zrobić hamak z materiału i linek które powiesisz na dwóch stojących jakichś słupkach. Możesz samemu zaczepić drugie pięterko, po którym by chodziły jest mnóstwo pomysłów tylko trzeba je dobrze wykorzystać.

W szczurzym niebie: Hero (moja mała iskierka),Diego, Montana, Hana Shrek, Bob, Jack, Blake, Michael.

- Nowosolanin
Mam fajny taki jakby dywan , miękkie podłoże , wystarczy wyciąć i powycinać i będzie git . Miejsca aż tyle nie będę miał na ten karton , i właśnie nie wiem jak go przyczepić jak chcem zrobić karton bez zamknięcia u góry . Hamak mają w klatce zrobiłem sam ze swojej starej skarpetki . Pomysł mam ale na razie szukam kartonu odpowiedniego , a że wena twórcza wzięła mnie dopiero dzisiaj to nie miałem skąd go załatwić 

Życzę powodzenia!  

W szczurzym niebie: Hero (moja mała iskierka),Diego, Montana, Hana Shrek, Bob, Jack, Blake, Michael.

- Nowosolanin
http://speedy.sh/ksBFr/20150706-195931.jpg - wybieg skonczony . Co prawda amatorski ale ja też na razie do nich należę . 

Całkiem dobry 

Co ja w sobie takiego mam, że znowu zdjęcie mi się nie chce pokazać?!
Nowosolanin nie przejmuj się "amatorskim wybiegiem" - u mnie urządzanie wybiegu polega na pochowaniu ładowarek . No, czasami dziewczyny mają ATRAKCJĘ postawioną na środku pokoju [bardzo podobał im się rower Córy, szerokie rury były w sam raz do wspinania
 . No, czasami dziewczyny mają ATRAKCJĘ postawioną na środku pokoju [bardzo podobał im się rower Córy, szerokie rury były w sam raz do wspinania   ]. Szczurkom na szczęście dużo do szczęścia nie potrzeba, o ATRAKCJĘ łatwo - zazwyczaj są to ubrania robocze, jakieś badyle potężne, czy sprzęt dla nich zostawiony
 ]. Szczurkom na szczęście dużo do szczęścia nie potrzeba, o ATRAKCJĘ łatwo - zazwyczaj są to ubrania robocze, jakieś badyle potężne, czy sprzęt dla nich zostawiony  ...
...

Nowosolanin nie przejmuj się "amatorskim wybiegiem" - u mnie urządzanie wybiegu polega na pochowaniu ładowarek
 . No, czasami dziewczyny mają ATRAKCJĘ postawioną na środku pokoju [bardzo podobał im się rower Córy, szerokie rury były w sam raz do wspinania
 . No, czasami dziewczyny mają ATRAKCJĘ postawioną na środku pokoju [bardzo podobał im się rower Córy, szerokie rury były w sam raz do wspinania   ]. Szczurkom na szczęście dużo do szczęścia nie potrzeba, o ATRAKCJĘ łatwo - zazwyczaj są to ubrania robocze, jakieś badyle potężne, czy sprzęt dla nich zostawiony
 ]. Szczurkom na szczęście dużo do szczęścia nie potrzeba, o ATRAKCJĘ łatwo - zazwyczaj są to ubrania robocze, jakieś badyle potężne, czy sprzęt dla nich zostawiony  ...
...Re: Pomysł na wybieg
Ja swojego wypuszczam po domu na prawie caly dzień, bo taki grubas że się w szpary nie mieści. A kable go nie interesują. 

Ale za to ileż radości w patrzeniu jak grubas próbuje lekkiemu i zwinnemu szczurkowi dorównać... U mnie Gruba co chwile skądś spada, bo np. schodziła z mojego łóżka [całe 15-20 cm do ziemi] i jej dupka przeciążyła do przodu   . Albo uda jej się podskoczyć te 15 cm do wiszącego prania, chwycić się porządnie, tylko... pranie pod jej ciężarem spada
 . Albo uda jej się podskoczyć te 15 cm do wiszącego prania, chwycić się porządnie, tylko... pranie pod jej ciężarem spada   .
 .
A wszystko to z góry obserwuje Chuda, której chyba nawet pajęcza nić by wystarczyła do wspinaczki . Po praniu lata w górę i w dół [nic nie spadnie przy tym chudzielcu], z nikąd nie spada, bo nawet na 1 pazurku się utrzyma... Ot, alpinistka której wiecznie Gruba próbuje dorównać [i rezygnuje po minucie, bo to wymaga WYSIŁKU]
 . Po praniu lata w górę i w dół [nic nie spadnie przy tym chudzielcu], z nikąd nie spada, bo nawet na 1 pazurku się utrzyma... Ot, alpinistka której wiecznie Gruba próbuje dorównać [i rezygnuje po minucie, bo to wymaga WYSIŁKU]  .
.

. Albo uda jej się podskoczyć te 15 cm do wiszącego prania, chwycić się porządnie, tylko... pranie pod jej ciężarem spada
 . Albo uda jej się podskoczyć te 15 cm do wiszącego prania, chwycić się porządnie, tylko... pranie pod jej ciężarem spada   .
 .A wszystko to z góry obserwuje Chuda, której chyba nawet pajęcza nić by wystarczyła do wspinaczki
 . Po praniu lata w górę i w dół [nic nie spadnie przy tym chudzielcu], z nikąd nie spada, bo nawet na 1 pazurku się utrzyma... Ot, alpinistka której wiecznie Gruba próbuje dorównać [i rezygnuje po minucie, bo to wymaga WYSIŁKU]
 . Po praniu lata w górę i w dół [nic nie spadnie przy tym chudzielcu], z nikąd nie spada, bo nawet na 1 pazurku się utrzyma... Ot, alpinistka której wiecznie Gruba próbuje dorównać [i rezygnuje po minucie, bo to wymaga WYSIŁKU]  .
.Re: Pomysł na wybieg
Czyli chuda to dobra na olimpiadę   Mój grubcio jeszcze nie wchodzi na łóżka. Puszczam go na (oczywiście zabudowany balkon) i wącha kwiatki. Ostatnio ukrył mi się wśród pelargoni. Szukałam go dziesięć minut. Na drugie będzie miał James Bond!
  Mój grubcio jeszcze nie wchodzi na łóżka. Puszczam go na (oczywiście zabudowany balkon) i wącha kwiatki. Ostatnio ukrył mi się wśród pelargoni. Szukałam go dziesięć minut. Na drugie będzie miał James Bond!   

Na pierwsze dwa dni klatka stała na szafce a potem na podłogę i wychodzi kiedy chce i wchodzi. No ale na noc zamykam. Ej mój Dinuś ma smaka na truskawki. Bo pachniały mi nimi ręcę a on polizał, czy szczury mogą truskawki? Wiem, że to słodkie.

Mój grubcio jeszcze nie wchodzi na łóżka. Puszczam go na (oczywiście zabudowany balkon) i wącha kwiatki. Ostatnio ukrył mi się wśród pelargoni. Szukałam go dziesięć minut. Na drugie będzie miał James Bond!
 Na pierwsze dwa dni klatka stała na szafce a potem na podłogę i wychodzi kiedy chce i wchodzi. No ale na noc zamykam. Ej mój Dinuś ma smaka na truskawki. Bo pachniały mi nimi ręcę a on polizał, czy szczury mogą truskawki? Wiem, że to słodkie.

Truskawki są jak najbardziej dozwolone, ale jeśli z chłopaka grubasek to niestety lepiej dać mu od początku szlaban na tuczące smakołyki [czyli mn. owoce - bo zawierają dużo cukrów] oraz ograniczać karmę.
Niestety, otyłość powoduje różne choroby, zwłaszcza u szczurów... Teraz tego nie będzie widać, ale na starość [czyli jak będzie już problem z odchudzaniem] to się odbije

Niestety, otyłość powoduje różne choroby, zwłaszcza u szczurów... Teraz tego nie będzie widać, ale na starość [czyli jak będzie już problem z odchudzaniem] to się odbije

Ja go tylko nazywam grubaskiem! On ma dużo sierści, strasznie długą i szorstką. Tak jak mój pies mówimy na niego najgrubsza chihuahua świata, a przy kąpieli  to dżentelmen taki w idealnej formie hihi. To dobrze, że daje mu dropsa tylko gdy jest grzeczny, lub gdy o niego prosi ... Wiecie dropsy i karma leżą przy klatce i gdy chce dropsa, to po prostu wskakuje na pudełko z nimi i staje na dwóch łapkach. W każdym razie dam mu wieczorem pół truskawki.   Będzie sobie skrobał, a na razie je ziemniaczka (bez soli) ugotowany.
  Będzie sobie skrobał, a na razie je ziemniaczka (bez soli) ugotowany.  Dbam o szczurki.
 Dbam o szczurki.

Będzie sobie skrobał, a na razie je ziemniaczka (bez soli) ugotowany.
  Będzie sobie skrobał, a na razie je ziemniaczka (bez soli) ugotowany.  Dbam o szczurki.
 Dbam o szczurki.W szczurzym niebie: Hero (moja mała iskierka),Diego, Montana, Hana Shrek, Bob, Jack, Blake, Michael.