Chcę zaadoptować jakąś parę (jednopłciową oczywiście).

Odpowiem na wszelkie pytania i postaram się rozwiać wątpliwości.
Jeśli to coś pomoże czy przyspieszy, dołączam również odpowiedzi do ankiety adopcyjnej:
1. Czy masz już szczury?
Nie.
2. Czy posiadasz klatkę? Jak tak to jakie ma wymiary.
Posiadam - 70x40x80.
3. Do jakiego weterynarza chodzisz/będziesz chodzić?
Wątpię, czy komukolwiek powiedziałoby coś nazwisko, ale jest osoba, która wykazała się już profesjonalizmem i cieszy się dużą popularnością w okolicach. W razie nagłego wypadku mam też praktycznie pod nosem całodobową lecznicę, acz w kwestii gryzoni nie ufam zbytnio (świnia morska nie dotrwała wizyty kontrolnej, trochę człowiek zbagatelizował sprawę, ale za to psa z ropomaciczem uratował).
4. Czym zamierzasz karmić szczurki?
Polecono mi Vilmie, czytałem też gdzieś dobre opinie o Rat Nature. Do tego odpowiednie porcje warzyw i owoców w oparciu o to: http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=32&t=29332
5. Czy zamierzasz rozmnażać szczury?
Nie.
6. Czy będziesz raz na jakiś czas informować o stanie zdrowia szczurków?
Jeśli ktoś sobie tego zażyczy - owszem.
7. Czy masz w domu inne zwierzęta? Jeśli tak, jak zadbasz o bezpieczeństwo szczurów w tym kontekście.
Psa i chomika. Pies jest niegroźny, bardziej obawiałbym się chomika (wredny, niewdzięczny i na szczęście nie mój).

8. Jak rozwiążesz sprawę wyjazdów?
Mam u kogo zostawić zwierzaki pod opieką, więc to nie problem.
9. Jak będą wyglądały wybiegi?
Regularnie i bezpiecznie. Zależy mi, by ani te szczury, ani moje rzeczy na wybiegach nie ucierpiały.
10. Czy zgodzisz się na wizytę przedadopcyjną?
Nie będę ukrywać, że nie uśmiechają mi się inspekcje, podobnie domownicy są niezbyt pozytywnie nastawieni, ale jeśli komuś będzie naprawdę zależało, to co mi tam.
11. Czy podpiszesz umowę adopcyjną? Jeśli jesteś niepełnoletni(-a), czy podpisze ją rodzic/opiekun?
Podpiszę.