Bardzo dziękuję za odpowiedzi, moje wątpliwości co do leku zostały rozwiane
Stara pani szczurka - jak się zachować?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Stara pani szczurka - jak się zachować?
Nie wiem czy lek zadziałał tak szybko, ale jest ogromna poprawa. Lek podałam koło 22, dziś wyciągnęłam o 8 i jest dużo lepiej - szybciej się porusza, stoi normalnie na łapkach, tylko jeszcze nie podnosi jedzonka. Bardziej węszy (zamiata wąsikami) i nie stroni od światła. Dużo szybciej je (albo może bardziej zachłannie?) i pyszczek trzyma w górze - jak podałam wodę to się nie umoczyła tak bardzo. Cały czas trzymam ją na "poście" - mało cukrowe rzeczy, raczej borówki, jeżyny, gruszki i marchewki - żeby jej organizm sam miał szansę powalczyć. Na razie pozostałe szczurki karmię poza klatką, w klatce tylko gruszki i jeżyny, ale wolałabym żeby miały dostęp do bardziej kalorycznych posiłków cały czas, bo bardzo dużo biegają po klatce, pomyślę jak to zrobić. Myślę też o masażach z delikatnymi olejkami eterycznymi - czy to dobry pomysł? Na pewno pozostanę przy inhalacjach, bo bardzo się jej podobało, a jednak stres też dużo może zepsuć, więc taka forma wypoczynku może jej nawet pomóc 
- Paul_Julian
- Kontakt:
To bardzo dobrze, ze jest poprawa.
Mam nadzieję, że oprócz tych marchewek i owoców dostaje tez pełnowartościową karmę ? Szczurki nie mogą pościć. Nawet przed operacją nie poszczą. Raz w tygodniu można im zrobić dzień warzywnych zupek z kaszą.
Co do masazy z olejkami eterycznymi - wg mnie to nie za dobry pomysł. Raz, że zapach moze podrażnić szczura, a dwa, że masażem u tak małego zwierzęcia to mozemy więcej złego zrobić niż dobrego. To są drobne mięsnie i kości. U człowieka niewłasciwy masaż moze narobić krzywdy, a co dopiero u takich maluchów.
Mam nadzieję, że oprócz tych marchewek i owoców dostaje tez pełnowartościową karmę ? Szczurki nie mogą pościć. Nawet przed operacją nie poszczą. Raz w tygodniu można im zrobić dzień warzywnych zupek z kaszą.
Co do masazy z olejkami eterycznymi - wg mnie to nie za dobry pomysł. Raz, że zapach moze podrażnić szczura, a dwa, że masażem u tak małego zwierzęcia to mozemy więcej złego zrobić niż dobrego. To są drobne mięsnie i kości. U człowieka niewłasciwy masaż moze narobić krzywdy, a co dopiero u takich maluchów.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Szczurek dostaje jeszcze kaszę jaglaną, wczoraj zjadła troszkę orzeszków laskowych i kawałek brokuła. W korytku zawsze mają taką moją mieszankę z płatków, ryżu, suszonych ziół i nasion (nie kupuję gotowych mieszanek bo to syf). U mnie nie ma czegoś takiego jak dzień warzywny czy owocowy - świeże zioła, warzywa i owoce mają na co dzień, a ziarna stoją w korytku. Zazwyczaj jednak to warzywa i owoce pierwsze znikają a jestem pewna że szczur sam wie, co powinien zjeść najpierw
Miałam na myśli taki masaż jak widziałam tu kiedyś na forum - raczej głaskanie niż masaż
Tak czy siak - Daisy kręci się po kanapie tak, że nawet pogłaskać się jej nie da, widać że wróciły jej siły. W poniedziałek idę do weta i zobaczymy co powie. Dzisiaj rano wyglądała już jak zdrowy szczur, nawet widziałam jak iskała swoją towarzyszkę i kłóciły się o banana (typowe, to chyba ich ulubione jedzenie bo zawsze o to walczą). Dałam jej jeszcze rano wyciśniętego soku z marchwi z sodą, chociaż z poidła pije już normalnie. Na razie jest ok, jutro kolejna dawka leku 
Miałam na myśli taki masaż jak widziałam tu kiedyś na forum - raczej głaskanie niż masaż