Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?

Czyli jak połączyć szczurki, żeby się polubiły.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Monini

Re: We dwoje razniej???

Post autor: Monini »

Dzieki za odpowiedz. Czyli lepiej byloby znalezc druga samiczke... a pozniej zrobic tak, jak napisane, zeby laczyc... Boje sie tylko, zeby nie bylo zadnych klotni. W sumie moja nie probuje gryzc ani nic, ale gdyby trzeba bylo rozdzielic, to ja nie wiem... A co sadzicie na temat polaczenia szczurki z myszka? Probowal ktos?
Koszka <:3 )~ z nami od 19.11.2008
Malenstwo i Niunia <:3 )~ od 3.12.2008
Lora (pies) zaadoptowana ze schroniska 29.02.2008
Awatar użytkownika
Nue

Post autor: Nue »

Wydaje mi się, że szczura instynktownie atakowałaby mniejsze od siebie zwierzątko.
Ja bym brała drugą szczurzyczkę, póki mała jest młodziutka.
[*] Mała Kawowa Apokalipsa... ciąg dalszy nastąpi. [/color][/size]

Gdyby szczury nie istniały, należałoby je wymyślić.
Awatar użytkownika
RattaAna

Post autor: RattaAna »

Monini - aabsolutnie nie należy łączyć szczurka z myszką; ktoś już opisywał taki przypadek na forum (poszukam i jak znajdę, podeślę linka) - niby wszystko było ok, ale ktoregoś dnia szczurek po prostu zagryzł mychę; to są 2 różne gatunki, nie wolno ich trzymać razem w jednej klatce; towarzyszką dla szczurzej panny jest druga szczurza panna;

tu o trzymaniu szczura i myszy w jednym pomieszczeniu:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=10&t=10465

widziałam gdzieś posta o trzymaniu szczura i myszy w jednej klatce, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Poszukaj w spisie treści.
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
minia2671

Re: Dlaczego szczury powinny byc trzymane razem?

Post autor: minia2671 »

Kupiłam jedna samiczke gdyz wiecej nie było tylko same samce,bede musiala gdzie indziej sie rozejrzec za samiczką,ta zas prawie non stop spi ;) ale juz na swoim nowym łozeczku kupionym no i pare godzinek ze mna,straszny spioch :-\
ogonowa
Numer GG: 7589945

Post autor: ogonowa »

Nie kupuj zaadoptuj z forum..
Nie chciałabyś chyba kinder-niespodzianki ?
Dibrze ,że myślisz o towarzystwie..
Śpi, bo co ma robić samotna?
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Samotne szczury często są osowiałe. Szczurki to zwierzęta stadne i koniecznie potrzebują do towarzystwa drugiego szczurka tej samej płci. Razem bawią się i spędzają ze sobą czas. Tworząc stado rozwijają również szeroką gamę zachowań i relacji, których nie zaobserwujesz u szczurów samotnych.

Oczywiście, że w sklepach zoo trzymają razem samce i samice, bo niewiele osób przejmuje się tym, czy samica zajdzie w ciążę, czy nie. Istnieje ogromne ryzyko, że kupisz już zaciążoną samiczkę.

Samiczki mają rujki co kilka dni, a w każdym miocie rodzi się 8 - 14 klusek. Samic i samica razem będą się regularnie rozmnażać. Chyba tego nie chcesz ;)?

Najlepiej jest adoptować samiczkę - za pośrednictwem tego forum lub SPS, ewentualnie kupić u zarejestrowanego hodowcy.

2 szczurki oswajają się tak samo dobrze, jak 1, a nawet lepiej. Razem są odważniejsze i uczą się od siebie, też "napędzają się" nawzajem :). Szczury mają silny instynkt stadny i z chęcią akceptują ludzi jako członków stada ;). Jeśli będziesz poświęcać dla swoich ogonków dużo czas i uwagi bez problemów się oswoją ;).

Jeśli chodzi o łączenie też najczęściej przebiega bez większych problemów. Sposoby łączenia są opisywane w innych tematach, poszukaj w dziale Stadko. :)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Monini

Widze, ze niektorzy maja tu naprawde duze stadka. Troche sie boje, czy Koszka bedzie chciala zaakceptowac kolezanke. I mam pytanko: czy jesli Koszka zna moj zapach jako wlasciciela i go akceptuje, absolutnie nie jest wobec mnie wroga, nie ucieka i nie gryzie, tylko na razie sie nie daje wziac na rece, to jesli druga szczurka bedzie mna pachniala, tzn, wezme ja na rece na jakis czas, zeby sie oswoila, to jest wieksza szansa, ze Koszka ja zaakceptuje, czy to nie ma znaczenia?
Nakasha
Kontakt:

Wydaje mi się, że to nie ma większego znaczenia, przynajmniej dopóki nie zostaniesz pełnoprawnym członkiem stada ;). Stado wydziela wspólny zapach, ale człowiek to mimo wszystko nie szczur i nie będzie pachnieć bardzo podobnie ;).

Podczas łączenia ważne jest, żeby wszystkie szczurki pachniały podobnie - można "wykąpać je" (o tym jak się "kąpie" szczury są oddzielne tematy) i wysmarować spożywczym proszkiem lub olejkiem waniliowym ;). Ale w wypadku młodych szczurów zazwyczaj nie ma takiej potrzeby.

Obrazek
Monini

Moze ktos mi odpowiedziec, jakie sa konflikty pomiedzy szczurkami trzymanymi razem (np. 2 samiczki), czytalam, ze najczestsze konflikty sa o jedzenie, czy musza one wystepowac? I czy bedzie tak zawsze, czy z czasem przestana ze soba walczyc, kiedy juz ustala hierarchie?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Nakasha
Kontakt:

Obrazek
minia2671

Post autor: minia2671 »

za tydzien bede odbierala miesiecznego szczurka przez forum samiczke, moja obecna szczurcia ma okolo 2 misiecy (kupilam ja w sklepie)jakie jest prawdopodobienstwo ze moja szczurcia moze odrazu nie zaakceptowac takiego malucha, czy bywa tak tylko w przypadku łączenia starszych szczurkow?
Nakasha
Kontakt:

Spis treści:

http://szczury.org/viewtopic.php?f=16&t=10242

To pytanie nie na ten temat. ;)

Obrazek
krolikk.

Post autor: krolikk. »

W swoim życiu miałam 2 szczury. Oba były oddzielnie. Najpierw jedna, a później druga. Teraz mam 2 szczur na raz. Od razu widzę różnicę w zachowaniu między tymi szczurkami, które są razem a tamtymi, które były same. Kika i Fifi mają w sobie oparcie, razem dorastają i przezwyciężają wszelkie trudności. Dlatego cieszę się, że udało mi się przekonac rodziców do kupna dwóch ogonków.
Ze mną Kika i Fifi, po drugiej stronie tęczy Abi i Pinka
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Magamaga »

http://pl.youtube.com/watch?v=cDy3bMRuobE
I nie ma po co strzępić języka...
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
Awatar użytkownika
Shy_Lady
Konto nieaktywne

Post autor: Shy_Lady »

Dwa szczury lub więcej to prawdziwe błogosławieństwo! Naprawdę! Kiedy zaczynała się moja przygoda ze szczurami miałam po jednym (cóż byłam młoda i głupia a teraz nadrabiam^^) a teraz kiedy tylko Elvis mieszka sam ze względu na agresję jaką wykazuje... ale pozostali chłopcy (szt.2) i panny (szt.4) mieszkają w stadkach... i kiedy na nich patrzę to serce mi rośnie i śpiewać mi się chce! takie małe zwierzątka a tyle miłości!
konto nieaktywne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadko”