Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
No właśnie, w związku z kilkoma przeczytanymi tematami, ja mam zapytanie.
Czy ktoś spotkał się z tym rodzajem dolegliwości?
Jakie były skutki negatywne?
Jakie i ile witamin, w jakich dawkach podawano witaminy lub produkty zawierające dużą ilość witamin?
Ja się spotkałam- szczur mojej "koleżanki"- podawanie witaminy A w tabletkach CODZIENNIE. Dziewczyna przekonana o dobroczynności leku rozdrabniała Ciapkowi lek i dodawała do kaszki na mleku. Samczyk jak to samczyk- apatyt miał spory.
Co się z nim stało?
Po pierwsze zrobił się osowiały, a sierść wypadała płatami.
Dodatkowo (jakby tego było mało) dziewczyna nieodpowiednio go karmiła- podając dla przykładku ludzką zupę, smażone mięso itd. Jak się okazało Ciapkowi jednych składników brakowało, a innych miał za dużo. Miała na to wpływ oczywiście ta nieszczęsna dieta.
Weterynarz zalecił normalne karmienie i po kilku tygodniach wszystko wróciło do normy- sierść tylko potrzebowała trochę czasu na to, aby odrosnąć.
Przewitaminozwanie jest dość rzadkie, ale może wystąpić właśnie wtedy gdy karmimy szczura jednostajnie i przesadzamy z dodatkami witaminowymi.
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com RATTERIA.W.INTERIA.PL