Śpi tam, gdzie siusia :/.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

wintersoul

?pi tam, gdzie siusia :/.

Post autor: wintersoul »

Witam wszystkich!

Otóż mam problem z moją szczurzą paskudą... Przekopałam forum w poszukiwaniu czegoś na ten temat, nie znalazłam nic - i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do was. Edgara mam od trzech tygodni - to już trzeci ogon w mojej karierze szczurkomaniaczki ;-) - szczurkoś jest kochany i sympatyczny, ale, cóż, do czyściochów najwyrażniej on nie należy... Owszem, nigdy nie załatwił potrzeby poza swoją klatką, w niej też upodobał sobie jeden kącik, z którego wygarnął sianko - i tu zaczyna się problem, gdyż nie dość, że kącik ten służy mu za toaletę, to w dodatku za sypialnię. Paskuda najzwyczajniej w świecie rozwala się do spania w, że tak powiem, produktach swojej przemiany materii. Jakie są skutki - wiadomo - ogon nieprzyjemnie pachnie, moczy sobie futerko i niedługo zacznie zmieniać kolor z kremowego na żółtawy... Edgar siedzi na razie w przejściowej klatce (nowa, wielka, dla jego i przyszłych towarzyszy jego szczurzego żywota jest w trakcie budowy) o wymiarach 50x40, w środku ma hamak i domek, a jednak się zaparł i konsekwentnie sypia w jednym miejscu. Czy znacie jakiś sposób, aby go oduczyć tego nieprzyjemnego i niehigienicznego zachowania ? Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Nisia

Post autor: Nisia »

Z tym chyba nie wygrasz - moje też leją tam gdzie śpią (ale kupki zawsze sa zostawiane w kuwecie ;)). Z higieną poradziłam sobie tak, że ulubione legowiska i domek wyściełam ligniną, którą zmieniam codziennie (tak ją polubiły, ze nie leją poza ligniną: nawet poza klatką tylko na chusteczki, albo na kawałek starego prześcieradła).
Szczurek zawsze troszkę pachnie (przynajmniej ja tak uważam, ze swoją woń powinien mieć), ale zapach ten nie powinien być taki, ze bije po nozdrzach na odległość. Jeżeli za mocno pachnie, albo futerko się zażółciło to mozesz go delikatnie kąpać - ale uwaga: większość szczurów tego nie znosi i traktuje jako ogromną karę; więc jeśli kąpać to rzadko.
Ja do kąpieli, jesli już nastąpi, nie używam żadnych kosmetyków, myję szczurka tylko ciepłą (ale nie gorącą, taką letnią) wodą. A jeżeli ogonek domaga się umycia, to szoruję go miękką szczitką do paznokci w kierunku "pod włos". I oczywiście - tylko czysta woda.
Ale generalnie ogonek i tak myć sie powinien sam i nawet brudne futerko w ciągu pół godziny powinno byc doprowadzone do czystości. Moje nie myją tylko ogonków.
ESTI

Post autor: ESTI »

Moje dziewuszki zawsze były czyścioszkami, więc nie miałam z tym problemu. Jednak z Elmo sprawa jest inna, sika w hamak aż miło, dlatego też stosuję metodę wymiankwą. Codziennie wkładam mu świeży ręcznik papierowy do hamaka i jak zasika to wymieniam i tak w kółko. Niestety może z chłopami już tak jest, lubią swój zapaszek. ;)
Możesz również czekać aż dorosną, czasami to pomaga...czas.
Obrazek
wintersoul

Post autor: wintersoul »

Spróbowałam z ręcznikiem papierowym, paskudnik konsekwentnie wywala wszystko ze swojego kącika na bok, śmierdziuch jeden, i jeszcze się złości, że coś śmie mu jego siuśki wchłaniać :wink: . Cóż - pozostaje czekać, aż Edzik przestanie się buntować przeciwko tego typu zabiegom i się przyzwyczai - albo zostanie przeniesiony do nowej klatki i zrobi mu się wstyd przed sąsiadkami damami :wink: .
grzegorz

Post autor: grzegorz »

moje od pzeprowadzki skaja gdze popadnie -hamak domek itp. ale kiedy w domku czy hamaku za bardzo juz smierdzi wyrzucaja z niego wszystko co popadnie tak jakby chcialy dac znac-czas sprzatania!!!!
wiec nie tylko ty masz "sikacza" :wink:
Piksi(2)+Metzger(2) 2 samiczki(kawa z mlekiem+popiel)(bialy z czarnym kapturkiem:))
8 tygodni-a jedza jak by nigdy nic nie jadly:)))ciekawskie i glosne:))
Anita

Post autor: Anita »

[quote="ESTI"]Niestety może z chłopami już tak jest, lubią swój zapaszek. [/quote]

Moje babsztyle też lubią swój zapaszek ;) Zasikane chusteczki to najlepsze legowisko
ESTI

Post autor: ESTI »

[quote="Anita"][quote="ESTI"]Niestety może z chłopami już tak jest, lubią swój zapaszek. [/quote]

Moje babsztyle też lubią swój zapaszek ;) Zasikane chusteczki to najlepsze legowisko[/quote]

Ach te kobity, takie niechlujne. :lol:
Powinny być pachnące i są, ale swoim zapaszkiem, a nie perfumami. ;)
Obrazek
Anita

Ja nie wiem od kogo one się nauczyły :roll: Muszą z jakąś straszną bałaganiarą mieszkać :lol:
knautia

Post autor: knautia »

niestety na to chyba nic nie pomaga :twisted:
jest dokładnie tak samo z moimi dziewczynami- nie lubią żadnych "podkładek", a jeśli już coś się im spodoba, to siusiają na to i w tym śpią...
ale jak był jeden szczurek to pachniał ładnie, nawet dwa nie śmierdziały, a teraz... szkoda gadać! może to się wiąże z zaznaczaniem terenu? albo siebie nawzajem? bo jak tak wzajemnie na siebie leją, to śmierdzą na pewno tak samo :?
Nisia

Post autor: Nisia »

A moje są kulturalne. Jak już zasikają ligninę w domku wyciągają czystą ligninę z całej klatki (jest w paru miejscach) i układają na tym zasikanym :D
knautia

Post autor: knautia »

moje wyrzucają z domku papierowe ręczniki dopóki były czyste, a jak już były zasikane to wędrowały na legowisko :evil:
śmierdziele :? stwierdziłam , że myjąchyba tylko górną część szczura bo łepek nie pachnie brzydko, za to zadki jadą z daleka :roll:
Anita

Moim jadą brzuszki i ogonki [ogonów to w ogóle nie myją!]
Brudasy... ale i tak je kocham :)
Piotrek

Post autor: Piotrek »

Mój szczur(a właściewie to ona:D) tez ma takie lipne nawyki... siusia nie w jakimś konciku i tam śpi, tylko siusia sobie do domku :(
Szczur- mój zwierzak, mój przyjaciel :P
mrs.jingles

Post autor: mrs.jingles »

no to widze, ze nie moge narzekac. moja ogonka sika w 2 rogach klatki, teraz w jednym stoi pudelczko, ktore mialo byc kibelkiem, ale sluzy tylko do robienia kupki, a siku w drugim kacie..;) wysypalam oba rogi zwirkiem, bo wczesniej lezaly papierowe reczniki, ktore zasikane oczywiscie byly wciagane do domku :P
pani_rotten

Post autor: pani_rotten »

no ja niestety tez mam ten problem :/ co dwa dni musze prac ich szmatki i hamaczek...oczywiscie zanim wyschna to sa smiertelnie obrazone ze im zabralam ich rzeczy....ale takie zasikane okropnie jada :?
ukochany fredzio 24.7.2003-11.8.2005
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”