[quote="przyjazna_maja"]-co 7 dni zmieniam troty[/quote]
No nie wiem ... po pierwsze niepokoi mnie już samo słowo "troty" ... A "troty" w połączeniu z "co 7 dni" brzmi ... śmierdząco.
Kiedy jeszcze trzymałam ogony w trocinkach, wiem, że po 2 dniach śmierdzą one niemiłosiernie (ale odejmijmy troche smrodu, bo ja wtedy miałam 6 szczurów a nie tak jak Ty 2). Generalnie trociny szybko wchłaniają smrodek, i trzeba je bardzo często zmieniać. Więc jeżeli nie chcesz się zdecydować na inną ściółkę (chocaiżby żwirek koci), to uważam, że co 3, góra 4 dni trocinki powinnaś zmienić. 7 dni to zdecydowanie za dużo.
[quote="przyjazna_maja"]-co 2 miesiące kapiel(oczywiscie wtedy jak sa brudne) [/quote]
Ale jedno drugie trochę wyklucza ... Bo to tak, jakbyś zakładała, ze co 2 miesiące będą brudne...
Generalnie jestem przeciwniczką kąpieli szczurów, chyba że ze względów zdrowotnych, np.łupież, lub gdy ciur jest NAPRAWDę BARDZO brudny. Szczury same dbają o swoją higienę.
Co do wypuszczania na 3 godz. to nie za bardzo wiem ... u mnie klatka stoi otwarta prawie cały czas, więc ciury same sobie wychodzą, i naprawdę, po pokoju lataja zdecydowanie więcej niż 3 godziny, ale może tyle wystarczy ... Chociaż jeżeli dałoby się troche przedłużyć to nie byłoby źle
A reszta jest w porządku, widać, że bardzo dbasz o ogonki. Na pewno mają u Ciebie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie