[LAPKI] zwichniecie

W tym dziale napisz o problemach związanych z łapkami, czy ogonem Twojego pupila.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
gregor

Nó?ka podkurczona! Ale raczej nie z?amanie!

Post autor: gregor »

Dzis zauważyłem ze mój szczurek ma podkulonom przednią łapke !!!
Mam tylko nadzieje że to niezłamanie. Zachowanie mojego szczurka niewskazuje na to ponieważ potrafi użyć łapki(niezdarnie) do wdrapania sie po pienku (już jej zabrałem wszelki mozliwości wspinaczki aby nienadwyrężała łapki), uzywa jej do mycia żadziej niż zwykle ale uzywa. Chciałem się ciebie spytac co wy uważasz na ten temat ??? prosze o jak najszybszą odpowiedz bo strasznie sie martwie !!!!!!!!!!
Z góry dziękuje!!!
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: krwiopij »

gregor, lec z ogonkiem do weterynarza... to moze byc porazenie... samo raczej nie przejdzie, a jesli jest spowodowane przez jakas chorobe, to musi byc natychmiast leczone...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
gregor

Nó?ka

Kurcze może i masz racje !!! ale wtedy by sie chyba dziwnie zachowywał. A oprucz tej łapki jest wszystko ok!!! ale niewiem w kazdym razie jutro raczej ide z nią do weterynaża!!!!!
Czarna20
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: Czarna20 »

A masz może klatkę z prętami?? Moje wnuczęta jak się bawiły to jeden zaplątał się w drabinkę z prętów i mu nóżka spuchła i pociągał ale po 2 tyg.mu przeszło i jest zdrowy szczur teraz!!
w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi

gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
gregor

Pupil

Mam kratki w klatce. Ale łapki niema spuchnietej!! może sobie zwichneła lub coś?? Jest troche lepiej niż wczoraj ale i tak boje się o mojego pupila!!!!
Czarna20
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: Czarna20 »

Sprawdź czy nie jest złamana(pomacaj delikatnie...DELIKATNIE!!),ale mimo wszystko lepiej idź do weta.A jak się szczurzyczka zachowuje??Wesoła??
w domu szaleją --> Czika (psica), i ogoniaste: Brązowa, Nika, Lilith,Dara i Tavi

gdzieś tam --> Szatan, Czedar, Gałka,Zuzu, Kremówka, Gryzelda,Mamuśka, Cykorka i Kreska.....
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

ma czucie w lapce? jesli tak, to nie jest jeszcze tak zle... ale nie zwlekaj - im szybciej pojdziesz do weterynarza, tym szybciej sytuacja sie wyjasni... i tym szybciej bedzie mozna zaczac leczenie...
Obrazek
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: Ania »

Jestem jak najbardziej zwolenniczką tego, by przy TAKIECH problemach (niewidocznych czy nie mogących dać jednoznacznej odpowiedzi wybita/zwichnięta/złamana) należy BEZZWŁOCZNIE udać się do weterynarza.
Ludzie z forum mogą doradzić tymczasowo ale nikt nie zastąpi prześwietlenia i prawidłowej diagnozy (tym bardziej, że nie możemy go obejrzeć ani dotknąć!).
Jeśli łapka jest złamana - może doprowadzić do poważnych komplikacji - nieleczona. Pamiętaj, że nawet nie tyle co chodzi o samo złamanie co o ból, jaki szczurek przeżywa. A łapką się posługje bo MUSI. Taka przykra prawda...
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

uszkodzona lapka... :(((

nie wiem, jak to sie stalo... kida nie staje na lewej tylnej lapce... piszczala, kiedy ja chcialam obejrzec... ma ja podkurczona i musi ja bolec... co mam robic? czekac, az samo sie poprawi? jest jakis sposob, zeby sprawdzic, czy to nic powaznego? ona jest taka malenka... boje sie , ze weternyarz nic nie bedzie mogl pomoc... :(
Obrazek
sokrates
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

coz... nie czekajac dlugo, pobieglam z kida do weterynarza... nie jest dobrze - podejrzewaja zlamanie kosci podudzia... :( malenstwo bedzie musialo dostawac zastrzyki przeciwzapalne i siedziec w malenskiej klateczke przez kolejny miesiac... :( oby tylko wszystko skonczylo sie dobrze...
Obrazek
sokrates
Awatar użytkownika
jokada
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: jokada »

oj, biedactwo :(
z tego co wiem (doświadczenie z myszoskoczkiem ze złamana tylna łapką ) niewiele da się samemu zrobić
jedyne co to odizolawać od innych
podawać pokarm z wapniem
i wygąć z klatki wszstkie rzeczy na które mogłaby sie wspinać
(w sumie najlepsze jest akwa, lub pełna plastikowa klatka)
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

kida do picia dostala wode po gotowaniu jajek z dodatkiem vibovitu... myslicie, ze nie przesadze z wapniem, jak bede jej cos takiego podawac codziennie? nie chce przedobrzyc... :/

tak na przyszlosc - jeszcze raz polecam http://www.ratguide.com... jesli szczurkowi cokolwiek by sie stalo, ta strona jest naprawde nizlym zrodlem informacji...
Obrazek
sokrates
IVA

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: IVA »

Szkoda malutkiej :(
Myślę, że z tą wapienna wodą nie przesadzisz.
z prawie 100 kochanych ogonków pozostał tylko 1 :(
http://stylowabizuteria.com.pl/
RATtamahatta

bezw?adna ?apka

Post autor: RATtamahatta »

moja myszka dostała ostatnio zastrzyk domięśniowy i ma porażony nerw przez co ma bezwładną stópkę,pan doktor mówi,że to przejdzie w ciągu tygodnia i ze to raczej nic powazniejszego,ale ja sie boje czy ona sobie czegos nie zrobi,bo jest strasznie żywotna,biega,skacze wdrapuje sie po klatce,chce sie bawić...po prostu szaleje,a łapka wygina sie jej na wszystkie strony(przeciez nie przywiąże jej do kratek-choc czasami mam na to ochote :wink: )...co moge zrobić,żeby była bezpieczna??a moze po prostu panikuje??...
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

[LAPKI] zwichniecie

Post autor: Ania »

Myślę, że nie powinnaś jej w tej chwili pozwalać na wspinaczkę. Ja wiem, że to będzie dla Ciebie trudne - dla zwierzaka również ale lepiej chyba, żeby była pod kontrolą niż uszkodziła sobie łapkę - co NA PEWNO poczuje, gdy porażenie minie...?
Polecałabym transporterek do czasu wyzxdrowienia łapki - i żeby bawiła się tylko z Tobą i w Twojej obecności.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łapki i ogon”