Lizusy-choroba czy normalka?
Moderator: Junior Moderator
O co chodzi moim trzem szczurkom, że mnie liżą i wchodzą mi do rękawa?? Wsadzam do klatki ręke a one liiiżżżżąąąą i trzymają ręke żeby broń boże nie uciekła. Potrafią przez pół godziny mnie lizać. Czy jestem brudny że mnie tak liżą? Czy może są chore? :?
-
albo Cię wyjątkowo lubią albo kup biedactwom lizawkę solną...
Pabluś i Stachanek razem na Niebieskiej Łące...
tjaa
dałem im juz dwa razy paluszka[mocno osolenego- jakieś 20-25 ziarenek soli, specjalnie wybrany] do rozdzielenia na trzech
I zmian nie zauważyłem, pozatym, że moja Mysia zaczęła drążyć nore aż do podstawy klatki[przekopała się przez jakieś 10cm twardych trocin i siana. Daje im takiego paluszka co 5 dni.

zamiast paluszkow kup sol dla gryzoni-Nestora kosztuje 3 zl...
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Jest taka specjalna sól dla gryzoni. To nie wiele kosztuje(ok. 5zł). Szczurą mogą te paluszki niewystarczyć;)
[quote="Frubi"]Szczurą mogą te paluszki niewystarczyć[/quote]
ja bym powiedziala, ze nawet nie tyle co nie wystarczyc ile nawet zaszkodzic. wszelka sol elminujemy ze szczurzej diety po zwyczajnie jest dla nich niezdrowa. po co truc szczura?
sol dla gryzoni to troche inne rzecz niz nasza sol kuchenna
wiec nie mozna tego traktowac wymiennie, bo:
lizawka dla grywoni = dobra
sol kuchenna (lacznie z ta na paluszkach) = zla, niezdrowa, szkodliwa...
nie mowiac juz o samych paluszkach (nawet nie solonych), ze tez nie sa najlepsze...
ja bym powiedziala, ze nawet nie tyle co nie wystarczyc ile nawet zaszkodzic. wszelka sol elminujemy ze szczurzej diety po zwyczajnie jest dla nich niezdrowa. po co truc szczura?
sol dla gryzoni to troche inne rzecz niz nasza sol kuchenna

lizawka dla grywoni = dobra
sol kuchenna (lacznie z ta na paluszkach) = zla, niezdrowa, szkodliwa...
nie mowiac juz o samych paluszkach (nawet nie solonych), ze tez nie sa najlepsze...
LuLu masz racje ale od czasu do czasu szczurek może wszamać paluszka chociaż jest niezdrowy? Lecz nie w nadmiarze. Słyszałem ostatnio że jest sól dla gryzoni z witaminkami i z jakimiś ziółkami
Ale sam tego nie widziałem :?

- Mona i Kuba
Jak wszyscy i my proponujemy kupno specjalnej soli dla gryzonii. To naprawdę nie jest duży wydatek.
Składem się oczywiście różni taka sól od kuchennej. Ta dla gryzoni zawiera również magnez, czy wapń i pozwala na uzupełnienie niedoboru tych pierwiastków.
Nadmiar sodu jest niebezpieczny zarówno dla ogonków jak i dla nas. Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi, może mieć tym samym wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu.
Cóż kiedyś sól nazywana była białym złotem, teraz białym zabójcą...
Składem się oczywiście różni taka sól od kuchennej. Ta dla gryzoni zawiera również magnez, czy wapń i pozwala na uzupełnienie niedoboru tych pierwiastków.
Nadmiar sodu jest niebezpieczny zarówno dla ogonków jak i dla nas. Powoduje zatrzymanie wody w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi, może mieć tym samym wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu.
Cóż kiedyś sól nazywana była białym złotem, teraz białym zabójcą...
Ale ja myje ręke wodą, wycieram dokładnie ręcznikiem żeby sie nie zmoczyły szczurki a one liiiiiżżżąąą.. A soli na ręce chyba nie mam.A wyglądają na zdrowe, 4-miesięczne szczurki.
Lubią Cię
Czują Twój zapach i traktują Cię jak członka stada, więc wylizują Cię tak jak siebie nawzajem. Jest też inna opcja - nawet jak umyjesz ręce to zapach mydła może je przyciągąć np. Iset uwielbia mnie lizać jak jestem świeżo pokremowana. Na pewno nie jest to powód do zmartwienia. A lizawkę z soli to i tak im kup
.

Mogą też lizać bo nie mają jakieś witaminy 

mam nadzieje że mnie lubią:P A lizawke im kupie. DZIĘKKKKI