Mięso w diecie szczurów
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Surowe mięso
no cóż... surowe mięso ponoć powoduje agresję u szczurów (szczególnie u samców)
lepiej nie dawać surowego, jedynie gotowane
chociaz ja powiem i sie przyznam że jakieś 6 miesięcy temu miki czasem (raz na misiąc morze zadziej) dostawał kawalątek mięska i nic mu nie było więc to chyba zalezy od szczura
lepiej nie dawać surowego, jedynie gotowane
chociaz ja powiem i sie przyznam że jakieś 6 miesięcy temu miki czasem (raz na misiąc morze zadziej) dostawał kawalątek mięska i nic mu nie było więc to chyba zalezy od szczura
Surowe mięso
mojemu szczuraskowi podaję surowe mięsko od czasu do czasu, i nie zdziczał z tego powodu...choć przyznaję,że chodzi własnymi ściezkami - bawi się ze mną wtedy, kiedy on ma na to ochotę, nie mieszka w klatce.... ale nie radzę podawać mięska z reki,bo szczuraskowi może nie przyjść do głowy, że nie cała ręka pachnąca surowizną jest nie do zjedzenia...
Surowe mięso
Oliwka, Oliwka a od kiedy Miki zrobił sie taki grizli ??
Surowe mięso
IVA wiem co pomyślałaś
że to od tego mięsa hehe
ale jestem pewna że nie
on tak zaczął jakies 2 miesiące temu jak ugryzł mojego kolege
(ten pewnie go skarcił albo coś)
jednak miki nie jadł już surowego mięsa od ponad 4 miesięcy więc nie sądze że to było to
tak mi sie przynajmniej wydaje :roll:
tylko teraz zauważyłam coś takiego:
otóz mikens chyba chce się ze mną bawić (tak jak kiedyś w przewracanie i gonienie i podgryzanie dłoni) tylko że to ja się boje mu zaufać bo on ,,nie czuje się'' w sensie siły ugryzienia

ale jestem pewna że nie

on tak zaczął jakies 2 miesiące temu jak ugryzł mojego kolege

(ten pewnie go skarcił albo coś)
jednak miki nie jadł już surowego mięsa od ponad 4 miesięcy więc nie sądze że to było to

tak mi sie przynajmniej wydaje :roll:
tylko teraz zauważyłam coś takiego:
otóz mikens chyba chce się ze mną bawić (tak jak kiedyś w przewracanie i gonienie i podgryzanie dłoni) tylko że to ja się boje mu zaufać bo on ,,nie czuje się'' w sensie siły ugryzienia

Surowe mięso
Może to mięso nie jest bezposrednia przyczyną ale mogło w jakis sposób przyczynić sie do rozwinięcia pewnych cech.
A co do zabaw, to przestań sie lękać i spróbuj, inaczej nigdy juz nie będzie tak jak było wcześniej. Ja tez musiałam uwierzyć Lady, a było to tym trudniejsze, że nie wychowywałam jej od małej.
Więc do dzieła
(a ranki sie zaleczą, troche tylko bolą
)
A co do zabaw, to przestań sie lękać i spróbuj, inaczej nigdy juz nie będzie tak jak było wcześniej. Ja tez musiałam uwierzyć Lady, a było to tym trudniejsze, że nie wychowywałam jej od małej.
Więc do dzieła

Surowe mięso
[quote="senfi"]... ale nie radzę podawać mięska z reki,bo szczuraskowi może nie przyjść do głowy, że nie cała ręka pachnąca surowizną jest nie do zjedzenia...[/quote]
nie no ja sie staram wogóle nie karmić szczurka z ręki nawet jak go ucze żeby przychodził to smakołyk musi znaleźć a leży on gdzieś blisko mnie. i wiem że to zabrzmi brutalnie ale czasami zabieram kawałek jedzonka (w ramach ustalenia hierarchi, ale tylko jak szczurek jest nowy umnie) oczywiście później kłade go gdzieś gdzie szczurek go bez problemu znajdzie
nie no ja sie staram wogóle nie karmić szczurka z ręki nawet jak go ucze żeby przychodził to smakołyk musi znaleźć a leży on gdzieś blisko mnie. i wiem że to zabrzmi brutalnie ale czasami zabieram kawałek jedzonka (w ramach ustalenia hierarchi, ale tylko jak szczurek jest nowy umnie) oczywiście później kłade go gdzieś gdzie szczurek go bez problemu znajdzie

Surowe mięso
boje sie że sie nie przełamie bo za bardzo sie zraziłam
niestety to nie takie proste bo nie czuje przyjemności w gryzieniu :|

Surowe mięso
Tez słyszałam o tym że od mięsa szczur robi sie bardziej agresywny...swoim potworkom nie dają surowizny ale od czasu do czasu trafi im sie jakas szyneczka
, bardzo sie wtedy cieszą i wcale nie sa agresywne (no chyba że moja reka pachnie szynką...to zdaża im sie pomyłka
)

Surowe mięso
Ja zrezygnowałam z podawania mięsa już dawno. Powoduje agresję i nie jest zbyt zdrowe- sama go nie jem. Szczur nie jest mięsożercą tylko wszystkożercą, więc mięso nie jest mu niezbędne do życia. Być może lepiej zastąpić je np. białkiem i świeżymi warzywami? Nie zapominajmy, że szczurom nie wolno podawać przyprawionych dań a szynka czy kiełbasa właśnie do niej należy. W dziale więcej informacji- nie ma sensu się powielać 
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
Surowe mięso
dlaczego panuje opinia ze szczury i zreszta inne zwierzeta staja sie agresywne od miesa?? jak mialem owczarka niemieckiego to jego obiadem zawsze bylo cos z miesem i byl najbardzoej milusinskim psem jakiego znam...znalem...
....a moje szczurki zawsze dostaja jakiegos smakolyka z reki to troszke jogurtu do wylizania to kawalek mieska czy czegos innego i jeszcze nigdy mnie nie ugryzly... ja tam sadze ze szczury tak jak i ludzie nie zdziczeją po miesie i beda je jadly z wiekszym smakiem (szczegolnie mlode) niz np. warzywa bo one nie zawsze maja zachecajacy smak i ja majac do wyboru mieso czy warzywo wybral bym mieso (na pierwsze danie potem warzywo
)i mysle że ze szczurkami jest conajmniej podobnie bo w koncu sa do nas baaardzo podobne i PAMIETAJMY ze zawsze jadly to co my...

Surowe mięso
Kamilku tu nie chodzi o mięso w ogóle a o surowe mięsko. I jak poczytasz trochę literatury na ten temat (nie tylko o szczurkach) to sie przekonasz, że podawanie surowego mięsa zwierzętom może spowodowac wzrost agresji u nich. I podkreslam - może a nie musi - ale po co ryzykować 

Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2006 10:41 pm przez IVA, łącznie zmieniany 1 raz.
Surowe mięso
tzn. jak ja sie najem surowizny to bede agresywny?? pytam serio - nie chodzi mi o jakies choroby tylko o sam stan w jaki moze wprawic surowizna czlowieka
Surowe mięso
mi o uszy sie obilo, ze najwiekszy wplyw na agresje ma wolowina... to z powodu zawartej w niej duzej ilosci testosteronu... pojecia nie mam, czy to prawda - wspominam tak w ramach ciekawostki...
Surowe mięso
jezeli nawet to ja jestem sklonny dostosowac sie do tego co napisala Krwiopijka bo tu zostala poruszona sprawa, ktory dokladnie skladnik wplywa na zachowanie zwierzecia
Surowe mięso
nie zapominajmy że nasza wolowinka (byki) przeznaczone do jedzenia są kastrowane w młodym wieku!! więc niby skąd testosteron???