Umieszczam to tutaj, a nie w dziale "ankiety i konkursy", bo zależy mi na jak największej ilości odpowiedzi, a boję się, że w dziale "ankiety" może to zostać przeoczone. Jeśli to nadużycie, po prostu przenieście.
Proszę, aby każdy, kto miał okazję doświadczyć „szczurzego macierzyństwa” wypełnił tę ankietę.
Ponieważ ma ona na celu skontrolowanie sytuacji w hodowlach amatorskich, dlatego przy jej wypełnianiu, proszę uwzgledniać tylko szczurki - domowe pupilki. Dodatkowo proszę o udzielenie dokładniejszych informacji:
:arrow: 1. Ile razy samica została matką?
:arrow: 2. Ile urodziła młodych w każdym miocie?
:arrow: 3. Czy młode były liczone pierwszy raz zaraz po urodzeniu? Podaj przybliżony czas jaki dzielił poród od pierwszego policzenia młodych.
:arrow: 4. Ile młodych dożyło wieku 4 tygodni?
:arrow: 5. Ile mlodych zostało pożartych/zagryzionych przez matkę, jeśli zetknąłeś się z takim problemem?
:arrow: 6. Ile mlodych zostało odrzuconych przez matkę?
:arrow: 7. Uwagi (przede wszystkim przypuszczalne powody dla których, któreś z młodych nie przeżyło, matka zagryzła miot, porzuciła młode, itd.)
Wypełniać ją proszę dla każdej samicy osobno, oznaczając ją cyfrą rzymską. Wyniki dla poszczegolnych miotów proszę oddzielać średnikiem (np. ptk 2. 3; 4; 5)
Przykładowo wypełniona ankieta dla 2 samic:
I. :arrow: 1. 3
:arrow: 2. 5; 7; 6
:arrow: 3. ok.1godź.; zaraz po skończonej akcji porodowej; 1 tydzien
:arrow: 4. 5; 6; 4
:arrow: 5. 0; 0; 0
:arrow: 6. 0; 0; 0
:arrow: 7. mlode, które nie przeżyło w 2 miocie urodziło się bez jednej łapki, podczas karmienia 3 miotu samica zachorowała
II. :arrow: 1. 1
:arrow: 2. 8
:arrow: 3. do 4 godzin (nie było mnie w domu podczas porodu)
:arrow: 4. 3
:arrow: 5. 5
:arrow: 6. 0
:arrow: 7. to była bardzo młoda samica wzięta ciężarna ze sklepu, myślę że powodem zagryzienia młodych była przedwczesna ciąża
Dodano po 11 minutach:
ja pierwsza
:arrow: 1. 1
:arrow: 2. 9
:arrow: 3. nie dalej niż 1 godzinę po urodzeniu ostatniego oseska
:arrow: 4. 8
:arrow: 5. 0
:arrow: 6. 0
:arrow: 7. moje stadko jest czymś zainfekowane (najprawdopodobniej wirusem). Młody szczurek który odszedł w wieku 21 dni był ofiarą choroby.
Od rozpoczęcia akcji porodowej do policzenia młodych (a właściwie jeszcze i wiele godzin potem) cały czas byl ktoś w pokoju z rodzącą szczurzycą.