szczur nie chce sam wychodzić z klatki

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Pudzianica
Kontakt:

Post autor: Pudzianica »

Mnie się wydaję, że powinnaś otworzyć klatkę i czekać tak długo aż sama wyjdzie. Nic na siłę. Może poprosotu się boi...
Moje cioorki:
Vassili(a) Zaitsev (od 22.12.05-27.04.06)
Chuck Norris (od 17.O3.2006)
Kontakt:

Post autor: pompi84 »

Kazdy z tych przemilych zwierzakow ma swoj charakter i swoj sposob reagowania na rozne rzeczy.Czas to podstawa , musisz mu go troche dac.Wymujac go na sile bedzie kojazyl wyjscie z klatki z czyms nie przyjemnym i wtedy tym bardziej nie bedzie chcial jej opuszczac.Klatka to jego twierdza twoj pokoj jest od niej duzo wiekdzy musisz mu dac czas na oswojenie sie z nim.
Awatar użytkownika
Elly

Post autor: Elly »

Ja w pewnym sensie sie z Tobą nie zgodzę. Otóż, czasem takie wyciąganie na sile pomaga szczurkowi się przełamac. Wtedy zaczyna on rozumiec, ze nie bylo tak strasznie poza klatką jak sie mu wydawało. Tak bylo w naszym przypadku :) Laski smigają po wszystkim i jak je musze włozyc juz do klatki to Pyska potem gryzie pręty bo chce wyjsc. Wszystko jednak zalezy od charakteru. Samemu trzeba wyczuc co zrobić. Jedne wolą wyjsc same, a inne się wahają i czasem trzeba im pomóc :] Według mnie po prostu trzeba ocenić co bedzie dla ogonka najlepsze ;)
Moje stadkoEliza, Korek i Gina :D || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
viridjam

Post autor: viridjam »

ja proponuje :
-zorganizowac wokol klatki specjalne warunki: jakis daszek, zeby wkolo byl cien,
- polozyc obok klatki kawalek materialu, gaze lub stare ubranie, w taki sposoob, zeby szczurcio mogl sie tam wcisnac (czyli uformowac otwoor, dzieki ktoremu ciur wtuli sie w material)
-dodatkowo polozyc obok tego materialowego domku kilka smakolykoow, platki kukurydziane itd
-otworzyc klatke
-czekac i obserwowac

w taki sposoob okolice klatki stana sie przyjazniejsze dla malucha . mozliwe ze latwiej mu bedzie w ten sposoob eksplorowac nowe tereny :D :przytul:
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”