61ozimek, po pierwsze, to jesli znalazlas juz temat o podobnej tresci jak Twoj post, to pisz wlasnie tam, bo inaczej robi sie balagan i zakladane sa dziesiatki tematow o tej samej tresci
a jesli chodzi o Twoje pytanie, to pierwsze odpowiedz, ktora sie nasuwa: bierz od razu 2

szczur nie jest samotnikiem, o wiele lepiej sie czuje, jesli ma obok siebie kompana do zabaw i spania

plec szczurkow musi byc taka sama, bo inaczej bedzie stado malych klusek :> i nie obawiaj sie, bo jesli szczurki sa chowane od malego, to raczej na pewno sie zaakceptuja.
plec... ja mam wiekszosc samiczek, ale powiem szczerze, ze coraz bardziej przekonana jestem do samcow. samiec ma tylko te "wade", ze znaczy teren (samiczki tez znacza, ale duzo mniej). zawsze mozna samczyka wykastrowac, ale nie wiem, czy jest sens, jesli to nie jest konieczne... [np. w przypadku, kiedy masz szczury obu plci, zeby sie nie rozmnozyly]
samiczki sa super, ale rzeczywiscie, wszedzie ich pelno.
wybor nalezy do Ciebie. poczytaj forum, moze ktorys z postow pomoze podjac Ci decyzje. ale ja bym sie sklaniala ku samczykom

Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz