[PASOZYTY] temat glowny

Niepokojące zachowania szczurów, objawy chorób i ich leczenie.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Azi

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: Azi »

Dopisuję sie tu, bo nie ma sensu zaczynać nowego tematu.
Wczoraj rodzice kupili sobie szczurkę : Pixi. Nie potrafię ocenić wieku tego szczuraska, ale jest malutka, waży 70gr

No i mam problem : dzisiaj znalazłam u niej dwie pchełki, mam też wrażenie, że są jajeczka. jestem pewna, że to pchełki, bo jeden z moich wcześniejszych szczurkow mial takie same paskudztwa.
Jedyny wet, jakiego znam w moim maleńkim miasteczku zrobił sobie wolne do końca roku, a ja jutro wyjeżdzam, rodzice pracują i chyba raczej nie będzie miał kto z małą jeździć do innego. Dlatego mam prośbę : jeżeli ktoś wie w czym można małą wykąpać, popsikać i tak dalej, coś co jest dostępne w zoologu, albo w aptece, nawet na receptę, proszę o pomoc.... Trochę to chaotyczne, ale jakoś nie mogę sie skupić...

Przeczytałam, że można wykąpać w MANUSANIE. Tylko w jakim stężeniu i czy to może być już dla takiego maleństwa?
Anita

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: Anita »

Jedyne co przychodzi mi do głowy to szampon dla psów przeciwpchelny... Ale głowy uciąć nie dam ;)
ESTI

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: ESTI »

Azi przejdz sie do weta, zrobcie zeskrobiny. Jako lek proponuje ivomectrim, podawany wedlug nasilenia choroby co dziesiec dni jedna dawka. Poczytaj temat, wiele bylo o tym napisane. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
AngelsDream
Kontakt:

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: AngelsDream »

No i mam dodatkowych lokatorów- wszoły... Nigdy więcej sianka z darowizny od znajomych... Sianko było z "1"... A jeden z 6 szczurów ma plecy zdrapane do krwi. Trafiłam na dobrego weta. na razie przeplukala je wszystkie w preparacie dla kilkudniowych szczeniąt, oraz tego najbardziej zaaatakowanego potraktowala jednym zastrzykiem sterydowym, innych postaramy się uniknąć... Jakoś tak mi źle, że nie zauważyłam wcześniej, ale z całej 6 tylko Azul był jakiś dziwny - czyżby słabszy organizm?
Wyjątki i dwa psy.
Szelest

martwie sie :((((

Post autor: Szelest »

dwa dni temu przywiozłam ze sklepu zoo młodą samiczkę. jako sciólke miała siano aż do dzisiaj. wyjęłam siano i położyłam kawałki gazet. bardzo sie boje, bo mała drapie się bardzo często. a może tak mają małe szczurki? czy to może byc świerzb? jak myślicie? strupków jeszcze nie ma. Mam maść Crotamition ale szczurek jeszcze jest nieoswojony więc nie moge jej tym posmarować. w zasadzie nie wiem nawet czy powinnam.

:(

[ Komentarz dodany przez: ESTI: Sro Lip 05, 2006 1:25 pm ]
Temat polaczony z istniejacym.
ESTI adm.
Viss

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: Viss »

Najpierw obejrzyj dokladnie siercs i skore. Moze sa jakies zmiany skorne. A tak w ogole, to owszem, szczury czesto sie drapia i myja.
I am not from your tribe.
an

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: an »

jesli sie drapie, proponowalabym jednak serie zastrzykow z ivomectrinu. dziala na wszystkie ewentualne pasozyty. jesli nie zadziala (tfu, tfu), to bedziemy sie dalej martwic...
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
Szelest

hm

narazie nie ma zadnych zmian skórnych, strupkow tez nie ma bo ma za krókie pazurki jeszcze. te zastrzyki pewnie musi wykonac weterynarz, ile taka seria zazwyczaj kosztuje?
an

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: an »

seria, z tego, co pamietam, sklada sie z trzech zastrzykow, ale zwykle po drugim przechodzi. zastrzyki robi sie co ok. 10 dni. nie kosztuja wiele, bo to jednak szczurza dawka ;)
ja nie jestem wiarygodnym zrodlem, bo moja wet traktuje mnie po kolezensku we wszelkim leczeniu, ale przypuszczam, ze koszt jednego zastrzyku, to ok. 8-10 zlotych.
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
ESTI

[PASOZYTY] temat glowny

Szelest, skorzystaj prosze ze spisu tresci, po to zostal stworzony, aby ulatwic zycie Wam i nam. Poczytaj rowniez ten temat, z ktorym polaczylam Twoje posty.

Poza tym jesli Cie cos niepokoi to udaj sie do weterynarza znajacego sie na gryzoniach - masz takowego?
Obrazek
Szelest

ech

Esti czytałam to juz kilka razy. Wiele jest opini odmiennych od siebie. POjade do lekarza z małą. Znam jedną panią weterynarz, która powinna być dobra w te klocki.
Mała własnie wstała, ide do niej :)
jakby wam cos przyszło do głowy to dajcie cynk ;)
papa
ESTI

[PASOZYTY] temat glowny

Szelest, w takim razie ja tez polecam Ivomec (ivermectyna, baymec) - dawkowanie w zaleznosci od szczurci, ile wazy?
Obrazek
merch

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: merch »

no i gazety tez nie sa dobra sciolka- zawieraja farbe drukarska , ktora jest szkodliwa
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Lindeloth

[PASOZYTY] temat glowny

Post autor: Lindeloth »

Mój szczurek się leni, i zastanawiam sie czy to normalne... bo moja mama mnie straszy, ze może być na coś chory a ja sie boje, że to przez to, że wykompałam go w szarym mydle...
ESTI

[PASOZYTY] temat glowny

Lindeloth, odpowiedz na pare pytan:
- jak to sie leni?
- czy robi tak przez caly dzien, nawet jak nie jest juz goraco?
- czy je i pije normalnie?
- po co kapalas ja w szarym mydle?
- czy ma strupki na ciele?
- czy ma problemy z rownowaga?
- ile ma szczur?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Objawy i leczenie”