[PASOZYTY] temat glowny
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

[PASOZYTY] temat glowny
Dopisuję sie tu, bo nie ma sensu zaczynać nowego tematu.
Wczoraj rodzice kupili sobie szczurkę : Pixi. Nie potrafię ocenić wieku tego szczuraska, ale jest malutka, waży 70gr
No i mam problem : dzisiaj znalazłam u niej dwie pchełki, mam też wrażenie, że są jajeczka. jestem pewna, że to pchełki, bo jeden z moich wcześniejszych szczurkow mial takie same paskudztwa.
Jedyny wet, jakiego znam w moim maleńkim miasteczku zrobił sobie wolne do końca roku, a ja jutro wyjeżdzam, rodzice pracują i chyba raczej nie będzie miał kto z małą jeździć do innego. Dlatego mam prośbę : jeżeli ktoś wie w czym można małą wykąpać, popsikać i tak dalej, coś co jest dostępne w zoologu, albo w aptece, nawet na receptę, proszę o pomoc.... Trochę to chaotyczne, ale jakoś nie mogę sie skupić...
Przeczytałam, że można wykąpać w MANUSANIE. Tylko w jakim stężeniu i czy to może być już dla takiego maleństwa?
Wczoraj rodzice kupili sobie szczurkę : Pixi. Nie potrafię ocenić wieku tego szczuraska, ale jest malutka, waży 70gr
No i mam problem : dzisiaj znalazłam u niej dwie pchełki, mam też wrażenie, że są jajeczka. jestem pewna, że to pchełki, bo jeden z moich wcześniejszych szczurkow mial takie same paskudztwa.
Jedyny wet, jakiego znam w moim maleńkim miasteczku zrobił sobie wolne do końca roku, a ja jutro wyjeżdzam, rodzice pracują i chyba raczej nie będzie miał kto z małą jeździć do innego. Dlatego mam prośbę : jeżeli ktoś wie w czym można małą wykąpać, popsikać i tak dalej, coś co jest dostępne w zoologu, albo w aptece, nawet na receptę, proszę o pomoc.... Trochę to chaotyczne, ale jakoś nie mogę sie skupić...
Przeczytałam, że można wykąpać w MANUSANIE. Tylko w jakim stężeniu i czy to może być już dla takiego maleństwa?
[PASOZYTY] temat glowny
Jedyne co przychodzi mi do głowy to szampon dla psów przeciwpchelny... Ale głowy uciąć nie dam 

[PASOZYTY] temat glowny
Azi przejdz sie do weta, zrobcie zeskrobiny. Jako lek proponuje ivomectrim, podawany wedlug nasilenia choroby co dziesiec dni jedna dawka. Poczytaj temat, wiele bylo o tym napisane. 

- AngelsDream
- Kontakt:
[PASOZYTY] temat glowny
No i mam dodatkowych lokatorów- wszoły... Nigdy więcej sianka z darowizny od znajomych... Sianko było z "1"... A jeden z 6 szczurów ma plecy zdrapane do krwi. Trafiłam na dobrego weta. na razie przeplukala je wszystkie w preparacie dla kilkudniowych szczeniąt, oraz tego najbardziej zaaatakowanego potraktowala jednym zastrzykiem sterydowym, innych postaramy się uniknąć... Jakoś tak mi źle, że nie zauważyłam wcześniej, ale z całej 6 tylko Azul był jakiś dziwny - czyżby słabszy organizm?
Wyjątki i dwa psy.
martwie sie :((((
dwa dni temu przywiozłam ze sklepu zoo młodą samiczkę. jako sciólke miała siano aż do dzisiaj. wyjęłam siano i położyłam kawałki gazet. bardzo sie boje, bo mała drapie się bardzo często. a może tak mają małe szczurki? czy to może byc świerzb? jak myślicie? strupków jeszcze nie ma. Mam maść Crotamition ale szczurek jeszcze jest nieoswojony więc nie moge jej tym posmarować. w zasadzie nie wiem nawet czy powinnam.
[ Komentarz dodany przez: ESTI: Sro Lip 05, 2006 1:25 pm ]
Temat polaczony z istniejacym.
ESTI adm.

[ Komentarz dodany przez: ESTI: Sro Lip 05, 2006 1:25 pm ]
Temat polaczony z istniejacym.
ESTI adm.
[PASOZYTY] temat glowny
Najpierw obejrzyj dokladnie siercs i skore. Moze sa jakies zmiany skorne. A tak w ogole, to owszem, szczury czesto sie drapia i myja.
I am not from your tribe.
[PASOZYTY] temat glowny
jesli sie drapie, proponowalabym jednak serie zastrzykow z ivomectrinu. dziala na wszystkie ewentualne pasozyty. jesli nie zadziala (tfu, tfu), to bedziemy sie dalej martwic...
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
[PASOZYTY] temat glowny
seria, z tego, co pamietam, sklada sie z trzech zastrzykow, ale zwykle po drugim przechodzi. zastrzyki robi sie co ok. 10 dni. nie kosztuja wiele, bo to jednak szczurza dawka
ja nie jestem wiarygodnym zrodlem, bo moja wet traktuje mnie po kolezensku we wszelkim leczeniu, ale przypuszczam, ze koszt jednego zastrzyku, to ok. 8-10 zlotych.

ja nie jestem wiarygodnym zrodlem, bo moja wet traktuje mnie po kolezensku we wszelkim leczeniu, ale przypuszczam, ze koszt jednego zastrzyku, to ok. 8-10 zlotych.
Black American Irish, Black Hooded, Dumbo Topaz, Dumbo Rex Black, Dumbo Rex Merle Lilac Aguti, Dumbo Blaze Beige Fuzz
[PASOZYTY] temat glowny
Szelest, skorzystaj prosze ze spisu tresci, po to zostal stworzony, aby ulatwic zycie Wam i nam. Poczytaj rowniez ten temat, z ktorym polaczylam Twoje posty.
Poza tym jesli Cie cos niepokoi to udaj sie do weterynarza znajacego sie na gryzoniach - masz takowego?
Poza tym jesli Cie cos niepokoi to udaj sie do weterynarza znajacego sie na gryzoniach - masz takowego?

ech
Esti czytałam to juz kilka razy. Wiele jest opini odmiennych od siebie. POjade do lekarza z małą. Znam jedną panią weterynarz, która powinna być dobra w te klocki.
Mała własnie wstała, ide do niej
jakby wam cos przyszło do głowy to dajcie cynk
papa
Mała własnie wstała, ide do niej

jakby wam cos przyszło do głowy to dajcie cynk

papa
[PASOZYTY] temat glowny
Szelest, w takim razie ja tez polecam Ivomec (ivermectyna, baymec) - dawkowanie w zaleznosci od szczurci, ile wazy?

[PASOZYTY] temat glowny
no i gazety tez nie sa dobra sciolka- zawieraja farbe drukarska , ktora jest szkodliwa
[PASOZYTY] temat glowny
Mój szczurek się leni, i zastanawiam sie czy to normalne... bo moja mama mnie straszy, ze może być na coś chory a ja sie boje, że to przez to, że wykompałam go w szarym mydle...
[PASOZYTY] temat glowny
Lindeloth, odpowiedz na pare pytan:
- jak to sie leni?
- czy robi tak przez caly dzien, nawet jak nie jest juz goraco?
- czy je i pije normalnie?
- po co kapalas ja w szarym mydle?
- czy ma strupki na ciele?
- czy ma problemy z rownowaga?
- ile ma szczur?
- jak to sie leni?
- czy robi tak przez caly dzien, nawet jak nie jest juz goraco?
- czy je i pije normalnie?
- po co kapalas ja w szarym mydle?
- czy ma strupki na ciele?
- czy ma problemy z rownowaga?
- ile ma szczur?