Problem z oswajaniem x2! =/

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Ahmi

Post autor: Ahmi »

A wiec...Niedlugo przybeda do mnie dwa szczuraski. Oba maja ok. 5 tygodni (troche ponad). Wszystko mam juz przygotowane - klatka, jedzenie, zwirek, zabawki...Boje sie jednak pierwszej proby oswojenia, bowiem wybralam metode "na sile" i mam zamiar wyjac je i bawic sie z nimi tuz po przyjsciu do domu (z tego co wiem to one przebywalay z ludzmi i juz sie ich /tak bardzo/ nie boja). Jednak, poniewaz szczurki sa dwa nie wiem, czy oswajac je pokolei czy razem? Boje sie, ze jak beda razem, to ktorys mi ucieknie :( Z drugiej strony, jesli bede oswajala pojedynczo to jeden moze sie "uszczurowic" bardziej, a drugi mniej. Co (i jak) robic?? :drap:
Zyj i daj zyc szczurom!
mataforgana

Post autor: mataforgana »

razeeeeem. pewnie, że razem ich oswajaj.

powiedz mi dlaczego ty schizujesz zanim jeszcze przyjadą szczurasy? ;)

uspokój się, jesteś doskonale przygotowana, wiesz co masz robić - zobaczysz, ogony przyjadą, weźmiesz je na ręce i wszystko będzie ok, to nie są dzikie bestie, które zekoczą z ciebie i uciekną natychmiast, ale małe, przestraszone szczurki, które znajdą się w zupełnie nowym dla nich otoczeniu - nie bój się, spokojnie sobie z nimi poradzisz.
BEZSZCZURZEWIE
['] Agrafka,Iskierka,Milva,Ryjek,Nitka,sunia Iskra,Zu,Bea,Arsen,Nan,Nezumi,Eskel&Askaro,Aslan&Amber,Nike,Sepia,
Ryu,Risa,Don,Ori,Diego,Gringo,Effe,Jamajka,Saskia,Imbir,Firmin,Cynamon,Paddy,Karmel,Phoenix,Geralt,Anemon
Ahmi

Dzieki, za odpowiedz. Chodzi tylko o to, ze mam depreche, bo boje sie, ze jak zajme sie jednym to drugi w tym czasie zajmie sie np. moimi ksiazkami :D:D
Zyj i daj zyc szczurom!
mataforgana

Ahmi, to zajmuj sie obydwoma jednocześnie, to wcale nie jest takie trudne :P

a poza tym taki mały szczurek nie narobi przez chwile wielkich szkód, zwłaszcza, jeśli oswajaniem zajmiecie się np. na łóżku :)
BEZSZCZURZEWIE
['] Agrafka,Iskierka,Milva,Ryjek,Nitka,sunia Iskra,Zu,Bea,Arsen,Nan,Nezumi,Eskel&Askaro,Aslan&Amber,Nike,Sepia,
Ryu,Risa,Don,Ori,Diego,Gringo,Effe,Jamajka,Saskia,Imbir,Firmin,Cynamon,Paddy,Karmel,Phoenix,Geralt,Anemon
Ahmi

Ale ja mam remont w pokoju :P (jak szczurki przyjada to juz bedzie po remoncie oczywiscie). A co wy na to, zeby wziac je na kolanka i usiasc na krzesle tak, aby nie mogly nigdzie uciec? :drap:
Zyj i daj zyc szczurom!
mataforgana

Ahmi, wiesz, ja ci dam złotą radę, zanim moderacja sie wkurzy ;)

- poczytaj proszę tematy o oswajaniu, ktorych w tym dziale jest naprawdę dużo - i skorzystaj z nich :)

a swoją drogą, ja pierwszą szczurzyce oswajałam dokładnie w ten sposób - krzesło, i na kolana. ale łóżko jest równie dobre ;)
BEZSZCZURZEWIE
Ahmi

A czym mialaby sie wkurzyc? Jak oswajac wiem (wybralam metode "na sile"). Chodzii(lo) tylko o to, ze ciurki sa 2, a wszystkie tematy zwiazane sa z oswajaniem 1 szczuraska. Chyba, ze sie myle - w takim razie prosze mnie poprawic i wyslac linka z odpowiednim topiciem ;) Pozdrawiam
Zyj i daj zyc szczurom!
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

Tutaj np byl temat. http://szczury.org/viewtopic.php?t=5374
Wybralas metode, roznica jest tylko w liczbie, zasady oswajania takie same jak przy jednym szczurze. Jak je poznasz to dopiero bedziesz wiedziec czy ktorys z nich nie wymaga dluzszego oswajania itp.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Elbereth

Post autor: Elbereth »

Ahmi, po pierwsze: nie panikuj. Oswajanie szczurów wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje.
Obojętnie, czy oswajasz naraz jednego szczurka, dwa, trzy... Postępuje się tak samo. Oswajaj je obydwa razem, szczury nie uciekają tak łatwo jak chomiki, to się nie martw 8) .
Jeżeli szczurki mają kontakt z człowiekiem, to powinny się ładnie oswoić. Moje chłopaki prawdopodobnie są z hurtowni (tyle mi się udało wyciągnąć od sprzedawczyni w zoologiku), a teraz są bardzo oswojeni, nawet dzikszy od brata Ferdinand czasem wspina mi się po nogach :zakochany: . A jeśli będziesz miała jakieś problemy z ogonkami, kiedy już będą u Ciebie, to wtedy napisz na forum, pomożemy Ci :przytul: .
Szczury są okropne. Uciekają, włażą w miejsca, z których nie można ich wydostać, gryzą swojego właściciela i jego rzeczy, grzebią w doniczkach i wspinają się na rośliny w nich rosnące, załatwiają się gdzie popadnie, urządzają sobie spiżarnię w moim łóżku i w ogóle są paskudne. Ale mimo wszystko mam już osiem i chcę dziewiątego 8) (szczerość wobec siebie ponad wszystko. GMR jest nieuleczalne i trzeba to wreszcie przyjąć do wiadomości 8) ).
Ahmi

Elbereth - bardzo ci dziekuje! Teraz jestem juz spokojniejsza!! :*
Zyj i daj zyc szczurom!
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”